Chinua Achebe’nin “Tanrının Oku” adlı romanı, Nazan Arıbaş Erbil çevirisiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslarası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin üçüncü kitabı Tanrının Oku ise kolonileşmenin vahşeti üzerine yazılan eşsiz bir roman.
Igbo halkının yaşadığı Umuaro’nun altı köyünün en yüksek mertebeli rahibi Ezeulu, oğullarından birini, beyaz adamın dinindeki gelişmelerden haberdar olması için Hıristiyan kilisesine gönderir. İngiliz sömürgeciler Nijerya’nın kültürünü değiştirmeye devam ederken Ezeulu da köylerin geleneksel yaşam tarzını korumakta kararlıdır. Herkesçe saygı gören Ezeulu’nun gururu yanlış kararlar almasına yol açınca, halkı da ona olan inancını zaman içinde kaybetmeye başlayacaktır.
Tanrının Oku, inancın yitirilişi, gelenek ile değişim arasındaki ikilem gibi meselelere dair sözünü sakınmayan bir eser.
“Dünyadaki pek çok okur için Afrika edebiyatının büyülü perdesini Achebe açtı.” – Kwame Anthony Appiah
“Achebe’nin eserlerinin kudreti, nesillerce okura dünyayı tanıttı.
O bir sanat elçisi ve insanlık hallerinin eşsiz tanığı.” – Michael Dorris
edebiyathaber.net (7 Temmuz 2020)