Kitap okumak, günümüz karmaşık ve stresli şehir hayatında insanın nefes alabilmesi, rahatlayabilmesi için en kısa ve en güvenilir yoldur. Kitap okumak bize hem zamanımızı faydalı kullanmamıza, yeni dünyalar keşfedip eğlenceli hoş bir vakit geçirmemizi sağlayarak okuduğumuz her kitap ile de yeni şeyler öğrenip kelime ve bilgi dağarcığımızı geliştirmiş oluruz.
Yapılan bilimsel araştırmalarla her gün düzenli olarak kitap okumak, stresi yaklaşık %50-60 oranında azalttığından öncelikle ruhsal ve dolayısıyla da fiziksel sağlığa olumlu etkisi kanıtlanmıştır. Bunun yanında yine düzenli kitap okumak, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturduğu ispatlanmış olup, bu da kitap okuyan kişiyi daha zeki yaptığı anlamına gelir. Zihinsel aktivitelerin canlı tutulmasını sağlayarak Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini yarı yarıya azalttığı da kanıtlanmıştır. Kitap okumak ayrıca iyi bir uyku çekebilmemiz için uyku ilaçları ve diğer yöntemler kadar etkilidir. Uyumadan önce okunacak birkaç sayfa kitap, stresimizi azaltıp rahatlamamızı sağlayacağı için iyi ve kaliteli bir uyku çekebilmenin en etkili yollarından biridir.
Bu saydığımız zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanında, kitap okumanın hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir. Yani böylece ne kadar çok kitap okursak o kadar güçlü bir hafızaya sahip olabiliriz. Ayrıca düzenli kitap okumak kişinin hayal gücünü geliştirip yaratıcılığına da olumlu şekilde etki etmektedir.
Anadilde düzenli okuyarak kelime ve bilgi dağarcığımızı geliştirir ve böylece de günlük dilde kendimizi daha iyi ifade edebilen ve empati yaparak karşıdaki insanı daha iyi anlayabilen bireyler oluruz. Böylece kişinin konuşma kabiliyetine ve anlama gücüne de fazlasıyla etkilidir. Bununla birlikte toplumsal ilişkileri kuvvetlendirdiğinden güvenilir bir çevre oluşturmaya da yardımcı olur. Günlük hayatta olduğu kadar okul ve iş hayatında da başarıya ulaşabilmek için en gerekli ve kestirme yollardan biridir. Gün ortasında ya da sonunda kitap okumak için ayırabileceğimiz en az yarım saat, yoğun ve stresli geçen günün olumsuz etkilerini gözle görülür şekilde azaltacaktır.
Yaşamımız boyunca sayısız kez belli dönemlerde önemli kararlar almamız gerekmektedir. Düzenli olarak kitap okuduğumuzda bu gibi anlarda alacağımız kararlar ile eksiyi artıya, olumsuz bir durumu olumluya çevirebilir, doğru ve yerinde kararlar vererek hayatımıza iyi bir şekilde yön vermiş oluruz.
Ayrıca kitap en güzel hediye ve değişim araçlarından biridir. İyi tanıdığımız ya da tanımadığımız birine kitap hediye etmek, tahmin edebileceğimizden de fazla olumlu etkilere yol açabilir. Kitap hediye edeceğimiz kişi, vermek istediğimiz kitabın yazarını hiç okumamış ve hatta adını bilmiyorsa bile severek okuduğunda hem yeni dünyalar keşfetmiş hem de yeni bir yazar keşfedip, belki de o yazarın geri kalan tüm kitaplarını okuyarak sadece bir kitap hediye ettiğimizde bile o kişiye aynı anda birçok iyilik yapmış oluruz. Kitap hediye etmenin yanında kitap değişimi yapmak da hem maliyetsiz hem de toplumsal açıdan insan ilişkilerine, çevremize olumlu katkısı olacaktır. Bunun yanında şehir ve ilçe kütüphaneleri, okul kütüphaneleri hem ders çalışmak, hem yeni yazarlar ve kitaplar keşfetmek için muazzam mekânlardır. Maddi olarak zor bir durumda olup yeni kitaplar alınamadığı zaman çevremizdekilerle yapacağımız kitap değiş tokuşu ya da kütüphane ziyaretleri, bu olumsuz maddi durumu da ortadan kaldıracaktır.
Sonuç olarak kitap okumak, zihinsel ve bedensel sağlığımız için uyumak kadar gerekli olup stresi azaltmada, hafızayı ve zekâyı güçlendirmede birebir etkilidir. Düzenli kitap okuduğumuzda bireysel ve toplumsal ilişkilerde de her zaman okumayanlara oranla birkaç adım önde olacağımız aşikâr olup okul ve iş hayatında başarıya ulaşabilmenin de en önemli adımıdır.
Uğur Ersöz – edebiyathaber.net (23 Eylül 2019)