Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Aslında çok uzun zamandır çocuklar için yazmayı düşünüyor ama cesaret edemiyordum. Çocuklara yazmak istememin nedeni ise kendi çocuklarıma kitap seçerken farkına vardığım sorunlardı. İstediğim içerikte kitap bulmakta hep zorlandım. Birkaç tane titiz yayınevi dışında piyasaya sürülen çocuk kitaplarının çoğu ya yabancı yazarlardan içeriğe bakılmaksızın yapılmış tek özelliği çok satan olan çeviri kitaplar ya da tamamen birbirini tekrar eden sıradan konuları işleyen sadece eğlence içeren kitaplardı. Kitap bitiyor ama çocuğa yeni bir şey eklemiyor, hiçbir katkısı yok!
Ben istedim ki hem eğlenceli hem de öğretici kitaplar yazayım. O yüzden ilk kitapta YouTuber olmak isterken biyolog amcası sayesinde dünyamızın beş milyar yıllık gelişim basamaklarını öğrenen bir çocuğu, ikinci kitapta ise şu an çocuklar arasında çok yaygın olan akran zorbalığını ve siber zorbalığı işledim.
Yazar zihninde özgürdür ve her konuda yazabilir ama okuyucu çocuksa, konu çok önemli. Şimdiki çocukların sosyal medya ve teknoloji yüzünden ne kadar az kitap okuduklarını da düşünürsek, o zaman hem eğlendiren hem de bittiğinde çocuğun gelişimine katkı sağlayan konular seçerek minik yüreklere ve taze beyinlere katkıda bulunmak istedim.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Cin Ali’leri saymazsak okuduğum ilk çocuk kitabı Ayşegül Tavan Arasında idi. Konusu ve çizimleri hâlâ aklımda. Ayşegül’ün yaşadığı ev, ailesi, arkadaşları benim hiç bilmediğim büyülü ve renkli bir dünyaydı. Kitap okunmayan bir evde büyüdüm ve elime geçen her kitap çok kıymetliydi. Hele Ayşegül serisi! Adaşım olması sebebiyle sanırım kendimi onunla özdeşleştirir, yaşadığı maceraları ben yaşıyormuşum gibi içselleştirip defalarca okur, rengârenk çizimlerine bakıp hayallere dalardım.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Çok oluyor. En çok hangisi dersem, Şeker Portakalı. Zeze’nin yaşadıklarının bir parçasını dahi yaşamadan büyümeyi başarmış çocuklar varsa ne mutlu onlara! Ben Zeze’nin hayatı algılaması ile kendi çocuk aklımı, onun anılarıyla kendi anılarımı yakın buluyorum ve Jose Mauro’yu böyle bir kitap yazdığı için kıskanıyorum, itirafımdır…
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Uzun zamandır kuramsal kitaplar okuyorum. Çok bunalırsam araya edebiyat da sıkıştırıyorum ama şu ara (ve çok uzun zamandır) en çok ilgimi çeken konu Kuantum Fiziği ve evren. Çocuklara yönelik okuduğum son kitap da Sheddad Kaid- Salah Ferron ve Eduard Altarriba’nın ortak yazdıkları İlk Kuantum Fiziği Kitabım isimli kitap. Ankara Kitap Fuar’ında edinmiş ama okuma fırsatı bulamamıştım. Geçen hafta okudum. Çizimleri ve tasarımı çok ilgi çekici ama içerik olarak hedeflenen yaş grubunun seviyesinin üstünde bir kitap olmuş.
Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim, sevgimle…
edebiyathaber.net (19 Ağustos 2020)