Okullar açıldı. Ebeveynlerde bir telaş. Ama tatlı bir telaş. En güzel heyecanlardan biri. Özellikle de bu sıralara ilk kez oturanların anne-babaları için. Neden? Çünkü çocuk okumayı öğrenecek, yazmayı öğrenecek. Harfleri yanyana getirecek. Sesleri birleştirecek. Sözcüklerin büyülü dünyasına büyük bir adım atacak. Tam da bugünlerde… Kendi başına okumayı öğrenecek ve akşamları yatağına yalnız gidecek. Kendi başına okuyacak. Ebeveyn için akşamın geceye evrildiği o kritik dakikalarda “bana kitap okuyun” diye çağrı yapmayacak vs. vs. Yine de önermek isterim ki çocuklarınıza kitap okumaktan vazgeçmeyin. Kendisi de okusun kendisine fakat siz de okuyun. O büyülü dakikaları hemen sonlandırmayın. “Okumayı öğrendin, kendin oku artık,” demeyin. Aman! Çocuğunuzla aranızdaki bu ilk entelektüel paylaşım anlarının tadını çıkarmayı biraz daha uzatın. Çünkü bir daha böyle bir ortamı yakalayamayabilirsiniz.
Bu güzel paylaşım anları için olan kitaplardan söz edeyim istiyorum bugün.
*Farkında
“Farkında” bu kitapların ilki. Özgün kitaplarıyla tanıdığımız Anooshirvan Miandji imzalı, Bilgi Çocuk etiketli. Resimleyen de Murat Sayın. Kitap, BM Çocuk Hakları Bildirgesi’nin ilk maddesine vurgu yapıyor. (Hazır okula yeni başlayanlardan söz etmişken, birçok farklı arkadaşla karşılaştıkları bugünlerde önemli bir konu bu.) Ne diyor ilk madde bize; “Çocuk bu bildirgede öne sürülen haklardan yararlanır. Her çocuk, kendisinin ya da ailesinin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş ve başka bir statüsünden dolayı herhangi bir ayrım yapılmaksızın bu haklara sahiptir.”
Kitapta karakter olarak fırçalar seçilmiş. Kalın, ince, uzun, kısa… Firmanın olduğu yerde boya da olur tabii. Sarı, kırmızı, mavi, siyah, yeşil… Alabildiğine renk… Bu renklilik kültürel çeşitliliğe vurgu yapıyor. Fırçaların farklı boyutlarda olması da toplum içindeki farklı rollere… “Farkında” farklılıkların farkına vardırmayı amaçlayan bir kitap. Miandji’nin bildiğimiz keyifli anlatımıyla.
*365 Penguen
Sanırım 2021 yılı için iz bırakan kitaplardan biri olacak benim için. 365 Penguen sayıların havada uçuştuğu, eğlenceli bir matematik dersinden daha da eğlenceli bir zaman dilimi sunuyor. Çizimlerde kullanılan turuncu rengin parlaklığı, göz alıcılığı da tam isabet… Siyah-beyaz penguen dünyasını renklendirmiş. Jean-Luc Fromental yazmış, Joeelle Jolivet resimlemiş. Ece Erbay Nahum’un çevirisini Redhouse Kidz bizimle buluşturmuş. Kitap sevimli penguenlerle eğlendirmiyor sadece. Küresel salgının bir miktar gölgesinde kalan fakat bir o kadar önemli olan iklim krizine de dikkat çekiyor. Bir başka farkındalık kitabı da diyebilirim. Bugünlerde hayata karşı büyük bir adım atanlar için harika bir planlama kitabı. Hesaplama daha keyifli nasıl anlatılabilir ki?
*Sıfır’ın Yaz Tatili
Hesap kitap işine girmişken, bu yoldan ayrılmadan devam edelim. İletişim Yayınları Çocuk Kitapları Dizisi’nden bir kitap bu defa. “Sıfır’ın Yaz Tatili“ni Rahşan İnal yazmış, Müjde Başkale resimlemiş. Resimli bir kitap için uzun bir metin olduğunu düşünsem de en başta, okuru sıkmadan geçip gidiyor. Başka bir acabam da yazarın akademisyen kimliği oldu. Dil ve anlatımına endişeyle yaklaştım. Ama gördüm ki endişeye yer yokmuş.
“Sıfır’ın Yaz Tatili”nde Ada ve Sıfır’ın arkadaşlığını, kışa merhaba dediğimiz bugünlerde sıcak bir yaz tatili macerasını okuyoruz. (Mevsimlerden baharların artık yaşanmadığını biliyoruz, görüyoruz. Yaz-kış-yaz-kış… Döngü bu hale geldi.) Yaz tatili başlamış, Ada’nın matematik defterindeki rakamlar da yaz uykusuna geçmişler. Biri dışında. Sıfır, bu hareketsizliği sevmemiş. Yuvarlanıp gitmek için fırsat kolluyor, çıkış arıyor. Sonunda da amacına ulaşıyor. Ada ile sahilde buluştuktan sonra eğlenceli matematik başlıyor. Topla, çıkar, böl, çarp. Zaten başka nedir ki hayat. Minik okurlar için ayaküstü matematik dersi hem de en edebisinden. Öyle ya hem kitap okumuş olacaklar hem de matematik öğrenmiş/çalışmış olacaklar. Daha ne olsun.
edebiyathaber.net (18 Ekim 2021)