Prof. Dr. Emre Alkin’in “İktisattan Çıkış” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Türkiye’nin en etkili ekonomistleri arasında gösterilen ekonomist yazar Prof. Dr. Emre Alkin’in yeni kitabı, “İktisattan Çıkış” raflarda yerini aldı.
Küreselden Türkiye’ye uzanan bakış açısıyla “iktisadın insana değen tüm unsurlarını” yeniçağın algısına uyarlayan Alkin, “İktisattan Çıkış” kitabında insanlığın bu yolculuğunu bizlere yeniden anlatıyor. Aynı zamanda edebiyat alanında sunduğu eserlerle edebiyatseverlerin yakından tanıdığı bir isim olan Emre Alkin, bu kez ekonomist şapkasıyla ve her zamanki özgün yaklaşımıyla bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Emre Alkin, Türkiye tarihinin en önemli iktisatçılarından biri olan babası Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in İktisada giriş kitabına da “bir mesleki selam” gönderiyor.
İktisat insanı ve toplumu inceleyen bir bilim dalı olarak, bireylerin ve toplumların refahını nasıl daha yukarıya taşıyabileceklerini bizlere göstermeye devam ediyor. Ancak Prof. Dr. Emre Alkin gibi özgün iktisatçılar, iktisat denen kavramı yeniçağın beklentileriyle harmanlayarak bizlere, geleceğe ilişkin ışık tutuyor.
Sadece iktisat değil edebiyat şapkasıyla da okurlarının karşısına çıkan Prof. Dr. Emre Alkin, yeni kitabı iktisattan çıkış ile bizleri “heyecanlı” bir serüvene davet ediyor. Türkiye’nin en etkili ekonomistleri arasında gösterilen Prof. Dr. Emre Alkin, küreselden Türkiye’ye, oradan da insana uzanan yolculuğumuzu “İktisattan Çıkış” yeni kitabında çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Rasyonel dünyadan giderek uzaklaştığımız bir dönemde Prof. Dr. Emre Alkin’in babası ve iktisadın önemli isimlerinden Prof. Dr. Erdoğan Alkin tarafından yazılan “İktisada Giriş” kitabı ile başlattığı serüveni, “İktisattan Çıkış” olarak devam ettiren yazar, farklı bir bakış açısı ile ekonomiyi değerlendiriyor.
İktisadın temelinde yer alan “rasyonel insanı” kaybettiğimizi vurgulayan kitap, gelirinden fazla harcayan, arzuları ile ihtiyaçlarını birbirine karıştıran günümüz insanına eleştirel yaklaşıyor. “…Bu kitap rahatsız edici bir kitaptır, söylev kitabı değildir. Huzur bulmak için değil, aksine huzursuzluk vermek amacıyla yazılmıştır. Huzursuzluk vermek isteme sebebim ise bu karmaşanın ve yalanın içinde yaşamamak için insanları rahatsız olmaya davet etmektir. Dolasıyla kitabı okuduktan sonra ya kendinizle ilgili ya da etrafınıza bakıp burada bir şeyler ters gidiyor diyebilmeniz, rasyonellikten çıkışın nedenlerini kavrayabilmeniz içindir…”
Tasarımdan inovasyona, büyümeden kalkınmaya kadar birçok konuyu hem bilimsel hem de gündelik hayattan örneklerle anlatan “İktisattan Çıkış”, Prof. Dr. Emre Alkin’inözgün fikirlerini hem öğrendikleri hem de tecrübeleri üzerinden paylaşıyor.
KİTABIN GELİRLERİ ÇOCUKLARA BAĞIŞLANACAK
Siyasetçiden iş insanına, sokaktaki vatandaştan firmadaki personele, futbolcudan sanatçıya kadar herkes için çıkartılacak derslerin yer aldığı “İktisattan Çıkış” kitabından elde edilen tüm gelir “Mutluluğun Adresi Özel Eğitim Merkezi”ndeki çocuklara bağışlanacak.
Ekonominin yanı sıra sanat, kültür gibi farklı alanlarda da çeşitli kitaplar yazan Prof. Dr. Emre Alkin’in; Risk Management, Finansal Aracılığın Evrimi, Bankalarda Risk Yönetimine Giriş, Yalın Alpay’la birlikte kaleme aldığı Dünden Bugüne Gaziantep, Her Şey Ekonomi Değil, Paylaşmasak Olmazdı, Fikret Mualla’nın Sanatı, 2017 yılının en iyi iş kitabı seçilen Olaylarla Türkiye Ekonomisi’nin yanı sıra insan ilişkileri üzerine yazdığı Seve Seve Aldattım ve Mükemmeli Arayan Kadın isimli kitapları bulunuyor.
Arka kapaktan:
“İktisada Giriş” iktisadın ilk dersidir… Hatta ilk kitabı…
İçinde bol bol rasyonellik, hatırı sayılır matematik ve geçmişin deneyimleri vardır.
Bugün ise inandırıcı gelmiyor kimseye. Neden mi?
Çünkü normal şartlarda iktisat “rasyonel insan”ı tarif eder.
Hani şu özgür yaşayan ve sınırlı kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları arasında dengeleme yapmak zorunda kalan insanı…
Ne yazık ki günümüzde rasyonel insandan söz etmek mümkün değil. Gelirinden fazla harcayan, arzularıyla ihtiyaçlarını birbirine karıştıran, “alışılmış mutsuzluklar için keşfedilmemiş mutlulukları feda eden” insanlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz.
Peki neden böyle oldu?
İktisat, rasyonel insanı ne zaman ve neden kaybetti?
Şimdi ne yapmak lazım?
edebiyathaber.net (8 Kasım 2019)