Prof. Dr. Beliz Güçbilmez ile “Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak” atölyeleri Ankara’da 16 Ocak’ta, İstanbul’da 7 Mart’ta başlıyor.
Güçbilmez, yirmi yıllık yazarlık hocalığı deneyimiyle yazmanın pedagojisi üzerine düşünülerek hazırlanmış bu atölyeye özgü okuma ve yazma tekniği ile tanışmak isteyenleri yeni bir okurluk ve yazarlık deneyimine çağırıyor.
Şehirde yaşarken kaçırdığımız yıldızlarla dolu gökyüzünün ihtişamını “neden her gece görmüyoruz?” diye nasıl hayıflanıyorsak, okuduğumuz bir kitapta, izlediğimiz bir filmde bizim için kurulmuş müthiş tasarımı ilk kez gördüğümüzde benzer duygulara kapılıyoruz. “Neden daha önce fark etmedim ki?” Yıldızlar aslında hep orada. Tersine Mühendislik atölyesinin içeriği katılımcılara her gece o yıldızlı gökyüzünü göstermek için üretildi.
Kurmacaların hikâyesini nasıl anlattığını çözümleyen program, bu atölyeye özgü bir tekniği formülleştirerek nasıl yazılabileceğinin de yollarını gösteriyor. Meselenin öğretilebilir teknik yanıyla ilgilendiği için de atölyenin sloganı “evet, herkes yazabilir” olarak belirlenmiş.
Tersine Mühendislik atölyelerinden kimler yararlanabilir?
Bu atölye edebiyatseverlere, iyi bir okur olmak ya da yazmaya başlamak isteyenlere, halihazırda yazanlara, senaristlere, oyun yazarlarına, sinema ve tiyatro yönetmenlerine, dramaturglara yönelik.
Atölyenin hedefleri şöyle açıklanıyor:
- Öncelikle daha iyi bir okur olmayı hedefliyoruz. Filmde, romanda, öyküde ya da oyunda ne anlatıldığı ile değil de, nasıl anlatıldığı ile ilgilenecek duruma gelmeyi. Bunun önemi şurada; sanat yapıtları tasarımdır ve ve o tasarımı görebilmek alınan zevki arttırır, ilişkimizi derinleştirir. Yönetmen ya da yazar filmiyle, hikâyesiyle bizim için taş taş bir dünya kurar. Belli bir teknikle. O tekniği görmediğimizde bizim için kurulan haşmetli, hünerli yapıyı da göremeyiz. O zaman da geriye kuru bir hikâye özeti kalır.
- Ne yaptığımızı bilerek yazmayı hedefliyoruz. Sevdiğimiz yazarların kitaplarından kendimize nasıl yazarlık hocaları yaratabileceğimizi öğreniyoruz.
- Bir kez plan kurmayı öğrendiğimizde bunu istediğimiz bütün mecralarda- öykü, roman, oyun, senaryo- kullanabilecek duruma geliyoruz.
- Bir metni sinemaya ya da tiyatroya uyarlarken veya bir oyunun dramaturgisini, rejisini yaparken metnin taşıyıcı kolonlarını görmeye başladığımızda ne yapmamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Bu da kurduğumuz yapının sağlam biçimde ayakta kalmasını sağlıyor.
Atölyelere ilişkin bilgileri www.belizgucbilmez.com‘dan takip edebilir, her türlü sorunuz için 05304747380 numaralı atölye telefonuna whatsapp mesajı ya da [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
edebiyathaber.net (3 Ocak 2020)