Şeyma Ünal’ın “O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz?” adlı öykü kitabı Küsurat Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Şeyma Ünal’ın ilk kitabı O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? Küsurat Yayınları’nın öykü kitaplığında yerini aldı.
Geçmişle şimdi arasındaki o pamuk ipliğinin üzerinde yürümeye hazır mısınız?
“Çocukluğun en kırılgan tarafı bu sanırım. Kin tutamıyorsun ama onun dışında her şeyi tutuyorsun; günü geldiğinde kendini başka kimsenin edemeyeceği şekillerde sabote etmek için.”
Kalbe dokunan öyküler eşliğinde çocukluğa, yetişkinliğe, aileye, hayata dair bildiklerimizin nasıl da öğretilmiş şeyler olduğu ve yaş aldıkça, benliğimizi nasıl sardığıyla yüzleşiyoruz. Çocukken suçladıklarımıza hak veriyor, haksız olduğumuzun hissettirildiği anların öcünü alıyor, şefkatin her şeyi unutturabileceğini anımsıyoruz. Geçmişi kucaklamak kimi zaman sancılı olsa da kendimize bir yıldızlı aferin veriyor geleceği başımız dik karşılıyoruz. O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz, okuyucusunun bu yoldaki sırdaşı olmaya geliyor!
Yaşamımızın sayfalarını çevirirken çocukluğumuza dair olanları koparıp bir kenara koyarız. O sayfalara yeniden bakmak uzun süre aklımıza gelmez. Oysa çocukluğumuz, bizi biz yapan anlar bütünüdür aslında. Biz ne kadar geçmişte kaldığını düşünsek de hiç beklemediğimiz bir anda çıkan rüzgâr tüm sayfaları savurur, önümüze getirir. Unuttuk sandığımız, şefkate ihtiyaç duyduğumuz en zayıf anları; anne-babamızla vakit geçirebilmek için beş dakikanın hesabını yaptığımız günleri; çocukluğa özgü, acımasızlığa varan umursamazlıkla bir oyunu kazanmak için gösterdiğimiz çabaları; öylesine söylesek de hâlâ içimizi kemiren o yalanı, ümidimizi hep diri tutan ufacık gülümsemeyi hatırlatır. O sayfaları tekrar tekrar okudukça anlarız; çocukken kurduğumuz bağların yetişkin yaşamımızdaki yansımalarını, attığımız ilk adımları nasıl şekillendirdiğini ve o adım atma dürtümüzün nereden geldiğini…
Şeyma Ünal, yaşama muzip bir kız çocuğunun gözünden baktığı kitabı O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz’in nostaljik tınısıyla dikiş tutmayan ne varsa tek tek onarıyor.
edebiyathaber.net (10 Ağustos 2021)