İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali bu yıl dijital olarak okurlarla ekranlarda buluşmaya hazırlanıyor. 13. yılını kutlayan festival, 1-5 Haziran 2021 tarihleri arasında yazarları, yayıncıları, çevirmenleri ve kitap okumayı seven herkesi bir araya getirecek.
Etkinlik bülteninden
Edebiyatın, doğduğu coğrafyanın kültürüyle yoğrulup bir bulut gibi ülkeler üzerinde yükseldiğini ve farklı topraklara, farklı okurlara ulaştığını hayal ettik ve bu yılki temamızı “Bulutların Üstünde Edebiyat” olarak belirledik. “Bir edebiyat yapıtı mutluluktan uçmanızı sağlayabilir; hatta sizi bulutların üstüne bile çıkarabilir,” sözüyle temamızı kucaklayan değerli çocuk kitapları illüstratörü ve yazarı Deniz Üçbaşaran festivalimiz için hazırladığı görsel ile bizleri bulutların üzerine çıkardı.
Pandemi dolayısıyla evlere kapandığımız şu günlerde, edebiyatın bir bulut gibi bizleri farklı coğrafyalara götürmesini umuyor ve tüm okurları etkinliklerimize davet ediyoruz.
Edebiyatseverler tüm etkinliklerimize ücretsiz katılabilecek. İTEF’in internet sitesinden konuşmalara kayıt olup ardından kayıtta belirtilen e-posta adresine gelen bağlantı ile Zoom üzerinden etkinliklere katılabilecekler. Simultane tercüme destekli etkinliklerde izleyiciler tüm söyleşileri Türkçe olarak izleyebilecek. İzleyicilerin yazarlara soru sorabilmesini mümkün kılacak olan Zoom katılımı 100 kişiyle sınırlıyken tüm etkinlikler İTEF’in Instagram, Facebook ve YouTube hesaplarından da canlı olarak izlenebilecek.
İTEF 2021 – Bulutların Üstünde EdebiyatEtkinlik Programı
Tarih: 1 Haziran 2021 Salı, Açılış Etkinliği
Saat: 20.00 – 21.00
Program: Dilek Başak’ın dilimize kazandırdığı ve 2021 yılında Siren Yayınları tarafından basılan “Miras” adlı kitabın yazarı ve Norveç edebiyatının en önemli seslerinden biri olan Vigdis Hjorth, bir aile portresinin arka planını resmederken gerçeklere dayalı travmatik bir geçmişin hikayesini anlatıyor.
Yazar: Vigdis Hjorth (Norveç)
Moderatör: Serda Kranda Kapucuoğlu
Tarih: 2 Haziran 2021 Çarşamba
Saat: 20.00 – 21.00
Program: Gülşah Ercenk’in çevirisiyle Yan Pasaj’dan yayımlanan ve Fransa’da çok satanlar arasında yer alan “Bugün Kalan Hayatımın İlk Günü”, tek hayatı yoğun işi olan bir kadının sürpriz bir yolculukla farklı bir yola girmesini ve seçimler yapmasını anlatıyor.
Yazar: Maud Ankaoua (Fransa)
Moderatör:Feride Çetin
Tarih: 3 Haziran, Perşembe
Saat: 20.00 – 21.00
Program: Arap edebiyatının güçlü temsilcilerinden Halid Halife tarafından kaleme alınan ve Hümeyra Ruzvanoğlu Süzen çevirisiyle Delidolu’dan yayımlanan “Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok” kitabında politik, dini ve cinsel zorbalığın gölgesi altında yaşayan Suriyeli bir ailenin üç nesle yayılan hikayesi anlatılıyor.
Yazar: Halid Halife (Suriye)
Moderatör: Ayça Derin Karabulut
Tarih: 4 Haziran 2021 CumaSaat: 20.00 – 21.00
Program: Yabancı Yayınları’nın okurlarla buluşturduğu “Kaos Yürüyüşü” serisi, “Biz Ölümlüler”, “Son ve Ötesi” ve Delidolu’nun yayımladığı “Canavarın Çağrısı” kitaplarıyla tanıdığımız Patrick Ness, her kitabında genç okurlara farklı bakış açıları sunuyor ve şaşırtıcı kurgularıyla derin sorular akla getirerek okuru düşündürmeye yöneltiyor.
Yazar: Patrick Ness (ABD)
Moderatör: Elçin Demiröz Duru
Tarih: 5 Haziran 2021 Cumartesi, Kapanış Etkinlikleri
Saat: 15.00 – 16.00
Program: Pegasus Yayınları’ndan Sevinç Seyla Tezcan’ın çevirisiyle yayımlanan “Auschwitz Dövmecisi” ve “Cilka’nın Yolculuğu” kitaplarıyla tanıdığımız Heather Morris, Auschwitz-Birkenau toplama kamplarında geçen bir yaşam öyküsünü kaleme alıyor.
Yazar: Heather Morris (Avustralya)
Moderatör: D. Ayça Çakmak
Saat: 20.00 – 21.00
Program: Seda Ersavcı’nın çevirisiyle Çınar Yayınları’ndan çıkan “Leziz Kadavralar” kitabının yazarı Agustina Bazterrica, son dönemin en acımasız ve bir o kadar da dokunaklı distopyasını yazarak, var olan besin zincirine farklı bir bakış açısı sunuyor.
Yazar: Agustina Bazterrica (Arjantin)
Moderatör: Yankı Enki
İTEF 2021 – Bulutların Üstünde Edebiyat Yazar ve Moderatör Biyografileri
Vigdis Hjorth, 1959 yılında Norveç’te dünyaya geldi. Oslo’da büyüdü ve felsefe, edebiyat ve politika eğitimi gördü. 2021 yılında Siren Yayınları tarafından basılan “Miras” adlı kitabı Türk okurlarla buluştu. Hjorth’un üç çocuğu var ve halen Asker’de yaşamaktadır.
Serda Kranda Kapucuoğlu, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Bankacılık Bölümü mezunu. 3,5 yıl bankacılık yaptıktan sonra önce muhabirlik sonra da çeşitli dergilerde editörlük yapmaya başladı. 2020 Temmuz ayına kadar bağımsız editör olarak pek çok kitabı yayına hazırladı. Şu an Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gören Serda, kurucu ortaklarından olduğu Yuka Editörlük Ajansı’nda bağımsız editörlük yapıyor, “Mümkün” adlı dergiyi çıkarıyor, onedio/yazio platformunda köşe yazısı yazıyor ve İlksatır Yayınevi’nde proje koordinatörlüğü yapıyor.
Maud Ankaoua, 1971 yılında Fransa’da doğdu. Nottingham ve Oxford’da uluslararası finans okuduktan sonra Siyasal Araştırmalar Enstitüsü’nden mezun oldu. 2019 yılında “Bugün Kalan Hayatımın İlk Günü” kitabı Yan Pasaj Yayınları tarafından basıldı. Bugün hala Paris’te yaşayan Ankaoua yeni teknolojiler ve sağlık sektöründeki yöneticilere yatırım fonu danışmanlığı vermekte.
Feride Çetin, 1980 yılında dünyaya geldi. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nü bitirdi. Devamında Marmara Üniversitesi’nde Sinema – Televizyon yüksek lisansını yaptı ve ardından aynı üniversitede doktora öğrencisi olarak devam etti. Film kariyeri ise asistan olmak için Kutluğ Ataman’ın film setine gitmesiyle başladı. İki Genç Kız filminin setinde Ataman tarafından keşfedilmesinin ardından filmin başrolü olan Behiye karakterini canlandırarak büyük ilgi topladı. Oyunculuğunun yanı sıra çevirmenlik, dergicilik, gazetecilik deneyimi ve yazdığı iki kitabı olan Çetin’in yönettiği yaklaşık on beş kısa filmi bulunmaktadır. Son olarak Hercai isimli dizide oyunculuk yaptı.
Halid Halife, 1964 yılında Halep’te doğdu. Suriye’nin ünlü çağdaş yazarlarından biridir. Hukuk öğreniminin ardından otuz yıl boyunca çeşitli türde eserler yazdı. “Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok” isimli ilk romanı ile 2013 yılında Necib Mahfuz Kitap Ödülü’nü kazandı. Türkçede Delidolu tarafından yayımlanan ilk romanı Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok, aynı zamanda 2014’te Uluslararası Arap Edebiyatı Ödülü’nde (IPAF) finale kalan yapıtlardan biri oldu. “Dalaverenin Bekçisi” (1993) ve “Çingenenin Defterleri” (2000) romanlarından sonra yayımladığı “Nefrete Övgü” (2006) ile 2008’de Uluslararası Arap Edebiyatı Ödülü’nün finalistleri arasında yer aldı. 2016’da raflarda yerini alan “Ölmek Zor İş” romanından sonra 2019’da yayımlanan romanı “Kimse Namazlarını Kılmadı” da dünya çapında üne ulaştı.
Ayça Derin Karabulut, 1992 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü’nü bitirdi. 2012 yılında stajyer olarak KAFA Grup bünyesine dâhil oldu. Bunu Konuşalım adlı televizyon programının yapım ekibinde çalıştı, haberedikkat.com adlı internet haber sitesinde editörlük ve muhabirlik yaptı. Cumhuriyet Gazetesi’nde “ilk kitap” adlı söyleşi dizisi yaptı. 2014 yılında KAFA Dergisi’nin kuruluş ekibinde yer aldı ve o yıldan beri genel yayın yönetmenliğini yürütüyor.
Patrick Ness, 1971 yılında Amerika’da doğdu. İngiliz-Amerikalı yazar, gazeteci, öğretim görevlisi ve senaristtir. Yabancı Yayınları’nın yayımladığı “Kaos Yürüyüşü Üçlemesi” ve Tudem Yayınları’ndan çıkan “Canavarın Çağrısı” ismiyle öne çıkan genç yetişkin kitaplarıyla tanınır. Canavarın Çağrısı adlı kitabının 2016 film uyarlamasının senaryosunu yazmıştır. Aynı zamanda, Doctor Who spin-off serisi Class’ın yaratıcısı ve yazarıdır.
Elçin Demiröz Duru, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan sınıf atlayarak ve üstün başarı ile mezun oldu. İstanbul Festivali, Tiyatro Festivali, HabitArt kapsamında birçok etkinlikte dans etti ancak geçirdiği sakatlık sonucu bale hayatına veda etti. 1998 yılında Milliyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Aynı zamanda Radyo 92nokta3 ve Radio Contact’da kültür ve sanat üzerine söyleşi programları yaptı. 2007’de ilk romanı “9” Yitik Ülke Yayınları tarafından yayımlandı. Bilgi Üniversitesi’nde Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programı’na burslu olarak kabul edildi ve bu esnada bitirme tezi olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin iletişim çalışmalarını yürüttü. Radikal, Habertürk, Andante gibi yayınlar için kültür ve sanat alanında haber ve söyleşiler kaleme aldı. 2005’den bu yana şarap eğitmeni olarak çalışıyor, her pazar Oda TV’de dizi ve film eleştirileri yazıyor. Kurucusu olduğu Es Works markasıyla seramik ve porselen çalışmaları yapıyor. Eşiyle birlikte aile işletmeleri Kozluhan ve Kozluyalı’yı yönetiyor.
Agustina Bazterrica, Arjantinli romancı ve öykü yazarıdır. Buenos Aires’in edebiyat sahnesinde merkezi bir figür olan Bazterrica, “Siga al Conejo Blanco” etkinlik serisinin ortak küratörlüğünü ve ayrıca okuma atölyelerini de koordine ediyor. Yazarlığıyla birçok ödül aldı, en önemli ödülünü ise İspanya’nın prestijli ödülü ‘Premio Clarin Novela’ yı 10 dile çevrilen ikinci romanı “Leziz Kadavralar” (Çınar, 2019) ile aldı.
Yankı Enki, 1980’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı üniversitede Kültürel İncelemeler yüksek lisans programından Gotik edebiyat üzerine hazırladığı teziyle mezun oldu. Çeşitli dergi ve yayınevlerinde redaktör, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Korku edebiyatıyla ilgili yazılarının bulunduğu “Maskenin Düştüğü Yer” adlı kitabı 2017’de İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.
Heather Morris, şu anda Avustralya’da yaşamaktadır. Birkaç yıldan beri, ABD’deki Akademi Ödüllü bir senaristin seçtiği senaryoları okumakta ve yazmaktadır. 2003’te Heather, ‘anlatmaya değer bir hikâyesi olabilecek’ yaşlı bir beyefendiyle tanıştı ve Lale Sokolov ile tanıştığı gün ikisinin de hayatını değiştirdi. Dostlukları gelişti ve Lale, Holokost sırasında hayatının en derin ayrıntılarını ona emanet ederek kendi kendini inceleme yolculuğuna çıktı. Heather, Pegasus Yayınları tarafından basılan ilk romanı “Auschwitz Dövmecisi” romanını dönüştürmeden önce, Lale’nin öyküsünü uluslararası yarışmalarda üst sıralarda yer alan bir senaryo olarak yazdı.
D. Ayça Çakmak, 1975 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini ekonometri alanında alıp ilk işi olan reklam metin yazarlığına başladı ve ardından “Aynı Yolda Yürür Müyüm” alt başlığı ile ilk kitabı olan “Yeniden Doğsam”ı (Flora Kitap, 2019) yazdı.
edebiyathaber.net (11 Mayıs 2021)