Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Ben kendimi bildim bileli çizerim zaten. Çocukken boş bulduğum her yere bir şeyler çizerdim. Kibrit kutularının arkasına bile. Fakat asıl dönüm noktası Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavını kazanmam ve resim eğitimi almamla oldu.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Çocuk kitaplarında kitabı okuduktan sonra yazarla mekânlar ve karakterler hakkında konuşuruz. Çoğunlukla okuduğumda yazarla kafamda aynı atmosfer canlanır. Bazen diğer türlerde konuya göre benim de araştırma yapıp hazırlanmam gerekebiliyor.
Çizimlerinizi yaparken yazar ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Ön görüşmeden sonra ben bir sahneyi resimleyip yazarın fikrini soruyorum mutlaka. Hayallerimiz örtüştüğünde ben çizime devam ediyorum.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?
Sanatımı beslemek demek ruhumu beslemek demek. O yüzden ben beni mutlu eden şeylere hobilerime daha çok vakit ayırmaya çalışıyorum. Hayvanlarla ve doğayla bir arada olmayı çok seviyorum. Bu bana gözlem yapma fırsatı ve detay yakalama şansı veriyor.
Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?
Yazarla kitabı konuştuktan sonraki en önemli aşama yayıncı/editörle mutabık kalma kısmı. Çünkü kitabın resim sayıları, kaç sayfa olacağı, ölçüleri, vs gibi konular kitabın satışını belirleyecek önemli detaylar. Bu konuda editör beni resim sayıları, sayfa ölçüleri vs gibi konularda yönlendiriyor. Bu bilgileri aldıktan sonra çizimlerimi tamamlıyorum ve baskıya uygun formatta yayın evine gönderiyorum. Kitap resimlerle birlikte mizanpaja gidiyor. Sonra tasarımı biten kitap yazar, çizer, editör olarak gözden geçirmemiz ve onaylamamız için bize tekrar gönderiliyor. Herkesin onayı alındıktan sonra matbaaya gönderiliyor.
edebiyathaber.net (14 Kasım 2020)