Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) pilot projelerini yürüteceği 4 bölgeden biri olan Adana’daki ilk toplantısı gerçekleşti. Adana ve civarında okuma kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik yapılan çalışmalar, tespit edilen ihtiyaçlar ve yapılabilecek çalışmaların konuşulduğu toplantıda; Adana bölgesinde önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek bir pilot projenin nasıl uygulanacağına ve sürecine dair bilgiler paylaşıldı.
T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
Adana’nın pilot bölge olarak seçilmesinin ardından, Adana Şirin Park Otel’de gerçekleşen ilk toplantıya; Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, OKUYAY Platformu ekibi, platform ortaklarından Türk Kütüphaneciler Derneği, Kadıköy Belediyesi, Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı ve Okuma Kültürü Derneği temsilcileriyle birlikte Adana ve civar il ve ilçelerden otuza yakın STK temsilcisi, kitabevleri, enformel yapılar, öğretmenler, kütüphaneciler ve gönüllüler katıldı.
Toplantıda, OKUYAY Platformu’nun tanıtılmasının ardından Adana ve çevresinde okuma kültürünü yaygınlaştırmak için neler yapıldığı katılımcılar tarafından anlatıldı. Adana ve civarında okuma kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik yapılan çalışmalar, tespit edilen ihtiyaçlar ve yapılabilecek çalışmalar konuşuldu. Ayrıca toplantıda, OKUYAY Platformu’nun destekleyeceği ve Adana bölgesinde önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek bir pilot projenin nasıl uygulanacağına ve sürecine dair bilgiler de verildi.
OKUYAY Platrofmu Hakkında
Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.
OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenleyeceği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.
edebiyathaber.net (10 Ocak 2020)