Melahat Ürkmez’in Hadimi adlı romanı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Lâle Devri’nden Bir Âlim
Hadimi, zamanın padişahı III. Ahmet’in, Avrupalı müsteşriklerle Ayasofya’da yapılacak münazara için İstanbul’a davet edip Avrupalı müsteşriklerin karşısına en bilgili Osmanlı âlimi olarak çıkarttığı bir âlim! Yazdığı hukuk kitabı Osmanlı’da bir ilk olup sonraki anayasalarda ana kaynak olarak dikkate alınmış; medresesinde geometri, matematik, mantık, felsefe, tıp derslerine de yer vermiş, eksikliklerini gördüğü meselelerde seksen tane eser telif etmiş bir idealist! Ve bunlardan çok daha fazlası…
Melahat Ürkmez’in yıllarca süren araştırmaları sonucu, aslına sadık kalarak kurguladığı Hadimi adlı romanı Destek Yayınları’ndan çıktı.
Arka Kapak Yazısı:
Bir berat bestesiydi. Titreten, terleten, bürdesini çıkartıp attıran sual… Yılların ilmi birikim ve tecrübesine yaslanarak icazetname vermiş olduğu talebelerini, anlık bir hafıza taramasından geçirdi. Zihnindeki ilk isim belliydi aslında… Hıristiyan bir müsteşrikin karşısına çıkacak olan İslam âlimi aynı zamanda Hıristiyanlığı da çok iyi bilen; kıvrak, kuşatıcı bir zekâya sahip olmalıydı… Sultan III. Ahmet’in gözlerinin ta derinlerine baktı…
“Evet sultanım!” dedi. “Üç buçuk talebem vardı ki gözbebeğim oldular. ‘Buçuk’ dediğim talebem ilmine ilim ekleyerek büyük bir âlim olma yolundadır.”
III. Ahmet’in gözleri bir berika gibi parıldadı.
“Kimdir bu âlim Kazabadi?” dedi.
“Ebu Said El Hadimi… ‘Hadimli Mehmet Efendi’ diye anılır. Konya’nın Hadim kazasındandır.”
“Kazabadi! Kazabadi! Konya’nın küçük bir kazasından gelecek olan bir müderris, Ayasofya’da Avrupalı müsteşriklerin karşısına çıkacak ve bütün İslam âlemini temsil edecek öyle mi?”
Yazar Hakkında:
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Merkezi tarafından, 26 Kasım 2015 tarihinde, “Milletlerarası Tarihi Roman Büyük Ödülü Beratı” ile ödüllendirilen ve uluslararası, ünlü besteci olan Can Atilla tarafından 2016 yılında, Şems-i Tebrizi adlı kitabı kaynak alınarak Şems-i Rumi adlı albüm yapılan Melahat Ürkmez, 1959 yılında, Konya’nın Hadim kazasında doğmuştur ve üç çocuk annesidir. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nden ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1976-1979 yılları arasında Türkiye Halk Bankası’nda memur olarak; daha sonra devlet okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yaptı. Halen Selçuklu Sanayici İşadamları Serbest Meslek Mensupları’nda (SELSİAD) Genel Başkan Yardımcılığı ve Basın Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.
2003-2014 yılları arasında Konya Postası gazetesinde kültür-sanat sayfası hazırlamanın yanı sıra köşe yazılarında fikir ve görüşleriyle okurlarına seslendi. Yine bu süreçte adı geçen gazetenin bazı röportaj ve haberlerine imza atan Ürkmez, yurtiçi ve yurtdışı konferans ve seyahatlerine ilişkin izlenimlerini “Gezi Sayfası” adı altında kamuoyu ile paylaştı. Skyturk.net internet sayfasında ve birçok dergide de çeşitli konularda yazıları yayımlandı.
Ürkmez, 2004-2017 yılları arasında Konya’nın yerel televizyon kanallarından Suntv’de “Kültür İklimi”, 42 Konyatv’de “Kültür Yağmuru” ve Kontv’de “Kültür Pınarı” ve “Yaşanmış Yıllar” adlı programların yapım ve sunuculuğunu üstlendi.
Ürkmez’in “Buzkaşi” isimli ilk hikâyesi, 2003 yılında Kültür Bakanlığı ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması’nda ödüle layık görüldü ve ödül alan diğer dokuz hikâye ile birlikte Kurban başlığı altında kitaplaştırılarak yayımlandı.
İlk romanı olan Sözcüklerin Nefesinde/Ateizmden Allah’a ise “Okunabilir En İyi Roman” seçildi. İkinci romanı olan Gönül Bahçesinde Mevlana, 2004 yılında T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayımlandı. Aynı romanı, takip eden beş yıl boyunca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tekrar tekrar yayımlandı. Yine aynı romanı, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi’nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bastığı kitaplardan dolayı “Özel Ödül” verdiği altı kitap arasında yer aldı. Yine adı geçen romanı çeşitli yayınevlerince yayımlandı. Yine adı geçen romanı “Japoncaya çevrilen Mevlana konulu ilk roman” olma özelliğini taşımaktadır. Ürkmez’e bu vesileden dolayı Japonya Büyükelçisi bir teşekkür mektubu gönderdi. Gönül Bahçesinde Mevlana’nın Japonca çevirisi, Hollanda UETD tarafından 2008 yılında yayımlandı.
Araştırma-inceleme dalında Mevlana’da Aşk Sırrı ve Nihai Bütünleşme ile alanında bir ilk olarak gösterilen ve kısa zamanda 22. baskısı yapılan Şems-i Tebrizi; roman dalında, Diyar-Aşk/İlahi Ulak Şems-i Tebrizi ile Mesnevi’nin yazılışı hakkında ilk roman olarak gösterilen Aşkın Kâtibi/Çelebi Hüsameddin ve hikâye dalında “Ödlek Musa” adlarını taşıyan eserleri, günümüze değin çeşitli kurum ve kuruluşlarca pek çok kereler yayımlandı. Kitapları tez konusu olarak alındı.
Ürkmez’in yerel ve ulusal basında yapılan çok sayıda röportajın yanı sıra kendisinin kaleme aldığı köşe yazısı, şiir, deneme, gezi, makale ve hikâye türündeki iki binin üzerinde yazısı çeşitli ulusal ve yerel gazete ve dergilerde yayımlandı. Bunlardan bazıları aşağıda yer almaktadır:
Uluslararası hakemli bir dergi olan Türk-İslam Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi’nde “Büyük Türk Mutasavvıfı Yunus Emre” başlıklı makalesi yer aldı (2008, S. 6, s. 161-182). Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Aalen-Antakya Kültür Derneği’nin düzenlediği 3. Uluslararası Kültür Sanat ve Edebiyat Günleri’nde sunulan bildirilerin toplandığı Antiocheia Orontes isimli kitapta Cemil Meriç’in “Fikri Gelişim Süreci” başlıklı bildirisi, Tarık Buğra Hikâye Yarışması’nda ilk kırka giren hikâyeleri kapsayan kitapta “Ahıskalı Korkut Ana” isimli hikâyesi yer aldı. Konya Ticaret Odası’nın (KTO) yayımladığı Konya Kitabı’nda, “Konya’da Ahilik Teşkilatı ve Zaviye Evleri” adlı makalesi yayımlandı.
Konya Ansiklopedisi ve Karatay Kitabı adlı kaynak eserlerde de yazdığı çeşitli maddeler ile yer aldı. Ayrıca Akademik Araştırmalar Ansiklopedisi, kendisi hakkında iki özel sayı yayımladı.
Ürkmez, yaptığı televizyon programları, yayımlanan kitapları, sunduğu bildiriler, konferanslar, katıldığı paneller vasıtasıyla Konya kültürüne yaptığı katkılar için çeşitli resmi kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda ödüle ve plakete layık görüldü.
Ürkmez halen Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyeliği, Selçuklu Sanayici İşadamları Serbest Meslek Mensupları Derneği (SELSİAD) Yönetim Kurulu’nda Genel Başkan Yardımcılığı ve Basın Danışmanlığı, Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği Onur Kurulu üyeliği, Yaşlı ve Engelliler Eğitim Araştırma ve Bakım Vakfı (YEBAV) Mütevelli Heyeti üyeliği, Uluslararası Mevlana Vakfı Türk Müziği Topluluğu’nda korist ve solistlik görevleriyle fikir ve sanat dünyamıza katkılarını ve sosyal hizmetlerini sürdürmektedir.
e-posta: [email protected]
edebiyathaber.net (17 Temmuz 2019)