J.M. Coetzee’nin “İsa Üçlemesi”nin ilk kitabı “İsa’nın Çocukluğu”, Bülent O. Doğan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Çağımıza özgü anlam ve ait olma arayışı.
Nobel ve Booker gibi önemli ödüllerin sahibi, günümüzün yaşayan en önemli yazarlarından J.M. Coetzee’nin “İsa Üçlemesi” nihayet okurlarla buluşuyor. Dizinin ilk kitabı İsa’nın Çocukluğu, Kafka ve Beckett gibi ustaları aratmayacak bir cesaret ve yaratıcılıkla köksüzlük, yersiz yurtsuzluk gibi günümüz konularını ele alıyor.
Okyanusu aşan uzun bir deniz yolculuğunun sonunda bir adamla bir çocuğun bulunduğu gemi karaya yanaşır. Çocuğun, yani David’in annesi kayıplara karışmıştır ve gemide tanıştığı Simon, ona sahip çıkarak sorumluluğunu üzerine alır. Ayak bastıkları bu yeni ülkede onlara yeni bir isim, yeni doğum günleri ve yeni bir hayat verilir.
Bu iki yabancı tanımadıkları, gelenekleri ve dili hakkında hiçbir şey bilmedikleri bu ülkede David’in hiç hatırlamadığı annesini aramaya koyulurlar. Zira Simon, onu görür görmez tanıyacaklarından emindir…
“İsa’nın Çocukluğu bizi hem gizemli hem de düşsel bir diyara götürüyor… Anlam arayışına dair Kafkaesk bir mesel anlatıyor.”
Joyce Carol Oates
“Her zamanki gibi J.M. Coetzee tüm kategorilerin elinden ustalıkla kurtulmayı başarıyor… Bu duru, veciz ve şaşırtıcı ölçüde nükteli hikâye imgeleminizde kök salıyor.”
Boyd Tonkin
#yolculuk #yersizyurtsuzluk #köksüzlük #mesel #anneoğulilişkisi #ebeveynolmak #isa #ailekurumu #distopya
İsa’nın Çocukluğu’na ilgi duyanlar için ek öneriler: Paul Auster: Yalnızlığın Keşfi, Kenzaburo Oe: Kişisel Bir Sorun, Annie Ernaux: Seneler, Salman Rushdie: Öfke, Patrick Modiano: Karanlık Dükkânlar Sokağı.
Dizi: Can Çağdaş
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 304
Fiyat: 41 TL
J.M. COETZEE, 1940’ta Güney Afrika’nın Cape Town kentinde doğdu. Avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olan Coetzee, Cape Town Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Teksas Üniversitesi’nde edebiyat doktorasını tamamladı, 1972’de Güney Afrika’ya dönerek Cape Town Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. İki uzun öyküden oluşan ilk kitabı Dusklands 1974’te yayımlandı. Coetzee, bu yapıtında, Vietnam’daki Amerikalılar ile Güney Afrika’da Hollandalı yerleşimciler arasındaki koşutlukları irdeliyordu.Yazarın Barbarları Beklerken adlı romanı 1980’de Güney Afrika’da büyük bir saygınlığı olan Central News Agency Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. İngiltere’nin en saygın edebiyat ödülü olan Booker Ödülü’nü ise 1983’te Michael K / Yaşamı ve Yaşadığı Dönem adlı romanıyla, 1999’da da Utanç adlı yapıtıyla iki kez aldı. Aynı zamanda seçkin bir deneme yazarı olan Coetzee, 2003’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulundu.
BÜLENT O. DOĞAN, 1975’te doğdu. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. 1996’dan bu yana çevirmenlik ve editörlük yapıyor. Çevirmenler Meslek Birliği Yönetim Kurulu üyesidir. Edebiyat alanında William Golding, Louis de Bernières, Mark Twain, Viktor Pelevin gibi yazarlardan yaptığı çevirilerin yanı sıra, edebiyat teorisi alanında da çeşitli çeviri eserler vermiştir.
edebiyathaber.net (16 Haziran 2021)
“J.M. Coetzee’nin “İsa Üçlemesi” nihayet okurlarla buluşuyor” üzerine bir yorum