Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) iki gün süren STK Kapasite Geliştirme Eğitimi, DoubleTree by Hilton Moda’da gerçekleştirildi.
50’ye yakın sivil toplum kuruluşu ve kitabevi temsilcisi, enformel yapı, aktivist, öğretmen, kütüphaneci ve gönüllünün katıldığı toplantıda, Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019’un ve okuma kültürünü geliştirmeye yönelik iyi örneklerin sunumları yapıldı. Proje başvuru süreci, kamuyla ilişkiler, savunuculuk ve proje yazma konusunda atölye çalışmalarının yapıldığı eğitimde, gelecek aylarda İstanbul, Ankara, Adana ve Samsun’da gerçekleştirilecek pilot projelerin nasıl uygulanacağına, sürecine ve takvimine dair bilgiler de verildi.
T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
OKUYAY Platformu’nun STK Kapasite Geliştirme Eğitimi, okuma kültürünü yaygınlaştırma alanında çalışanların proje üretmesine ve projelerini yaygınlaştırmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlendi. 29 Şubat – 1 Mart 2020 tarihleri arasında DoubleTreeby Hilton Moda’da gerçekleşen eğitim, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Ebru Şenol ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün konuşmalarıyla başladı.
Eğitimin birinci gününde Proje Sektörel Uzmanı Sevengül Sönmez’in yaptığı Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 sunumu ilgiyle dinlenirken, araştırmanın Türkiye’de okuma kültürüne katkısı soru ve cevaplarla tartışıldı. Sunumun ardından, Bitlis il ve ilçelerindeki köy okullarına, Türkiye’nin dört bir yanından kendisine gönderilen kitapları bisikletiyle ulaştıran kütüphaneci Hakan Yücel, okuma kültürünün gelişmesi için yaptığı gönüllü çalışmasını ve deneyimlerini paylaştı. Türkiye Yayıncılar Birliği ve OKUYAY Platformu’nun sosyal medya hesaplarını yöneten uzmanlar Arslan Başay ve Melis Başay verdikleri Sosyal Medya Yönetimi eğitiminde, sosyal medyada tanıtım, reklam ve bağış kampanyalarının nasıl yürütülmesi gerektiğine dair bilgiler aktardılar. Eğitimin ilk günü, Demet Sezen ve Gökçen Durutaş’ın proje yazımı, kamuyla iş birliği ve iletişim ve savunuculuk konusunda detaylı bilgilendirme yaptığı Proje Yazma ve Savunuculuk Atölyesi ile sona erdi.
Eğitimin ikinci günü, Aynur Kolbay’ın TEGV Okuyorum Oynuyorum Programı hakkında gerçekleştirdiği sunumla başladı. Sunumun ardından Sevengül Sönmez, OKUYAY Platformu’nun çalışma ziyaretleri kapsamında Almanya ve İngiltere başta olmak üzere dünyadan ve Türkiye’den derlediği; okuma kültürünü yaygınlaştırma alanında iyi örnekleri aktardı. OKUYAY Platformu’nun ortakları Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD), Kadıköy Belediyesi ve Okuma Kültürü Derneği temsilcileri, kurumlarının okuma kültürüne yönelik çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, 2007’de kurulan Nilüfer Kütüphaneleri’nde okuma kültürünü geliştirmek için yaptıkları çalışmaları ve STK iş birliğini anlattı. 2000 yılından beri pek çok STK ile çalışan, sahada atölyeler gerçekleştiren, projelere eğitim içerikleri hazırlayan Dr. Nilay Yılmaz, gerçekleştirdiği Okumak Yolda Olmak sunumunda, çocuk dostu bir okuma için neler yapılabileceğini katılımcılarla paylaştı. Ardından gerçekleşen Proje Yazma Atölyesi’nde katılımcılara, OKUYAY Platformu tarafından uygulanacak pilot projelerin yazılmasına yönelik, farklı alanlarda proje başvurusu yapabilmeleri için ipuçları verildi. Gruplar halinde düzenlenen atölye sonunda gruplar, projelerini katılımcılara sundular.
İki gün süren STK Kapasite Geliştirme Eğitimi, Ebru Şenol’un OKUYAY Platformu tarafından finanse edilecek pilot projeler için doldurulacak başvuru formalarını, bütçeleri ve değerlendirme kriterlerini anlattığı Pilot Projelere Başvurular Nasıl Yapılacak? başlıklı sunumla son buldu.
edebiyathaber.net (6 Mart 2020)