Patricia Highsmith’in ilk romanı Trendeki Yabancılar ve son romanı Küçük g’nin yeni baskıları Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Trendeki Yabancılar
Psikolojik gerilimin mihenk taşı
Kendinizi hiç beklemezken kötülüğün cisim bulmuş haliyle aynı kompartımanda bulabilirsiniz. Guy Haines, laf olsun diye karısı konusunda içini döktüğü Charles Anthony Bruno’dan sadistçe bir teklif alır: Katil olmak! Ama öldürecekleri kişileri değiştokuş edecekler ve kusursuz cinayeti işlemiş olacaklardır. Tren yolculuğu sona erer ama iki adamın uğursuz anlaşması tek taraflı da olsa imzalanmıştır; Bruno’nun kendi üzerine düşen cinayeti işlemesiyle, Haines kendini bir kâbusun ortasında bulacaktır.
1951 tarihli ilk romanında Highsmith, kendini iyi insan olarak tarif edebilecek sıradan kimselerin bile bir dizi olay sonucu en feci suçları işleyebildiği bir dünya yaratıyor. Ünlü yönetmen Hitchcock’un aynı isimli filme uyarladığı Trendeki Yabancılar, psikolojik gerilimin mihenk taşı.
Buluşa bak! Birbirimizin cinayetini işleyeceğiz, anladın mı? Ben senin karını öldüreceğim, sen de benim babamı! Biz trende karşılaştık, tamam mı? Birbirimizi tanıdığımızı kimse bilmiyor! Cinayet ânında başka yerlerdeyiz! Anladın mı?
#psikolojikgerilim #iyilikvekötülük #polisiye #cinayet #kültroman #izlenebilirkitaplar
Çeviri: Tomris Uyar
Dizi: Can Modern
Sayfa sayısı: 344
Fiyat: 40,00 TL
TOMRİS UYAR, 1941’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Amerikan Kız Koleji’ni ve İÜ Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. İpek ve Bakır ve Ödeşmeler gibi öykü kitaplarında küçük burjuva insanların yaşam biçimlerine yoğunlaştı. Yürekte Bukağı’yla 1980’de, Yaza Yolculuk’la 1987’de Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. VirginiaWoolf, Gabriel García Márquez, Juan Rulfo, Lewis Carroll, Kurt Vonnegut Jr.,Julio Cortázar, Jorge Luis Borges gibi yazarların yapıtlarını dilimize kazandırdı. 2003’te İstanbul’da öldü.
Küçük g
Modern bir peri masalı
Zürih mahallelerinden birinde, şehrin aykırı insanlarının bir araya geldiği bir mekândır Küçük g. Toplumun her kesiminden, farklı farklı cinsel yönelimlere sahip müşterilerinin hayatları, yirmi yaşındaki eşcinsel Peter Ritter’in sinema çıkışında öldürülmesiyle kesişir: Petey’ye âşık olan grafiker Rickie, terzi çırağı Luisa ve eşcinsellerden hiç hazzetmeyen ustası Renate. Hepsinin yolu Jakob’un mekânına düşer.
Son romanında Highsmith edebiyatının perdelerini ardına kadar açarak mesleğine vurucu bir nokta koyuyor. Arzunun, kıskançlığın, cinselliğin ve ölümün birbirine karıştığı Küçük g, bir yaz gecesi rüyası, modern bir peri masalı.
Hafta sonlarında burası Küçük g olarak bilinirdi, ama sabahın dokuz buçuğunda geçerli değildi bu isim. Zürih’in gezilecek yerlerini sıralayan turist rehberlerinden birinde böyle sınıflandırılmıştı Jakob’un yeri: “Küçük g”, müşterilerin bir kısmı eşcinseldir, ama başkalarına da açıktır anlamında.
#alternatifpolisiye #eşcinsellik #yakıntarih #avrupa #aşk #ilişki #mutluluk
Çeviri: Pınar Kür
Dizi: Can Modern
Sayfa sayısı: 376
Fiyat: 44,00 TL
PATRICIA HIGHSMITH, 1921’de Texas’ta doğdu, 1927’de ailesiyle New York’a taşındı.Üniversite eğitimini burada, Barnard Koleji’nde tamamladı.Highsmith,ülkesinin demokratik ideallerine inanırdı ama Amerikan rüyası onu derin birhayal kırıklığına uğratacaktı. Suç işleme psikolojisini, çift kişilik sorununu işleyerek çarpıcı romanlar kurgulayan Highsmith çok sayıda ödül aldı. İlk romanı Trendeki Yabancılar, “Ripley”serisi ve başka yapıtları birçok defa sinemaya uyarlandı. Diğer eserlerinin arasında Carol, Ocak Ayının İki Yüzü, Edith’in Güncesi, Küçük g: Bir Yaz Masalı ve Kadın Düşmanlığı Üstüne Küçük Öyküler sayılabilir. Highsmith, ömrünün son on iki yılını geçirdiği İsviçre’nin Locarno kentinde1995’te lösemiden hayata veda etti.
PINAR KÜR, Bursa’da doğdu ama hiç orada oturmadı. Çocukluğu Anadolu’nun çeşitli kentlerinde ve Londra’da geçti. On üç yaşında gittiği ABD’de beş yıl kaldı.Ortaöğrenimini New York’ta tamamladı, yükseköğrenimine yine orada başladı.İstanbul’da Robert Kolej Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra beş yıl Paris’te yaşadı. Sorbonne Üniversitesi’nde, Karşılaştırmalı Edebiyat Kürsüsü’nde doktora yaptı. Yurda döndükten sonra Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Çeşitli gazete ve dergilerde tiyatro eleştirileri yazdı. 1984’te Akışı Olmayan Sular adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. İstanbul Bilgi Üniversitesive İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.
edebiyathaber.net (18 Aralık 2020)