Sima Özkan’ın çocuklara yazdığı Tohum Saçan Şapkam, Şiirimi Duyan Oldu mu? ve Büyük Orkestra yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Her yaştan çocuklarla geri dönüşümden ileri dönüşüme, sıfır atıktan kompost ve bahçeciliğe kadar pek çok konuda atölye çalışmaları yürüten; aynı zamanda çeşitli yayınevlerine, özellikle çocuk edebiyatı çevirileri yapan, ekolojik konulara dair çocuklarda farkındalık yaratmayı amaçlayan Sima Özkan’ın farklı yaş grupları için üç yeni kitabı okuruyla buluştu.
Tohum Saçan Şapkam
Soso’nun Kompost Kitabı ve Deniz’in Sıfır Atık Kitabı’ndan sonra Redhouse Kidz’ten yeni yayımlanan kitabı Tohum Saçan Şapkam, okurlara tohumları anlatırken bir yandan da severek yediğimiz meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini anlatıyor. Mevsimlere bölünmüş olan kitapta, her ay için seçilen bir meyve ve sebzeler, tohumundan soframıza kadarki yolculuğuyla çocukları beslenme, doğanın ritimleri, tüketim alışkanlıklarımız gibi konular üzerinde düşünmeye çağırıyor. Kübra Teber’in çizimleri ise doğanın hayranlık uyandıran işleyişini rengârenk detaylarla sayfalara taşıyor. Üstelik şapkası tohum saçan Güneş’in verdiği küçük tarifleri de sofranıza taşıyabilirsiniz.
Şiirimi Duyan Oldu mu?
Fom Kitap’tan yayımlanan ilk kitabı, sekiz yaş ve üzeri çocuklar için sürükleyici bir macera olan Masalımı Gören Oldu mu?’nun devamı niteliğindeki Şiirimi Duyan Oldu mu?’da Sima Özkan, okurlarını İstanbul’da yaşayan yabani hayvanların dünyasına çağırıyor. Peki kim bu şehirli dostlarımız? Kaya sansarları, sincaplar, yeşil papağanlar, gökdoğanlar… Şehirlerimizin her köşesi yaban hayvanlarıyla dolu. İster parklar, ister gökdelenler olsun şehrin her köşesi yaban hayvanlarına barınma, beslenme ve çoğalma imkânı veriyor. Şiirimi Duyan Oldu mu?’nun ana kahramanı yavru gökdoağan kuşu, sincaplar, kediler ve mısraların peşinde Yıldız Parkı’ndan Silivri’ye uzanan bir maceraya davet ediyor çocukları:
“İnsanların okuduğu şiirleri dinlemek için evcilleşir, doğada yaşamak dururken, bazılarımız şehirlere yerleşiriz. İnsanların olabildiğince yakınına. Tüm bu gürültü patırtı içinde, onların sesini duyabilmek için yuvamızı yakınlarına yaparız. Şiirin şarkısıyla oyalanırız, şiirleri dinledikçe büyürüz.”
Büyük Orkestra
Sima Özkan’ın on yaş ve üzerindeki çocuklar için yazdığı ilk kitabı Büyük Orkestra, Hep Kitap’tan yayımlandı. Bu kitap; biyoçeşitliliğin önemi, Datça Yarımadası’ndaki doğal yaşam ve çevre sorunları, karakulak gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar, tırtaklar gibi doğal çevreye verdiğimiz zararlardan en çok etkilenen canlılar, bu canlı türlerini korumak için almamız gereken sorumluluklar, Akdeniz iklimi ve bitki örtüsü, Datça-Bozburun bölgesindeki doğal varlıklar ve tarihi mekânlar, antik şehirler, tarihi eserler gibi konuları ele alıyor. Tüm bunları on bir yaşındaki bir kız çocuğunun günlüğüne yazdıkları üzerinden okuyor; onun hayatına kendi açtığı geniş bir pencereden bakıyoruz. Doğal çevrenin ve kaynakların sınırlılığının farkına varıp çevre duyarlılığına sahip olarak canlıların yaşam alanlarını korumaya ve sürdürülebilir bir çevre anlayışını benimsemeye yol gösteren bir metin…
edebiyathaber.net (23 Ekim 2020)