Baltasar Gracián’ın “Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi”, Farabi’nin “Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?”, Konfüçyüs’ün “Nereye Giderseniz Gidin Ama Tüm Kalbinizle Gidin” adlarıyla yayıma hazırlanan kitapları, Destek Yayınları etiketiyle felsefe serisinden yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Nereye Giderseniz Gidin Ama Tüm Kalbinizle Gidin / Konfüçyüs
Bildiğiniz Her Şeyin Temelinde Onun Öğretileri Var
İyilik, güzel ahlak ve dürüstlüğü her vasfın üzerinde tutan, erdemli insan olma çabasını hayatı boyunca sürdüren Konfüçyüs özlü sözleri ve yaşam biçimiyle binlerce yıl sonra bile insanlığa ışık tutmaya devam ediyor.
Büyük Çin bilgesi, filozof, yönetici ve Çin tarihinde resmi din olarak kabul edilen öğretilerin kuramcısı Konfüçyüs’ün felsefesini anlatan, Tuğba Sarıünal’ın yayıma hazırladığı Nereye Giderseniz Gidin Ama Tüm Kalbinizle Gidin Destek Yayınları’ndan çıktı.
Arka Kapak Yazısı:
“İnsanoğlu para kazanmak için sıhhatini verir.
Sonra, sıhhatini kazanmak için parasını verir.
İstikbali düşünürken insanoğlu yaşadığı günü unutur.
Böylece, ne bugünü yaşarlar ne de istikbali.
Aslında ölüm yokmuşçasına yaşarken yaşamamış gibi ölürler.”
Tüm bencil düşüncelerden sıyrılmış bir halde önce “BEN” diyebilen insanın, ruhu ve bedeni arasındaki uyumu keşfetme hikâyesidir bu kitap. Savaşmayı değil kabullenmeyi, başkalarından önce kendini bilmeyi ve ölmeden önce yaşamayı benimser. Mutluluğa giden yolda, bilgelik ve özgüvenden gelen ışıkla iyileşmeyi öğretir. “Mutlu olmak için, bulunduğunuz andan daha iyi bir zaman olduğuna inanıyorsanız beklemekten vazgeçin. Pek çokları mutluluğu insandan yüksekte arar, bazıları ise daha alçakta. Oysa mutluluk insanın boy hizasındadır.”
Konfüçyüs sadece Çin’e ait değil, bütün dünyaya aittir. Onun düşünceleri insanlığın üstün idealinin temelidir.
Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun? / Farabi
İlmin, Aydınlanmanın ve Anlamın Felsefesi
Ülkemizde çok fazla tanınmasa da Batı’da kitapları yüzyıllarca kaynak olarak okunan, özellikle ünlü felsefeci Erasmus’un dünyaca ünlü Deliliğe Övgü eserinde etkileri belirgin şekilde görülen Farabi’nin hayatı, düşünceleri ve öğütlerine yakından bakmak ister misiniz?
Kendisinden sonra gelen neredeyse bütün İslam düşünürlerini ve Batı düşünürlerini etkileyen Farabi’nin felsefesini anlatan, Mesud Topal’ın yayıma hazırladığı Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun? Destek Yayınları’ndan çıktı.
Arka Kapak Yazısı:
“Düşünmek ruhun
kendi kendiyle konuşmasıdır…”
Türk bir ailenin çocuğu olarak bin yüz elli yıl önce dünyaya gelen ve hayatı boyunca müzik, felsefe, botanik, matematik ve mantık alanında sayısız eserler kaleme alan Farabi, ilim ve düşün dünyasında “öğretmen” kabul edilen Aristoteles’ten sonra “ikinci öğretmen” kabul edilmiştir.
Sadece filozofları değil, sayısız bilimadamını da derinden etkilemiş, akımların ve icatların ilham kaynağı olmuştur.
Varlıklı bir ailenin ferdi olarak saraya yakın olmasına rağmen siyasi iradeyi tamamen reddedip kendini ilme adamıştır. Günde yalnızca bir öğün yemekle hayatını sürdüren Farabi, zamanının her saniyesini ilimle geçirmeye gayret göstermiştir.
Çünkü Farabi’ye göre insan ilmi aramakla mükelleftir. İlmi bulmak, onu öğrenmek ve onu anlatmak zorundadır.
İlim Çin’de bile olsa kalkıp peşine düşmek gerekir. İnsan ilim için yaşamıyorsa ıstırap içinde, anlamsız ve mutsuz bir ömür geçiriyordur. Çağımız insanının anlamlı ve anlamsız gayretleriyle yüzleşmesi ve yeniden bir yaşam kurgusu inşa etmesi açısından Farabi’nin ilham dolu hayatı ve çalışmaları örnek alınacak niteliktedir.
Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi / Baltasar Gracián
Bir Cizvit Keşişinden Dünyevi Bilgeliğe ve Sağduyuya Dair
Metanetimizi, sabrımızı, sükûnetimizi, inceliğimizi korumakta ve kendimizi içinde yaşadığımız düzenin hoyratlığından uzak tutmakta zorlandığımız bu dönemde 17. yüzyılın başlarından bir Cizvit keşişi bizlere sesleniyor ve hayatımızı anlamlandırmak yolunda öğütler veriyor.
İnsanları kalplerde sevgi uyandıran sükûnet dolu tavırlar sergilemeye davet eden Baltasar Gracián’ın felsefesini anlatan, Özlem Küskü’nün yayıma hazırladığı Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi Destek Yayınları’ndan çıktı.
Arka Kapak Yazısı:
“İhtiyatlı suskunluk kutsaldır.”
Aragon Krallığı topraklarında dünyaya gelen, yaşamını teoloji ve felsefe profesörü, vaiz, papaz, yönetici ve yazar olarak sürdüren Baltasar Gracián, insanca yaşamanın incelikleri üzerine ortaya koyduğu düşünceleriyle ölümsüzleşmiştir.
Her şeyin kısa ve öz ifade edilmesi gerektiğini savunan Baltasar kısa ve öz olanın faydasının iki katına çıkacağının altını çizer. Karmaşık, kalabalık, uzun, yoğun ve komplike olan her şey, hayatı daha da zora sokmaktan başka bir işe yaramaz.
“İnsan” olgun, bilge, sağduyulu, muhakeme yeteneği üst düzeyde, gelişmiş zevklere sahip, eylemlerinde tutarlı ve zekidir. Ancak bu insan aynı zamanda kendini her şeyiyle ortaya saçmayan, bazen saklanmasını da bilen ancak bunu ustalıkla yapan bir hayat kumarbazı da olabilmelidir. İhtiyat, insanoğlunun geliştirmesi gereken en değerli düşünce kasıdır.
Başarı, güç, para, aşk… Bütün bunları elde etmek için doğasından vazgeçen insan, kötücülleştikçe aldanmaya sürüklenir. Ahlaksızlığa düşmeden başarılı olmanın çok daha pratik ve işlevsel yolları vardır. Baltasar, Nietzsche ve Schopenhauer gibi dehalara ilham vermiş, rehber alınabilecek eşsiz isimlerden biridir.
edebiyathaber.net (13 Nisan 2020)