Yemek ve Kültür dergisinin 61. sonbahar sayısı yayımlandı.
İmam Cici’nin “Ekmek Arası Hazan” çizimiyle açılan derginin bu sayısında Enis Batur, Renzo Tosi’nin Grek ve Latin Özdeyişleri Sözlüğü’nden seçtiği besinle ilgili deyişlere yer verirken Gökhan Akçura Arşivden Lezzetler kısmında 1933 yılından gelen bir bağ âlemi röportajını sunuyor.
Murathan Mungan’ın önümüzdeki aylarda Metis Kitap tarafından yayımlanacak Devam Ağacı adlı kitabında yer alan “Mutfaktaki Tarih” yazısı ise Yemek ve Kültür okurlarıyla önceden buluşuyor.
Özge Samancı, seyahatnamelere göre 19. yüzyılda Balkan Yarımadası’nda yemek kültürünü kaleme alırken Houchang E. Chehabi İran’da havyarın nasıl helal hâle geldiğini anlatıyor. Necati Tonga, Ankara tarihine damga vurmuş yeme-içme mekânlarında Özen Pastanesi’ni 1930’lu yıllara geri dönerek sunuyor.
Mustafa Koç, Revnakoğlu notlarında tekke mutfağının ikinci bölümünde, tekkelerde sunulan yemeklerden yemek yeme usulüne dek tekke sofralarının inceliklerine değinirken Christian Bromberger, Gilan (Kuzey İran) mutfağının özgünlüğünü anlatıyor.
Her sayıda olduğu gibi sonbahar sayısının olmazsa olmazlarından biri, Musa Dağdeviren’in unutulmuş halk yemeklerinden yedi yemek tarifi. Muna Yüceol Özezen ise Evde Aşçı Kadın yahud Mükemmel Yemek Kitabı’nın tanıtımını ve kitapta yer alan yemekleri sunuyor.
Geçtiğimiz ay kapanan Zencefil’in sahibi Ferda Erdinç ile Pelin Özer’in yaptığı söyleşi belleğinizde hem hüzünlü hem neşeli bir tat bırakacak.
Süleyman Bulut’un “Bilmece Mutfağı” ve “Çimdik” köşeleri, Zeliha Özkan’ın “Yabancıların Nezaketi”ni yazdığı sinema sayfaları, Alp Türkmenoğlu’nun Sebzelerin Efsanevi Tarihi kitabını tanıttığı yazısı ve D harfiyle devam eden, yemek kültürüyle ilgili sözcüklere yer verilen Derleme Sözlüğü’yle bu sayıda da dolu dolu okuma saatleri vadediyor Yemek ve Kültür.
edebiyathaber.net (26 Ekim 2020)