Edebiyat dünyasında benzeri görülmemiş bir birliktelikleri vardır Aytül Akal ve Mavisel Yener’in. İki kişilik dev bir ekip gibidir onlar. Bununla birlikte tek çalışmalarını da devam ettirirler bir yandan. Üretkenlikleri o denli hızlıdır ki kitap sayılarını takip edemiyoruz. Sorsak, belki kendileri de bilemezler. İhtimal saymayı da bırakmışlardır. Onların yazdıklarını biz yetişip okumakta güçlük çekerken, üretim hızlarını yazıya olan aşklarını sadece takdir edip alkışlayabiliriz.
Mavisel Yener’in en yeni kitabı Bilgi Yayınevi’nden geldi. “Hayvanlar Dünyasının Sırları.” Onun şiirlerini, öykülerini, romanlarını okumaya alışmışken bu defa bir genel kültür kitabı ile çıkageldi. Genel kültür kitabı olsa da kendine has üslubu yansıyor kitaba.
Günümüz çocuklarının bizim dönemimizden farklı olan tarafları hız çağının içine doğmuş olmaları. Bizim sakinliğimiz onlarda yok ne yazık ki! Bilgiye ulaşmada bize göre avantajlı gibi görünseler de bu avantajı dezavantaja dönüştürüyorlar. Anımsayalım. Bir parça bilgiye ulaşmak için ciltlerce ansiklopedi karıştırırdık. Bilginin orada olup olmadığını görmek için okurduk. Bulunca acaba bu bilgi mi aradığımız, diyerek yine okurduk. Sonrasında da gerekiyorsa oturup yazardık. Yazarken, yine okurduk. Peki, bugün? Tek bir anahtar sözcükle milyonlarca sayfa bilgiye ulaşan çocuk hızlı bir şekilde okuyor, çoğu zaman şöyle bir tarıyor. Yazılması gerekiyorsa da ‘yazdır’ı tıklayarak elinin altına çıktıyı alıyor. Bilgiyi özümsemeden işlemi tamamlamış oluyor.
İşte bu kitap, o çocukları yormayacak şekilde hazırlanmış. Hayvanlar dünyasına ait çokça bilgi kısa tümcelerle aktarılmış. Okurken yorulmayan çocuk, yazarın anlatımı sayesinde keyif de alacaktır. Şöyle bir iki madde ile örnekleyecek olursam; “Dünyanın en uzun isimli hayvanı ‘parastratiosphecomyiz stratiosphe comyioides’tir. Kırk iki harften oluşur. Göğsü ve karın boşluğu metalik yeşil renkte bir sinek türüdür.” (Sineğin kendinden büyük adı var!) “Atlar geğiremez, kusamaz. Çünkü sindirim sistemleri tek yönlü çalışır.” (Asla geri vites yok, diyorlar.) “Bal arıları polenleri toplanmış çiçeğin üzerini manyetik bir alanla kaplar. Vücutlarındaki elektro alıcılar sayesinde bu izleri görüp algılayan diğer arılar bu çiçeklere uğramaz, zaman ve enerjiden kazanmış olurlar.” (Akıl diye buna derim.) “Bal arılarının vızıltı çıkarmalarının nedeni, dakikada 11.400 kez kanat çırpmalarıdır.” (Akıl almaz bir hız bu.) “Hayvanlar âleminin kralı aslanın kükremesi sekiz km. uzaktan duyulabilir.” (Hey maşallah.)
Bunun gibi nice şaşırtıcı bilgi bu kitapta. Roman ya da öykü gibi kurgulanmadığı için çocuklar farklı bir arayışa girmeyeceklerdir. Bilgiyi alırken eğleneceklerdir. Esra Uygun’un çizimleri ise kitaba can verip renklendirmiş. Bilimsel kitap havasından çıkarmış. Mavisel Yener çocukları hayvanlar dünyasının gizemine çağırıyor. Bilgi Yayınevi de aracılık ediyor. Davete uyan pişman olmaz!
*Odamdaki Hayalet
Okurları bilir ki Mavisel Yener deyince akla Aytül Akal gelir. Aytül Akal deyince de Mavisel Yener… Hâl böyle olunca bir Maviel Yener kitabının ardından mutlaka bir Aytül Akal kitabı okunur. Ya da tersi bir durum…
“Odamdaki Hayalet” yetişkinlerin çocuğa bakış açısını ortaya koyuyor. Gerçekler ne olursa olsun bir çocuğun bir yetişkinin kafasındaki fikri değiştirmesi pek de kolay değildir. Tıpkı bu kitapta olduğu gibi. “Ada, 5.sınıf öğrencisi. Yeni evlerine taşındıkları ilk gece odasında bir karaltı fark etti. Ne olabilirdi ki bu karaltı eğer bir hayalet değilse? Daha ilk geceden böyle bir durumla karşılaşması Ada’nın dengesini bozmuştu. Ve okuldaki davranışlarına da yansımıştır bu gerginlik. Sonrasında bu karaltının kim olduğunu, odasına nasıl geldiğini öğrense de olan olmuştur artık. Sonrası için Ada’nın planları çok da istediği gibi gerçekleşmemiş ve kendisini tatsız bir olayın içinde bulmuştur. Olayın ne olduğunu burada anlatmayayım, merak edenler kitabı okusunlar. Odamdaki Hayalet’i resimleyen Candan İşcan ve yine Bilgi Yayınevi etiketi ile.
Çocuk edebiyatına gönül vermiş iki usta yazardan keyifle okunan iki kitap…
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (4 Kasım 2019)