Sevdiğim resimli çocuk kitaplarından bazılarını seçtim. Her yaştaki kalbe iyi geliyor, emin olabilirsiniz.
Sara Şahinkanat’ın yazdığı, Ayşe İnan Alican’ın resimlediği (Yapı Kredi Yayınları) çok sevdiğimiz bir çocuk kitabı.
Piti, Pati ve Pus damdaki üç kedi. 5 yaşındaki yeğenim bayılıyor isimlerine. Ezbere sayıyor.
Ayşe İnan Alican’ın resimleri o kadar canlı ki bu kedilerin kitap kahramanları olduğunu unutuyoruz neredeyse.
Yazarın şiirsel diliyle dalıyoruz maceranın içine:
“Üç kafadar yine damda.
Piti, Pati ve Pus sırtüstü uzanmışlar,
keyifle sohbet ediyorlar.
Pus en bilmişleri.
Yıldızları gösteriyor ve diyor ki,
‘Biliyor musunuz,
kayan bir yıldız gören çok şanslıymış,
çünkü mutlaka gerçekleşirmiş dileği.’”
İkilinin “Üç Kedi Bir Canavar” adlı kitabını da öneririm, umutla dolmak isteyen her yaştan çocuğa…
Joseph Coelho’nun yazdığı, Fiona Lumbers’in resimlediği şahane bir çocuk kitabı (çeviren Meltem Aydın, İş Bankası Kültür Yayınları).
Nil babasıyla birlikte kütüphanede zaman geçiriyor ve birbirinden ilgi çekici kitapları keşfediyor. Babası ona bir masal kitabı okuyor: “Dağ Devi ve Deniz Kızı”. Kitabın ortasında farklı bir boyutta yer alıyor bu hoş masal kitabı.
Kitabı yeğenimle birlikte okuduk. Kütüphanenin rengarenk ortamına, resimlere hayran kaldık. Kitabın içinden masal kitabının çıkmasına çok sevindik. Birlikte gittiğimiz Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nden bahsettik, yeniden gitmeye karar verdik.
Ankara’daysanız mutlaka keşfedin bu zengin çocuk kütüphanesini. Bahçe içinde iki katlı bir ev kütüphaneye dönüştürülmüş, binlerce kitabı bulabilirsiniz. Bahçesinde koşup oynamak, tırmanmak, salıncağa binmek de harika.
Zanna Davidson’ın yazdığı, Seo Kim’in resimlediği 3 boyutlu bir çocuk kitabı (Türkçesi Ali Berktay, İş Bankası Kültür Yayınları).
Kahramanımız mehtaplı bir gecede denize açılıyor ve kırmızı bir ejderhayla karşılaşıyor. Hiç vazgeçmediğim hayalimdeki gibi, ejderhaya biniyor ve birlikte uçuyorlar. Macera böylece sürüyor. Sonunda okuru bir sürpriz bekliyor.
Kitabı yine yeğenimle birlikte okuduk. 3 boyutlu resimlere bayıldı: “Vaay bee!” İkimiz için de bu şahane çizimlerin canlanması heyecan vericiydi. Her sayfayı açarken merak ve neşe bizimleydi. Kitabı sürekli okuyor ve serüveni yaşıyoruz.
Yazarın şiirsel anlatımı ve çevirinin akıcılığı da etkileyici:
“Pırıl pırıl gözleri kömür karası
Öyle kuvvetli, hem de rüzgârdan hızlı
Açılan ağzından püskürtünce alevleri
Aydınlanıyordu gece sanki gündüz gibi.”
Kitapları yırtmamayı öğrenmiş her yaştan çocuk için şahane bir keşif!
Sezen Aksu’nun çocuklara anlattığı bir dostluk hikâyesi. Serap Deliorman’ın güzel resimleriyle canlanıyor.
Efe, mahallesindeki hayvanlarla iyi geçinen bir çocuk. Nedense hayvanlara kızgın olan Osman Bey’i onların aslında dost olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Efe ile köpek arkadaşı Bulut başarılı olabilecekler mi? Osman Bey önyargılarından vazgeçecek mi? Yanıtlar merakla okunan bu resimli kitapta.
Şu cümleleri çok sevdim: “Evet, korkuyordu ama cesur olmak hiçbir şeyden korkmamak değildi ki. Cesur olmak, korksak da, yapmamız gerekenlerden vazgeçmemekti.”
Kitabın sonunda Sezen Aksu’nun çocuklara mektubu yer alıyor. Bir yerinde “… her şeyi değiştirebilecek bir güç var içinizde; yeter ki buna inanın” diyor.
Doğal, neşeli, umutlu bir hikâye…
Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (6 Mart 2020)