Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel’in yaklaşık otuz yıllık meslek hayatının yalın bir özeti olan “İki Nefes Arasında” adlı anı-deneme kitabı geçtiğimiz günlerde Hayykitap etiketiyle okurla buluştu. Türkiye’nin en genç tıp dekanından ilk ve son nefes arası anılar alt başlığıyla yayımlanan bu nitelikli denemeler, akciğerler konusunda en temel bilgileri öğrenmek ve hayatımızdaki yeri meselesi üzerine düşünmek isteyen hemen her okura hitap ediyor.
“İki Nefes Arasında”nın birinci bölümü olan “Hastalık Yoktur Hasta Vardır”da Batırel, branşı olan akciğerlerle ilgili bazı temel bilgileri, hasta hikâyeleri üzerinden hemen herkesin anlayacağı dil, anlatım ve anekdotlarla açıklıyor. Böylece akciğerlerle ilişkili hastalıklar konusunda kafamızdaki kavram kargaşalarına son vererek, akciğer sağlığımızı nasıl korumamız gerektiği, korumazsak nelerle karşılaşabileceğimiz ve başımıza neler gelebileceği meselesini açık biçimde anlıyoruz. Ek olarak hastaya vakit ayırarak konuşmanın, dinlemenin çok önemli bir ayrıntı olduğu gerçeğini de kavrıyoruz. Kitabın ikinci bölümü anılardan oluşuyor: “Teselli, Tedavinin Yarısıdır”. Prof. Batırel uzun meslek yaşamını Türkiye ve yurt dışındaki çeşitli ülkelerde hep yeni öğrenmeler, dersler peşinde geçirmiş. Bu bölüm deyim yerindeyse hekimliğin ruhuyla ilgili. Hocanın meslektaşlarından öğrendikleri, gözlemleri ve anlattığı nadir olaylar ilgiyle okunuyor. Kelimenin gerçek anlamıyla tam bir bilgelik makamı olan üçüncü bölüm “Hayatımın Uğraşı Akciğerler” ise Hocanın meslek hayatından süzülüp gelen birikimleri -hastalıklar, sağlıklı akciğerlere nasıl sahip olabiliriz?- okurlarla paylaşmak isteği sonucunda kaleme aldığı denemeler. Bu bölümde kimi zaman öğrendiği derinlikli bilgileri, kimi zaman da okuduklarından geriye kalan izleri aktarıyor. Dördüncü bölüm “Bir Ömür Boyu Cerrahi”de ise akademik bir alan olarak tıp ve cerrahlık konusunda merak edilenler ve bu alanı seçmeyi düşünenler için öneriler yer alıyor. Hekim, cerrah nasıl ve hangi süreçlerin sonunda olunur, ülkemizin bu konuyla ilgili özgünlükleri nelerdir meselesine yoğunlaşıyoruz. Batırel Hoca, bütün bu bölümlerde geçen bazı tıbbi terimler için ek bilgilere ihtiyaç olabileceğini düşünmüş ve kitabın sonuna bir sözlükçe eklemiş.
“Her geçen saniye doğanlardan daha az sayıda insanın nefesi durur. Hayatın kısalığını anlatmak için ‘iki ezan arası’ ifadesi kullanılır. Aslında en doğru ifade ‘iki nefes arasında’. İlk ve son nefes.” Ölümle yaşam arasında insanların en zor, en acı, en korkutucu, kimi zaman da en mutlu günlerine tanıklık etmiş bir hekimin okurla sohbet eder tarzda, günlük konuşma dili, yalın ve özlü anlatımla yazdığı, hayata dair etkileyici denemelerden oluşan bir kitap: “İki Nefes Arasında”.
Serkan Parlak – edebiyathaber.net (27 Ağustos 2021)