Peter Pan’a “SEN de OKU” dokunuşu

Mart 22, 2021

Peter Pan’a “SEN de OKU” dokunuşu

James Matthew Barrie’nin klasik yapıtıPeter Pan, Hanzade Servi’nin yorumuyla Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İskoç yazar James Matthew Barrie’nin ölümsüz klasiği Peter Pan, Hanzade Servi’nin mizahtan beslenen duru yorumuyla,Tudem’in okuma güçlüğü çeken ve disleksik çocuklar için özel olarak hazırladığı Sen de Oku Klasikler koleksiyonundaki yerini alıyor.  

Melike Tan’ın zarif resimlerinin eşlik ettiği bu sürükleyici fantazya, zamanının çok ötesindeki kurgusuyla okurlarını “Var Olmayan Ülke”ye uçuruyor; asla büyümeyen bir çocuğun rehberliğinde, gerçeküstü bir serüvene çıkarıyor.

Çocukluk ve yetişkinlik kavramları üzerinden neşe ve masumiyet gibi naif duygulara temas eden kitap, fiziksel büyümenin hayalleri küçülttüğüne dikkat çekiyor ve Peter Pan’ı ebedî bir çocukluk idealinin simgesine dönüştürüyor.

Bütün çocuklar büyür. Biri hariç… Büyümeyi reddeden Peter Pan, ele avuca sığmaz kişiliği ve uçabilme yeteneğiyle sıradışı bir çocuktur. Var Olmayan Ülke’de, minik peri dostu ve kayıp çocuklarla birlikte yaşamaktadır. Adı yıllarca kulaktan kulağa dolanmış, hikâyelere konu olmuştur. Hatta, asla büyümeyen bu çocuğun efsanesi, Darling ailesinin evine ve onların hayalperest çocuklarının düşlerine dahi konmuştur. Ve nihayet, Wendy, John ve Michael için Peter Pan’la tanışma vakti gelmiştir. Tabii, Peter kaybettiği gölgesini bulmayı başarabilirse!

Ama… hiç büyümeyen çocuk mu olur? Uçmak gerçekten mümkün mü? Korsan Kanca neden Peter’ın peşinde? O hâlde gökyüzüne biraz peri tozu serpiştirelim ve sırları birer birer açığa çıkaralım!

Kayıp çocukların kendi krallıklarında hüküm sürdüğü, Kızılderililer ile korsanların etrafta cirit attığı sihir dolu bir serüvene ”havalanan” Peter Pan, ”sıradan” şeylere geçit vermeyen fantastik bir dünyanın kapılarını sonuna kadar açıyor.

Masallara inanmaktan vazgeçmeyenleri Var Olmayan Ülke’ye götüren Peter Pan‘ın bu yeniden anlatımı, hayallerine sıkı sıkıya sarılan çocukları ve içindeki ufaklığın sesine kulak vermeyi ihmal etmeyen yetişkinleri, çocukluğun hiç bitmeyen düşleri ve solmayan renkleriyle buluşturuyor.

”İnsanlar, büyüyünce nasıl uçacaklarını unutuyorlar…”

edebiyathaber.net (22 Mart 2021)

Yorum yapın