Altyazı Sinema Dergisi’nin 202. sayısı David Fincher özel röportajı ile yayımlandı.
Yılın en çok merak edilen filmlerinden Mank Netflix’te gösterime girerken, filmin yönetmeni David Fincher üzerine kapsamlı bir dosya Altyazı’nın Aralık sayısında. Altyazı’ya röportaj veren Fincher, senarist ve yazar Uygar Şirin’in sorularını yanıtladı. Üzerine yapışıp kalan etiketlerden sıkıldığını ve süper kahraman filmlerine değil stüdyoların orta bütçeli filmlerden riskli diye uzak kalmasına itirazını tekrarlayan Fincher şunları söyledi:
“Kapitalizmle derdim yok, açgözlülükle derdim var. Stüdyoların kâr etmeye çalışmasıyla, faturalarını ödemesiyle, çalışanlarının maaşlarını ödemesiyle de derdim yok. Yana yakıla anlatmaya çalıştığım şey şu: eskiden stüdyolar kütüphane oluşturmaya yatırım yaparlardı. Irwin Allen’ın büyük bütçeli filmleri vardı, Alan Pakula’nın küçük bütçeli filmleri vardı, bir de aradakiler vardı. İşte o ara bölge kalmadı artık, yok oldu. Ya gişe garantili büyük filmlere ya da çok kazandırmaması sorun yaratmayacak küçük filmlere yöneldi herkes. Orta bütçelilerden riskli diye uzak duruluyor.”
Kutlukhan Kutlu’nun yönetmeni “bir X Kuşağı sözcüsü” olarak ele alan yazısıyla açılan dosyada, yönetmenin tüm filmleri üzerine inceleme yazıları yer alıyor: Yedi’den Dövüş Kulübü’ne, Ejderha Dövmeli Kız’dan Sosyal Ağ’a ve dizi çalışması Mindhunter’a… Sinemada yıldızlaşmadan önce 80’ler boyunca da pek çok efsanevi video klibe imza atan yönetmenin müzikle ve Trent Reznor – Atticus Ross ikilisiyle ilişkisini ise Engin Ertan kaleme aldı. Okuyucular altyazi.net üzerinden başlatacakları dijital abonelik paketlerinden biriyle dergiye erişebiliyor. Youtube sinema kanalları arasına eklenen Altyazı’nın son videosunda ise Aslı Ildır, Ali Deniz Şensöz ve Uygar Şirin’in Mank üzerine gerçekleştirdiği sohbet yer alıyor.
Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın Yeni Web Sitesi Yayında
Altyazı’nın sinemada ifade özgürlüğüne odaklanan mecrası Altyazı Fasikül: Özgür Sinema yenilenmiş web sitesiyle yayında. Sinemacılara yönelik hak ihlallerinden pandemi dönemindeki set koşullarına, sansür vakalarından toplumsal cinsiyet eşitliğine özgür sinemanın gündemi Altyazı Fasikül’ün web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebiliyor. Sitede söyleşi ve yazıların yanı sıra, özgür sinema gündemini tutan videolara, bağımsız sinemanın aktörleriyle gerçekleştirilmiş tartışmalara ve Fasikül’ün çağrısıyla pandemi döneminde üretilmiş İçeriden Dışarıya filmlerine de ulaşmak mümkün.
Altyazı Seminerleri Çevrimiçi Ortamda Devam Ediyor
On beş yılı aşkın süredir devam eden Altyazı sinema seminerleri, tüm hızıyla yoluna devam ediyor. Akademisyenlerden film eleştirmenlerine, alanında uzman birçok farklı konuşmacının katılımcılara sinema üzerine derinlemesine bilgi aktardığı seminerlere artık İstanbul dışından, hatta Türkiye dışından da katılmak mümkün. Pandemi nedeniyle çevrimiçi ortama taşınan seminerlerin Aralık takviminde iki program yer alıyor. 17 Aralık’ta başlayacak Gülengül Altıntaş ile online ‘Temel Senaryo Yazımı’ seminerinde, bir fikrin dramatik olarak nasıl geliştirildiği, hikâyeye nasıl dönüştürüldüğü, senaryo yazımının aşamaları, klasik sinema anlatısının esasları gibi senaryo yazımına dair temel bilgiler anlatılacak. Bir filmin anlam dünyasını çözümlemek için gerekli olan tarihsel, kuramsal ve toplumsal bakış açısını geliştirmeyi amaçlayan Altyazı Sinema Dergisi Yazarları ile ‘Bir Film Nasıl Okunur’ semineri ise 19 Aralık’ta başlayacak. Ayrıntılar için altyazi.net ziyaret edilebilir.
edebiyathaber.net (10 Aralık 2020)