Nüket Bilgen’in “Meme Kanseri Bencildir” adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“İnvaziv Duktal Karsinom, meme kanseri… Ben meme kanseri miyim? Niye, nasıl? Mememi mi alacaklarmış, neden?”
Bunlar sekiz kadından birinin iç sesleri olabilir çünkü Sağlık Bakanlığı verilerine göre her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Üstelik kadın olmak meme kanserine yakalanmak için geçerli bir sebep olarak görülüyor.
Yeni İnsan Yayınevi, Nüket Bilgen’in kaleme aldığı Meme Kanseri Bencildir’i okuyucuyla buluşturmanın heyecanını yaşıyor.
Araştırmalarla desteklenmiş bir rehber
Nüket Bilgen veterinerlik fakültesinde akademisyen… 2019 yılında kendisine meme kanserinin en yaygın türü olan İnvaziv Duktal Karsinom tanısı konulduktan sonra iş başa düştü diyerek Meme Kanseri Bencildir’i kaleme alıyor.
Nüket Bilgen, Meme Kanseri Bencildir’de meme kanserini bir akademisyen titizliğiyle ele alıyor. Araştırma ve verilerle destekliyor. Başından sonuna kadar kanser tecrübelerini, neler hissettiğini, nasıl bir süreç yaşadığını, meme kanserinin sebep olduğu zorlukları, hayatının nasıl değiştiğini, hikâyesini, samimi ve açık bir dille anlatıyor.
Meme Kanseri Bencildir, yazarın tanısının konma öyküsüyle başlıyor. Daha sonra meme kanseri olunma riski, meme kanseri tipleri, BIRADS, meme kanserinde kemoterapi, uygulanması, radyoterapi, meme onarım ameliyatı gibi konular ayrı başlıklar altında yazarın araştırmaları ve tecrübeleri ışığında inceleniyor.
Yalnızca tecrübe aktarımı değil
Yetkililer tarafından meme kanseriyle ilgili istatistikler paylaşılıyor. Belirtiler, hastalığın seyri anlatılıyor. Bunlar elbette oldukça önemli. Ancak hiçbir yerde bu bilgilerin yanında meme kanseri tanısı konmuş bir kadının kafa karışıklığından, iç sıkıntısından, korkularından, kabullenişinden yahut kabullenemeyişinden bahsedilmiyor. Konuşulsa bile bizzat tecrübe etmiş birinin kaleminden dökülenler kadar ışık olamıyor. İşte bu noktada, Meme Kanseri Bencildir, Nüket Bilgen’in bu boşluğu fark edip harekete geçmesinin bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor.
Meme Kanseri Bencildir, hasta ve hasta yakınının psikolojisini, bu süreçte, gerek toplumsal gerek psikolojik, hangi sorunlarla karşılaşılabilineceğini bir ayna gibi gözler önüne seriyor. “Meme kanseri olduğunuz haberini insanlara nasıl verirsiniz?” sorusuna cevap aramakla beraber hasta ve hasta yakınlarına hangi durumların rahatsızlık yarattığını oldukça net bir şekilde ortaya koyuyor.
Kadın meme üzerinden tanımlanamaz
Meme kanseri maalesef yalnızca tıbbi bir hastalık olarak karşılanmıyor toplumumuzda. Hastalığın eş dosta duyurulmasıyla beraber, iyi niyetli ama bir o kadar da can yakıcı tavsiyeler, meme onarım ameliyatı fikirleri uçuşup duruyor. Kadının hasta olmasına değil “yeni” memesinin olup olmayacağına odaklanılıyor.
Bunun altını çiziyor Nüket Bilgen: Siz nasıl isterseniz!
Meme kanseri zor, tedavisi zor, insanlar zor. Ancak yalnız değilsiniz. Meme kanserinin getirdiği o karmaşanın içinde Meme Kanseri Bencildir, okuruna bir rehber, yazarın tabiriyle bir mum ışığı olacak.
Nüket Bilgen
Nüket Bilgen 1985’te Seben’de doğdu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Hannover Veteriner Üniversitesi ve Royal Veteriner Kolejinde lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. 2019 yılında meme kanseri tanısı konulmasından sonra başından geçenleri anlatmak, duygusal fiziksel deneyimlerini paylaşmak için bu kitabı yazma ihtiyacı duydu.
Nüket Bilgen halen Ankara’da yaşamını sürdürmekte ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir.
edebiyathaber.net (12 Ağustos 2021)