Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Bunu özellikle düşünmedim. Yani bazı seçeneklerden sonra böyle bir karar vermiş değilim. Yazdıklarımı çocuklar da okusun istiyorum aslında. Buna okur kitlemi daha geniş tutmak diyebilirsiniz. Çocukları da içine alan geniş bir okur kitlesi tahayyül ediyor ve öyle yazıyorum. Bir tiyatro oyununu yahut bir sinema filmini ailece izlemek gibi düşünebilirsiniz bunu. Ancak iyi filmlerden ve oyunlardan bahsediyorum burada. Çok yönlü ve sanatsal niteliği olanları kastediyorum. Edebiyata yaklaşımım da bu yönde oluyor haliyle. İyi örnekler arasında yer alan iyi ve nitelikli edebiyat metinleri yazmak gibi bir hedefim var. İşin içinde çocuk olunca daha incelikli yazmak gerektiğini düşünenlerdenim. Bu yüzden bu alanı küçümseyip “aman çocuk edebiyatı değil mi, yaz gitsin,” diyenlere karşı yazıyorum biraz. Çocukları ve yetişkinleri bir kitap üzerinde birlikte konuşturmak istediğim için yazıyorum aynı zamanda. Çocukların da yetişkinlere önerebileceği kitaplar olsun, “al sen de bunu oku” desinler diye de yazıyorum. Yazmayı seviyorum, bana iyi geliyor, eh bir bakıma da kendim için yazıyorum diyebilirim.
Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okuduğum ilk kitabı hatırladığımı söyleyemem, ancak evin kütüphanesinde “Pal Sokağı Çocukları, Gulliver’in Gezileri, Heidi, Polyanna” gibi kitaplar vardı. Çocukluğumda –hala da öyle- “Pal Sokağı Çocukları”ndaki Nemeçek’e açıkçası hayrandım. O kitabı okuyan pek çok çocuğun çok iyi arkadaşlıklar kurduğunu düşünüyorum. En azından bu benim için böyle olmuştur. Sağlam dostluklarımı, arkadaşlıklarımı belki de “Pal Sokağı Çocukları”na borçluyum. Bir kitap bir çocuğun hayatına yön verebilir mi? Nitelikli bir kitapsa evet verir. “Pal Sokağı Çocukları” benim için tam da böyle bir kitaptı. İyi ki onu okumuşum diyebiliyorum.
Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
İyi kitaplar için böyle şeyler düşünmüyorum, yalnızca yazarın, kitaptaki o tüm güzel işlerine hayranlık duyuyorum. “Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk” benim için böyle bir kitaptı. Zekice kotarılmıştı.
Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Nesin Yayınevi’nden çıkan arkadaşım Nesrin Erdoğan’ın yazdığı “Oti Büyük Karınca” kitabını okumuştum. 8+ yaş çocuklar için, Melike Şen resimlemiş. Büyümeyi mesele edinmiş tüm çocukları düşünmeye, sorgulamaya çağıran güzel bir hikâyesi var. Oti, büyümek konusunu dert edinmişken, kolonisini de düşünmesi gerekiyor.
edebiyathaber.net (19 Mayıs 2021)