Salah Naoura’nın “Çılgın Süpürge Şipşak” adlı romanı, 10 ve üzeri yaş grubu için Olcay Mağden Ünal çevirisiyle Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bahanelerin ardında yatan gerçekliği sorgulamak…
Alman çocuk ve gençlik edebiyatının yükselen yıldızlarından Salah Naoura’nın kaleme aldığı, ezber bozan yapısıyla son yılların en etkileyici çocuk romanlarından biri olan Çılgın Süpürge Şipşak okurlarla buluştu.
Kırmızı bir kanepede başlayıp tozlu çöl yollarına uzanan, casusluk filmlerini aratmayan roman, başından sonuna kadar eğlenceyi bir an bile eksik etmiyor.
Hakikatlere ve uydurmacalara meydan okuyan olağanüstü kurgusuyla en çetrefilli maceralara bile parmak ısırtan bu sürükleyici roman, yalana başvuran ile yalandan sakınanı baş döndürücü bir hikâye zincirinde buluşturuyor.
İnsanların zaafları ile yersiz istek ve arzuları üzerine düşündüren çok katmanlı anlatımıyla bir çocuk romanından fazlasını vadeden Salah Naoura, tüketim kültürünün vazgeçilmez unsurlarından reklam ve pazarlama taktiklerini de ince ince eleştiriyor.
Hafta sonu ödevimi ne yazık ki yapamadım. Hepsi, Şip-Şak’ın suçu.
Bir elektrikli süpürge bu. 3A sınıfından arkadaşım Gerti ile birlikte onu değiştirmemiz gerekiyordu, bu yüzden dünya turuna çıkmak zorunda kaldık. Yetkili firma dünyanın öbür ucundaymış. Avustralya’nın oralarda bir yerde. Geri döndüğümüzde pazar akşamı olmuştu bile, saat çok geçti ve ben de çok yorgundum. Ödevimi yarın yaparım.
Akıllara durgunluk verecek hikâyemiz; bu kısa, öz ve son derece inandırıcı (!) mazeret yazısıyla başlıyor. Lara, Gerti ve Ralf, Güven Müdür’ün odasında, tam on beş gün boyunca anlattıkça anlatıyor. Fakat, başlangıçta ceza olarak planlanan bu buluşmalar kısa bir süre sonra arkası merakla beklenen hikâye anlatma oturumlarına dönüşüyor. Olaylar dallanıp budaklandıkça işin içine esrarengiz sırlar ve tuhaf insanlar karışıyor. Ve heyecan her geçen gün artıp büyük sona doğru nefesler tutuldukça, dinleyenlerin merakı ve ilgisi katmerleniyor!
Çocuklardaki hayal gücünün sınır tanımazlığını dâhiyane bir kurguyla bizlere göstermeye çalışan Salah Naoura, insanlığın en kadim geleneklerinden hikâye anlatıcılığına bambaşka bir yorum kazandırıyor.
Salah Naoura hakkında:
1964’te, Alman bir anne ve Suriyeli bir babanın oğlu olarak Berlin’de doğdu. Almanya ve İsveç’te, Alman Dili ve Edebiyatı ile İsveç Dili ve Edebiyatı bölümlerinde okudu. Çocuk kitapları çevirisiyle başladığı edebi yaşamı, 1995 yılında yazarlığa evrildi; o dönemden sonra çocuklar için pek çok resimli kitap, ilk okuma kitabı ve roman yazdı. Kitapları ve çevirileriyle birçok ödül kazandı; 1992 ve 2013 yıllarında çeviri dalında Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne layık görüldü. Matti, Sami ve Evrenin En Büyük Üç Hatası (Matti und Sami und die drei größten Fehler des Universums) adlı romanı 2011’de Peter Härtling Ödülü’nü kazandı, daha sonrasında ise beyazperdeye uyarlandı. Kitaplarında genellikle aile, kardeş ve dostluk hikâyeleri anlatmayı seven başarılı yazar, çok katmanlı romanlarında mizaha da büyük yer ayırmayı ihmal etmiyor. Naoura hâlen çocuklar için kitaplar yazıp çeviriler yapmayı sürdürüyor.
edebiyathaber.net (10 Mart 2020)
“Salah Naoura’dan çocuklara: Çılgın Süpürge Şipşak” üzerine bir yorum