Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Billur Şentürk’ü, eşi Levent Şentürk ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Evde daha çok kendine ait yazma köşeleri vardır. Çoğu zaman “büyük kütüphaneli oda” dediğimiz arka odada, köşedeki koltuğunda yazar. Ya da evden de kaçıp gitmek istediğinde, “ofis” dediği küçük bir sığınağı vardır, oraya koşar. Üstünde çalıştığı neyse, uzun zaman kendi içinde bir hesaplaşma olarak kalır, bizler pek bilemeyiz.
Aynı anda 3-4 kitabı birden okuması bana her zaman ilginç gelmiştir. Hem bilim tarihi hem edebiyat tarihi hem de kurmacayı çok uzun zamandır okumaya devam ediyor. Benim gibi yılda 2-3 kitap bitirebilen birisi için oldukça şaşırtıcı tabi ki bu. Sanki aramızda baştan beri görünmeyen bir iş bölümü var. Ben, işin bilimsel ve teknolojik ayağını oluştururken, o hep öykülerle, masallarla, yeni tarih kitaplarıyla geliyor. Bu durumdan ikimizin de şikâyeti yok.
Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Zaman zaman yazılarını okur ve katkıda bulunurum. Ancak, edebiyatçı olmayıp basit bir okuyucu olduğumdan bu konudaki katkılarım bana basit bir okuyucu düzeyinde gelse de o tüm bunların üstünde titizlikle durur. Okuma konusunda, en çok Türkiye ve Dünya tarihi, felsefe ve müzik konularında konuşuruz. Öte yandan, o beni içten içe edebiyatla yakınlaştırmaya çalışır.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Yalın okuyucu olarak, daha çok anlaşılabilirdik ve akıcılık konusunda katkı yapabiliyorum. Bunun dışında edebi anlamda pek de katkım olamıyor, çoğu zaman…
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Sessizlik sessizlik sessizlik…Hiçbirimiz odasına giremeyiz, ben bilgisayarımı alıp başka bir odaya geçerim. Kimseyi de görmek istemez.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Uzun zamandır okuduğu İngiliz tarihi ve Roma tarihi kitapları devamlı baş ucundadır. Bunun dışında edebiyat alanında yeniden büyük bir ilgiyle okumaya başladığı yazar D. H. Lawrence’ ın bütün eserlerini taramaya başladı. Yazı masasının üzerinde, değişmez bir kural olarak, 20yy. başı ve ortası kadın yazarların eserleri bulunuyor. Bunlar içinde en özeli de bütün eser ve biyografilerini biriktirdiği Katherine Mannsfield olsa gerek.
edebiyathaber.net (9 Eylül 2021)