Aralık 2018’de yayın yolculuğuna başlayan ve başlangıçtan bu yana 13 farklı ülkede genç yazarları tanıtmış olan PEN International destekli genç yazarlar platformu İlkyaz’ın yeni sayısı yayımlandı.
2018’in Aralık ayında bu işbirliğine Norveç PEN merkezi öncülük etmişti. Ocak ayı için aynı rolü PEN Almanya merkezi üstlendi, Şubat’ta işbirliği Belçika/Flemen PEN ile devam etti. Mart ayı yazıları için aynı rolü PEN Fransız Merkezi üstlendi ve bir ay boyunca okurlarına ve üyelerine genç yazarlarımızı Fransızca’da tanıttı. Nisan ayı yazılarını tanıtma görevi ise PEN Güney Afrika’daydı. Mayıs ayında yazarlarımızı İskoçya’da, İskoç PEN ile tanıtıldı. Haziran ayı yazarlarımızın yazıları ise Katalan PEN merkezinin tatil olması ve ağır siyasi gelişmelerden süregelen yoğunluğu sebebiyle Katalunya’da Ekim ayında yayımlandı. Temmuz yazılarımız ve yazarlarımızın sınır ötesi seslerini yükseltmek için ortaklığımız PEN Moskova Merkezi ile yapıldı. Ağustos’ta PEN Kanada, Eylül’de PEN Venezuela, Ekim yazıları içinse PEN Hırvatistan ile çalıştıktan sonra Kasım ayı eserleri için partnerimiz Galler PEN, Aralık eserleri içinse PEN Danimarka oldu. Ocak ayında ise yazarlarımızın eserleri İngilizcenin yanında Belarusçaya da çevrilerek Belarus PEN Merkezi tarafından tanıtılmıştı.
Bu ayın kalemleri:
Tragedya (Tragedy) başlıklı şiiriyle Muhammed Şara,
Güç ve Doymak (Power and Fullfilment) başlıklı öyküsüyle Meliz Elendil,
Yaratılış Masalı (A Tale of Creation) başlıklı öyküsüyle Sıla Mutaf.
Bu ayın kalemdaşları:
Güvercin başlıklı şiiriyle Eyüp Bacanlı,
Dünya Kuşlardan Sorulur başlıklı şiiriyle Didem Poyraz,
Kül Umudu başlıklı şiiriyle Yunus Emre Suci,
Öz başlıklı şiiriyle Ömer Faruk Yavuz,
Beklenmedik Yolculuk başlıklı öyküsüyle Burak Parti,
On Dört Bedew başlıklı şiiriyle Mehmet Ali Taş.
İlkyaz, genç yazarları ve eserlerini dünya kamuoyuyla tanıştırmaya devam edecek
Her ay üç genç yazar ve kısa eserinin (kısa öykü veya şiir) önce İngilizceye, ardından o ay iletişime geçilen PEN Merkezine göre değişen ikinci bir dile çevrildiği uluslararası proje diğer aylar da Türkiye’den 35 yaş altı genç kalemlerin başvurularına açık olacak. Kurucusu ve yayın yönetmeni Ege Dündar, yöneticisi Irmak Ertaş olan, Danışma Kurulu ise Halil Gediz ve Özge Sargın isimlerinden oluşan İlkyaz’a [email protected] e-posta adresi üzerinden isim, soyisim ve yaşınızla birlikte yazılarınızı ulaştırarak başvuru sağlayabilirsiniz. Yayımlanan yazıların ve diğer kazanımların basılmasının ve beraberinde etkinliklerde de tanıtılmasının planladığı platformda, ayrıca yazısı kabul edilen yazarlara honorarium adı altında 55 pound’luk bir ödeme de yapılıyor.
edebiyathaber.net (20 Ağustos 2020)