İsmail Güzelsoy’un yeni romanı “Kıpırdamıyoruz” Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Kıyamet günlerinde aşk
Günümüzün usta yazarlarından İsmail Güzelsoy, Kıpırdamıyoruz adlı bu kitabında iyiliği, kötülüğü, aşkı ve insan doğasını kendine has diliyle gözler önüne seriyor. İsmail Güzelsoy bu romanıyla edebiyatta 20. Yılını kutluyor.
1960’lar İstanbul’u. Kent göz gözü görmez bir sisin içindedir, dört gün sonra kıyamet kopacağı söylentileri her yere yayılmıştır. Fotoğrafçı Settar bu kıyamet günlerinde kendi geçmişindeki sis perdesini aralamaya çalışırken, adımları onu hiç bilmediği sokaklara, zamanlara götürür.
Yıllar önce Eyüp sırtlarında eski bir İstanbul mahallesinde işlenen bir cinayetle başlamıştır her şey. Doğumuyla annesinin ölümüne neden olduğunu sanan Settar hiçbir şeyin bildiği gibi olmadığını anlayacaktır. Settar’ın hayatındaki sisi dağıtan, geçmişi aydınlatan bütün berraklığıyla, apansız gelen aşktır.
Yazar Hakkında:
İsmail Güzelsoy, 1963’te, Iğdır’da doğdu. 9 yaşında ailesiyle İstanbul, Gaziosmanpaşa’ya taşındıktan sonra tek başına tekrar Iğdır’a dönerek ilkokulu orada bitirdi. Ortaokul yıllarında Karagümrük’e taşındı, aynı dönemde Cağaloğlu’nda mücellithane ve matbaalarda çalıştı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nde eğitim gördü. Üçüncü yılında, dönemin eğitim koşullarına uyum sağlayamayacağına karar verip İsveç’e gitti, orada İsveç edebiyatı üzerine çalıştı. 1987 yılında yeniden İstanbul’a gelerek İsveççe ve İngilizce rehberliğe başladı.
Rehberlik yaptığı yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde öykü, makale ve röportajlar yayımladı.
Anadolu’da rehberlik yaparken karşılaştığı olay, insan ve kültürel dokunun esiniyle, sonraki yıllarda yazacağı romanların omurgasını oluşturan notlar, öyküler biriktirdi. 1999 yılından itibaren, gezileri sırasında biriktirdiği notları elden geçirip kurgusal bir bütünlük içinde bunları yeniden biçimlendirmeye karar verdi. Bugün yayımladığı romanların büyük bölümü o dönem çalışmalarının bir ürünüdür. İlk kitabı Seni Seziyorum’daki öyküler de bu defterlerde biriken notların işlenmesinden ortaya çıkmıştır. Bu ilk kitaptan sonra romanlarını yayımlamaya başladı. Genelde birbirine göndermeleri olan, farklı okumalara olanak tanıyan, çok katmanlı romanların çoğu rehberlik zamanında yaptığı çalışmaların yeniden ele alınışıyla biçimlenmiştir.
İsmail Güzelsoy ayrıca rehberlik yıllarında, bir rehberin gezi sırasında anlattıklarını derleyerek iki ciltlik İstanbul’un Gezi Rehberi’ni yayımlamıştır. Kitab-ı Mukadder, Ruh Hastası, Sincap, Rukas, İyi Yolculuklar, Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri, Çıt Yok, Saf, Değmez, Gölge ve Hatırla, Öksüz Ağaçların Çobanı isimli romanları vardır.
edebiyathaber.net (16 Ekim 2020)