Süreyyya Evren’in yazdığı “Dokunan Kitap” Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Süreyyya Evren Aranan Kitap, Buluntu Kitap ve Kırılgan Kitap‘tan sonra Dokunan Kitap ile okurlarıyla buluşuyor. Karakarga Yayınları’ndan çıkan Dokunan Kitap‘ta sonsuzluğa doğru genişleyen evrende sınırsız olasılıklar arasında sayısız insanla kesişen yollarınız üzerinde, gündelik hayatın içinde edebiyat ve sanat durakları bulup molalar verecek, kendinize üzerine düşünecek yeni sorular bulacaksınız.
Arka kapak:
“Neden yazmalı” ve “nasıl yazmalı” sorusuyla açılıyor Dokunan Kitap. Süreyyya Evren’in yıllar içinde üstüne yazdığı, düşündüğü, konuştuğu kitapları, filmleri, dizileri, sanatçıları, dergileri katediyor. Ece Ayhan, Oğuz Atay, Franz Kafka, E.L. James, Lars von Trier duraklarına uğruyor. Gündeliğin içine Hilal Cebeci’nin Twitter personası da giriyor Gangnam Style ile Ai Weiwei’nin ortaklaştığı noktalar ve Playboy’un dününe bugününe dair geniş bir okuma da. Süreyyya Evren, Aranan Kitap, Buluntu Kitap ve Kırılgan Kitap’tan sonra bu kez de Dokunan Kitap’taki yazılarıyla başta edebiyat olmak üzere sanattan ve gündelikten geriye kalanı her zamanki özgün bakışıyla, siyasi ve felsefi bir yaklaşımla yazısına konu ediyor.
Yazar hakkında:
1991’den beri yayımlanan çalışmaları edebiyat, çağdaş sanat ve siyaset teorisi üzerinde yoğunlaştı. Yayımlanmış çok sayıda romanı, öykü kitabı, şiir kitabı, denemeleri, derlemeleri, incelemeleri ve çocuk kitapları var. Denemelerini Aranan Kitap: Sanat ve Siyaset Yazıları (2007; 2. baskı 2016), Buluntu Kitap: Edebiyat ve Gündelik Hayat Üzerine Denemeler (2017), Kırılgan Kitap: Güncel Sanat Üzerine Yazılar (2019) ve Dokunan Kitap: Edebiyat ve Gündelik Hayat Üzerine (2019) başlıklı ciltlerde topladı.
Framework, İstanbul Art News, Kunstforum, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız, Springerin ve Third Text gibi sanat dergilerinin de aralarında olduğu pek çok mecrada sanat eleştirileri yayımladı. Burak Delier’in Freedom Has No Script (Londra: Iniva, 2014) ve Serhat Kiraz’ın Analemma sergisi için (İstanbul: Milli Reasürans Sanat Galerisi, 2017) katalog metinleri kaleme aldı, 11. ve 13. İstanbul Bienallerinin kitaplarına birer metinle katkıda bulundu, 14. İstanbul Bienali tüm yayınlarının editörlüğünü üstlendi.
İngilizceden Türkçeye sanat konulu çevirileri arasında Küresel Sanat Pusulası – 21.Yüzyıl Sanatında Yeni Yönelimler (Mine Haydaroğlu ve Dilek Şendil ile birlikte, 2015), Mülkiyeti Geri Almak? (Evrim Kaya ile birlikte, 2016), Tarih Boyunca Sanat (Dilek Şendil ile birlikte, 2015), Pardon Neye Bakmıştınız? Modern Sanatın 150 Yıllık Şaşırtıcı, Sarsıcı, Kimi Zaman da Tuhaf Hikâyesi (2015), Mat Collishaw: Eşikler (2018), Sanatçı Gibi Düşün… ve Daha Yaratıcı, Daha Verimli Bir Hayata Kavuş (2018) yer almaktadır.
Avangard sanat ile radikal siyasetin ilişkilerini de incelediği doktorasını siyaset bilimi alanında İngiltere’de Loughborough Üniversitesi’nde tamamladı (bu çalışma daha sonra kitaplaştı: Anarşizmler, Anarşizmin Geçmişi ve Tarihleri, İletişim, 2013). Kaçınılmaz, Karaşın, Art-ist, Siyahî, Anarchist Developments in Cultural Studies, Sıcak Nal, Duvar ve Natama dergilerini çıkaran ekipler içinde yer aldı. SPOT, İstanbul Modern, Kültür Üniversitesi, Hayat Bilgisi, Kadıköy Moda Sahnesi dahil pek çok kurumda modern sanat, sanat sosyolojisi ve güncel sanat üzerine seminerler verdi.
2016 yılından bugüne Arter’de editör olarak çalışmaya devam ediyor.
edebiyathaber.net (20 Eylül 2019)