Panama’da, bugün itibariyle, Koronavirüs vaka sayısı 558, ölü ise sekiz… Panama’dan bildirmiyorum tabii, İstanbul’daki evimde biraz ‘salsa bakayım’ dedim, internette, eskilerden olsun, derken aramaya “Ruben Blades” yazdım, “Salsanın Şairi” diye geçer ya, aklımda kalmıştır, hadi şairinden gelsin, chica plastica (plastik kız) fena gitmez, korku, endişe ve dahi can sıkıntısına karşı… O ne!, gene Covid-19. Gazeteler Blades’in haberini yapmışlar, New York’taki evinde (karısının evinde, gazeteler öyle yazıyor) karantinadaymış, bulaşma yok, 71 yaşına gelmiş, konser kayıt videolarını bırakıp onlara baktım: “Gezegen bizden kurtulmaya çalışıyor olabilir mi?” diye soruyor Blades, iyi başlık, “Karantina Günlüğü” tutuyormuş, oradan.
Günlükler tutulacaktı elbette… İtalya’daki yazarlar geldi aklıma hemen, baktım: Evet, var, hem de yayınlanmış. Lakin günlük değil, bir anlatı bu.
Paolo Giordano (Turin, 1982), İtalya’da Şubat başı, virüs yayılırken başladığı anlatıyı Mart başı bitiriyor ve elektronik ortamda (sesli kitap olarak) yayınlıyor. Nel Contagio (Salgında), bu salgını konu edinen ilk edebi eser; Einaudi yayınevinin ve Corriere della Sera gazetesinin ortak yayını. Yazar onun için “Alışılmadık bir zamanda alışılmadık bir kitap” ifadesini kullanıyor.
Alışılmadık bir zamandayız. Dijitalin egemenliği için, şimdiden çarpıcı bir örnek bu yayın işi.
Gelelim Paolo Giordano’ya. (Türkçe’de yayınlanmış üç kitabı var.) Ben onun fırsatçılık yaptığı kanaatinde değilim. Teorik fizik eğitimi almıştır ve (etik meselelere ilgi duyan) entelektüel yapıdadır. Kitapta gün gün virüsün hastalığa dönüşmesini ele almış, bilimsel formasyonunu kullanarak. Pandemiye dönüşmesinin analizini de yaptığı anlaşılıyor. Analiz edebiyatın işi değil, sosyal gerçekçilik filtrasyonu mu kullanmış acaba… İyice bir bakmak gerek, dinleyerek pek olmuyor.
Ruben Blades bloğunda yazdığı günlüğüne devam ediyor; Amerika’daki sağlık sistemine ve Trump’a verip veriştiriyor. Günlük, Random House yayınevinden çıkacakmış. Blades’in (müzisyen olarak) tam 17 Grammy’si var, eli de kalem tutuyor; bu ilk kitabı olmayacak yani.
Adnan Özer – edebiyathaber.net (30 Mart 2020)