“Sen daha çok küçüksün.”
Yetişkinlerin gözünde hiç büyümeyecek olan çocuklara sıkça söylenir bu söz.
Kahramanımız Sam, abisi ve arkadaşları ile sokakta oynamak istediğinde, abisi her zamanki cümlesini kurar, “Sen daha çok küçüksün” der.Bunun üzerine odasına dönen Sam “Çok küçük ne kadar büyüktür?” sorusuna yanıt aramaya başlar. Aile resimlerini inceler. Halıdaki karıncaya bakar. Defterine fare ve pire resimleri çizer. Gördüklerinde büyüklük küçüklük ilişkisini sorgular.
Sokakta oynayan abisi ve arkadaşlarının aralarında olmadığına üzülse de pencereden içeri süzülen ağaç yaprağını inceleyerek sorusuna yanıt aramaya devam eder. Kendisi gibi düşünen birisini bulmak için sokağa çıkar. Sokakta bir dal parçası ile oynarken abisi” Senin gibi küçük birisi lazım” diye seslenir. Çatıya kaçan topu almasını ister. Bunu fırsat bilen Sam “Oyuna girmek şartıyla” çatıya çıkmayı kabul eder.
Çatıya çıkan Sam’i bir sürpriz beklemektedir. Karşılaştığı sürpriz sayesinde merak ettiği sorulara farklı bakış açıları ile yanıtlar bulmaya başlar. Bu durum çok hoşuna gider. Aynı zamanda karşılaştığı sürpriz sayesinde yeni bir şey keşfeder ve çatının yanından yükselen ağaca tırmanarak şehri izlemenin zevkini yaşar.
Kitabın kapağından başlayarak devam eden sorular ve merak duygusu kitabı bir solukta okumamıza yetiyor. Satırlarda gezindikçe yetişkinlerin özlemle aradığı, şimdiki çocukların ise yabancı olduğu mahalle arkadaşlığının sıcaklığını ve sokak oyunlarının yaratıcılığını bir kez daha gösteriyor. Ne yazık ki günümüzde doğa ile bağı koparılan çocuklar, evde dört duvar, tablet ve akıllı telefona, okulda beton yığınları arasındaki sınıflara sıkışmış durumdalar. Hâlbuki oyun çocuğun yaşamında vazgeçilmez bir süreçtir. Çocuklar için oyun benzersiz bir öğrenme ve deneyim kazanma etkinliğidir. Garry Landreth ‘in dediği gibi “Balıklar yüzer, kuşlar uçar, çocuklar oynar.” Yani çocuklar için oyun yaşamsal bir ihtiyaçtır.
Matematik bağlamı olan bu kitap bize uzamsal ilişkileri şiirsel bir dille ve her biri bir tablo güzelliğindeki çizimlerle sunuyor. Son yıllarda giderek önem kazanan disiplinler arası yaklaşıma ve matematik öğretiminde edebiyatın kullanılmasına vurgu yapıyor.
Bizler eğitimciler olarak nitelikli çocuk edebiyatı kitapları ile matematiği sevdirebiliriz. Çocuklarımızda matematiğe karşı olumlu bir tutum geliştirebiliriz. Derslerimizde hikâye unsurlarına yer vererek problem çözme becerilerini geliştirebiliriz. Nitelikli bir kitap ile derslerimizi zenginleştirip renklendirdiğimiz gibi aktif katılımı da sağlayabiliriz.
Bol ödüllü yazar Jane Godvin ve dünya çapında bir illüstratör olan Andrew Joyner bize büyük küçük ilişkisini yepyeni bir yolla keşfettiriyor. Çevirisini Gözde Demirel Kuru’nun yaptığı kitap ile Çınar Yayınları isabetli bir seçim yaparak kütüphanemize sıra dışı bir eser daha kazandırıyor.
Matematiği sevdirmek, yaşamın bir parçası olduğunu göstermek için çaba gösteren öğretmenlere, velilere ve merakının peşinden koşan çocuklara sevgilerimle…
Kaynak: Çok Küçük Ne Kadar Büyüktür? Yazar: Jane Godwin. İllistratör: Andrew Joyner. Çevirmen: Gözde Demirel Kuru. Sayfa Sayısı: 30
Zeynel Özbalçık – edebiyathaber.net (26 Ağustos 2021)