Kenan Başaran’ın Metin Kurt – Devrim Atağında Yalnız Bir Futbolcu adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Artık Hiçbir Şut Emekçinin Kalesine Girmeyecek
Endüstriyel futbola karşıtlığıyla bilinen, “Futbol borsada değil arsada güzel” sözüyle hatırlanan, halka yakın olmak için kanatta oynadığını söyleyen, yalnızca oyuncusu olduğu takımın değil tüm futbolseverlerin saygısını ve sevgisini kazanan çok özel bir isim Metin Kurt…
Türk futbolunda sendikal mücadeleyi başlattığı için zamanla yalnızlaşsa da hem futbola emek verenler hem de izleyen milyonların kalbindeki yeri değişmedi.
Peki, Metin Kurt nasıl ‘Çizgi Metin’ oldu? Hangi yollardan geçerek futbolun ‘sol kanadı’ haline geldi?
Kenan Başaran Metin Kurt – Devrim Atağında Yalnız Bir Futbolcu kitabında efsane futbolcunun yaşamının tüm dönemeçlerini mercek altına alıyor.
Arka Kapak Yazısı:
“Parsel parsel eylediler, oyun bile oynayacak yerin kalmadı.”
Metin Kurt, yıldız bir futbolcuydu. Başını önüne eğerek sadece topuyla ilgilenseydi, efsane bir futbolcu olduğu gibi, efsane bir teknik direktör de olabilirdi pekâlâ. Ama o, futboldaki bozuk düzene başkaldırdı. Başta futbolcular olmak üzere tüm sporcular için sendikal mücadele verdi. Bu uğurda şöhretini, malını mülkünü, dostlarını kaybetti.
Aklın üstünlüğüne haddinden fazla inanan, inatçı ve uslanmaz bir hayalperestti. İsyanıyla bir Spartaküs, düşleriyle bir Don Kişot’tu o. Ve bir Che Guevara’ydı.
Fikir de üretti, eyleme de geçti. En aşağıdan en yukarıya, bilimsel ve özgür bir spor için hayatını harcadı. Yeşil sahalardaki devrimci ataklarında takım arkadaşları tarafından yalnız bırakılsa da yılmadı, yenilmedi.
Tarih onu, birçok kupası olan ancak boyun eğenlerden daha çok anacaktır.
Yazar Hakkında:
Kenan Başaran 1975’te Erzurum’da doğdu. 1999’da Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Bilişim Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. 2003 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilişim Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. Meslek yaşamına 1995’te Yaşam Radyo’da muhabir olarak başladı. Aynı radyoda 1997-1999 döneminde yayın yönetmenliği görevinde bulundu. 1999-2000 arasında Perspektif dergisi İstanbul temsilciliğini üstlendi. 2000-2001 döneminde General Electric Türkiye Beyaz Eşya Temsilcisi GEPA AŞ’de Halkla İlişkiler Müdürü olarak çalıştı. 2001-2005 döneminde de Foreks Bilgi İletişim’de haber editörü olarak görev yaptı. Eylül 2005’te girdiği Referans gazetesinde editörlük ve futbol ekonomisi üzerine köşe yazarlığının yanı sıra analiz, haber ve söyleşiler yaptı. Ekim 2010’da kadrosuna katıldığı Radikal gazetesinde editör ve spor yazarı olarak kariyerini sürdürdü. 2013’te Hürriyet gazetesine geçti. Bu gazetede de editörlük ve yazarlık yaptı. 2019’da sendikal faaliyetten ötürü Hürriyet’te işine son verildi. 2020’den itibaren Saran Medya çatısı altındaki Ajansspor’un genel yayın yönetmenliğini üstlenirken, Radyospor’da da programlar yapmaktadır.
İstanbul Şehir Hatları’nın vapurlarını konu edinen “İstanbul’un Gelinleri” adlı belgesel çalışmasıyla 2005 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Radyo Ödülü’nü, “Üç büyüklere forma reklamı verenlerin yarısı tarihe karıştı” yazısıyla da 2008 Nezih Demirkent Ulusal Basın Ödülü’nü aldı. 2011’de TSYD Yılın Araştırmacı Gazetecilik Ödülü’ne layık bulundu. 2012’de Arkadan Müdahale isimli ilk kitabını yayımladı. 2013’te TSYD Serbest Yazı Dalı Üçüncülük Ödülü’nün sahibi oldu. Sivas-Kayseri isimli ikinci kitabıyla da 2017 TSYD Yılın Spor Kitabı Ödülü’nü kazandı.
Evli ve bir erkek çocuk babasıdır…
edebiyathaber.net (8 Ekim 2021)