Düzenlediği eğitimlerle yayıncılık dünyasının gelişmesine katkı sağlamayı hedefleyen Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yoğun ilgi gören Online Editörlük Atölyesi ve Online Düzeltmenlik Atölyesi’nin 7 Kasım’da başlayacak yeni sınıfları için kayıtlar başladı.
Eğitmenliğini akademisyen ve editör Sevengül Sönmez’in üstlendiği Online Editörlük Atölyesi’nde dört hafta boyunca editörlük, tüm yönleriyle mercek altına alınacak. Editör ve düzeltmen Dr. Erkan Irmak’ın eğitmenliğinde yürütülecek toplam 12 saatlik Online Düzeltmenlik Atölyesi’nde ise, bir düzeltmenin bilmesi gerekenler hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatılacak. Yayıncılık dünyasından isimlerin de konuk olacağı atölyelerin sonunda katılımcılara Türkiye Yayıncılar Birliği Eğitim Sertifikası verilecek.
Online Editörlük Atölyesi’nin yeni sınıfının dersleri, 7 Kasım-2 Aralık 2020 tarihleri arasında dört hafta boyunca çarşamba günleri 17.00-20.00, cumartesi günleri ise 10.00-13.00 saatlerinde gerçekleşecek. Toplam 24 saatlik Online Editörlük Atölyesi’nde editörlük tüm yönleriyle mercek altına alınacak. Bir metnin dosyadan kitaba dönüşüm serüveninde editörün işlevinden editörün bu süreçteki iş adımlarına; yayınevinin diğer bölümlerindeki yetkililerle ve yayınevi dışında çalışan profesyonellerle kurduğu iletişimden kitabı okura sunmadan önceki zihin jimnastiğine tüm konuların ele alınacağı atölyede, tanıtım malzemelerinin hazırlığı ve kontrolleri; eser türlerine göre editörlüğün “ince iş”leri; uzmanlaşmanın artmasıyla türeyen yeni nesil editörlük biçimleri üzerinde de durulacak. Akademisyen ve editör Sevengül Sönmez’in zengin sunumlar ve kaynaklar eşliğinde anlattığı A’dan Z’ye editörlük uğraşı, deneyimli editörler Nazlı Berivan Ak ve Burcu Aktaş’ın aktarımları, katılımcıların sorularıyla interaktif olarak tartışılacak. Kontenjanın 15 kişi ile sınırlı olduğu Online Editörlük Atölyesi’yle ilgili detaylı bilgilere internet sitesinden ulaşılabilir.
Zoom üzerinden online olarak yürütülecek Online Düzeltmenlik Atölyesi ise 7-18 Kasım 2020 tarihleri arasında 3’er saatlik 4 oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Dersler, 7 ve 14 Kasım Cumartesi günleri 10.00-13.00 saatleri arasında; 11 ve 18 Kasım Çarşamba günleri ise 17.00-20.00 saatleri arasında yapılacak. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen düzeltmenlik meslek standartlarını içeren Online Düzeltmenlik Atölyesi’nde, herhangi bir yazıyı düzeltmenin kuralları anlatılırken farklı türlerdeki metinlerin ihtiyaçlarına yönelik bilgiler de uygulamalar eşliğinde aktarılacak. Dr. Erkan Irmak’ın eğitmenliğinde yürütülecek atölyenin son dersine, Can Yayınları’nda düzeltmen ve editör olarak çalışan Mustafa Çevikdoğan konuk olarak katılacak. Çevikdoğan, deneyimlerini paylaşacağı “Düzeltmenin hayatı, sorunları, tecrübeleri” başlıklı bölümde katılımcıların, mesleğin değişen yönlerini görmelerini sağlayacak. Yayınevlerinde bu alanda çalışmak isteyenlerin, editörlerin, basılı ya da dijital mecralarda yazı işleriyle uğraşanların katılımına açık olan atölyenin kontenjanı 15 kişiyle sınırlı. Online Düzeltmenlik Atölyesi’yle ilgili detaylı bilgilere ve ön kayıt formuna internet sitesinden ulaşılabilir.
Yoğun ilgi gören her iki atölye için de son başvuru tarihi 6 Kasım 2020 Cuma.
İletişim: 0212 512 56 02
Bilgi için: [email protected]
edebiyathaber.net (4 Kasım 2020)