Yaşama Uğraşı fanzinin 2. sayısı Çingeneler dosyasıyla yayımlandı.
Yaşama Uğraşı, birinci sayısında “kahvehane” konusunu ele aldı. Kahvenin isim hikayesinden başlayıp, kahvehanelerin yerini dönemin ruhuna uyan kafelere bırakmasına kadarki yolculuğuna değindi. Kahvenin Şazeli Tarikatıyla yaygınlaşarak İstanbul’a kadar gelmesiyle Avrupa’da kahve ve kahvehanelerle tanıştı. Kahvehanelerin yaygınlaşmasıyla işlevleri de değişti. Müzik dinlenilen ve Osmanlı devletinin ilk gazetesinin çıkmasıyla gazetelerin okunup, gazeteler aracılığıyla siyasi propagandanın yapıldığı, meddahların oyun sergilediği, Hacivat Karagöz’ün oynatıldığı seküler alan oldu. Köyden kente göç ile birlikte ise bambaşka anlamlar kazandı. Aydın ve yazarların dönemin önemli karakterlerinin de uğrak mekanları haline gelen kahvehaneleri özellikle Beyazıt Küllük Kahvehanesi, İzmir Askeri Kıraathanesi’nin yazar, aydın müdavimlerini bir de Viyana Edebiyatçılar Kahvehanelerini inceledi. Kafka’nın, Herman Bahr, Peter Altenberg, Robert Musil, Joseph Roth, Mansur Fontana, Hermann Broch, Georg Trakl gibi kahvehane müdavimlerini ele aldı.
Yaşama Uğraşı ikinci sayısında da dosya konusu olarak Çingenelere yer verdi. Çingenelerin etimolojik olarak adlandırılması, Çingeneler ile ilgili ilk çalışmaların yapılması, Qereçiler ve Deq, Hitler ve Çingeneler, Çingenelerde; evlilik, ölüm ritüelleri, müzik ve dans konuları yer aldı. Beş kelime köşesinin konuğu şair Haydar Ergülen oldu. Şiirleriyle Salih Mir Ataca, Diyar Atak, Ferhat Nitin yer alırken Ferhadê Mihemed ise Melih Cevdet Anday’ın Anı şiirini Kürtçe’ye çevirdi. Yeryüzünün koynunda özgürce dolanan Çingenelerin düşlerinin hepimizinkinden daha güzel olduğuna hepimizi kâni eden Halil Cibran “kuştüyü yataklarda uyuyanların düşleri, toprağın üzerinde uyuyanların düşlerinden hiç de daha güzel olmadığına göre, yaşamın adaletine olan inancımı nasıl yitirebilirim?” sözü ve çizimiyle arka kapağı süsledi.
Dosya: Çingeneler
Yayına hazırlayanlar: İbrahim Tekpınar, Ferhadê Mihemed, Salih Mir Ataca, Diyar Atak, Ferhat Nitin ve Afra Toprak Terkanlıoğlu.
Tasarım : Afra Toprak Terkanlıoğlu
Sonraki sayı için dosya konusu: “Yeditepe İstanbul Dizisi”
İletişim: [email protected]
edebiyathaber.net (20 Mayıs 2021)