Kültürü şekillendiren evrim

Kasım 15, 2021

Kültürü şekillendiren evrim

Luigi Luca Cavalli Sforza’nın “Kültürün Evrimi” adlı kitabı, Tolga Esmer çevirisiyle Tellekt tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Popülasyon genetiği alanına büyük katkılar sağlamış ödüllü biliminsanı Luigi Luca Cavalli Sforza, Kültürün Evrimi‘nde genetik biliminden biyolojiye, kültürel antropolojiden dilbilime uzanarak disiplinlerarası bir yaklaşımla insanlık tarihinin yüz bin yıllık serüvenini yeniden okuyor.
 
Evrim kuramının anahtar kavramlarından hareketle, “yaklaşık yüz bin yıl önce, bugün yaşayan herkesin atası olan bir avuç insanın gündelik iletişim kurma becerisi geliştirmiş olması sayesinde” filizlenerek insanlığa eşlik etmiş kültürel gelişim süreçlerini mercek altına alan ve biyolojik evrim ile kültürel evrim arasındaki dinamiklerin örtüştükleri ve ayrıştıkları yanların izini süren Kültürün EvrimiHomo sapiens‘in evrimleşme sürecine çok boyutlu bir bakış sunarken nereden geldiğimizi, bugün nerede durduğumuzu, bundan sonra nereye gidebileceğimizi düşünmeye de teşvik ediyor. 
 
Tür: Antropoloji / Evrim
Sayfa sayısı: 232
Fiyat: 32 TL
 
LUIGI LUCA CAVALLI SFORZA, 1922’de Cenova’da doğdu. 1944’te Pavia Üniversitesi Tıp Bölümü’nü bitirdikten sonra Cambridge Üniversitesi’nde bakterilerin genetiği üzerine araştırmalar yaptı. 1950’de İtalya’ya döndü, Milano Seroterapi Enstitüsü’nde mikrobiyoloji biriminde araştırma direktörü olarak görev yaptı. 1951’de Parma Üniversitesi’nde insan popülasyonlarının genetiği üzerine araştırmalar yaptı. 1960’ta Pavia Üniversitesi’nden genetik alanında profesörlük unvanı aldı. 1962’den 1970’e kadar Parma ve Pavia üniversitelerinde ders verdi. 1970’te geçtiği Stanford Üniversitesi’nden 1992’de emekli oldu. 1994’te CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche; Ulusal Araştırma Konseyi) laboratuvarında moleküler genetik üzerine araştırmalar yaptı. Accademia Nazionale dei Lincei (Lincei Ulusal Akademisi) ve Royal Society kuruluşlarında üyelik yaptı. Çalışmalarıyla araştırma alanına yaptığı katkılardan dolayı CNR Altın Madalyası ve Balzan Ödülü’nün (1999) yanı sıra pek çok ödüle layık görüldü. 2018’de Belluno’da öldü. Literatüre katkıları arasında Genetics, evolution, and man (Genetik, Evrim ve İnsan, 1976, W.F. Bodmer’le birlikte), The history and geography of human genes (İnsan Genlerinin Tarihi ve Coğrafyası, 1994, P. Menozzi ve A. Piazza’yla birlikte), Consanguinity, inbreeding and genetic drift in Italy (İtalya’da Akrabalık, Soy İçi Üreme ve Genetik Sürüklenme, 2004), Il caso e la necessità: ragioni e limiti della diversità genetica (Rastlantı ve Gereklilik: Genetik Çeşitliliğin Nedenleri ve Sınırlılıkları, 2009) gibi çalışmaları bulunmaktadır.
 
TOLGA ESMER, 1966’da İstanbul’da doğdu. St. Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra bir yıl ABD’de kaldı. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Bocconi Üniversitesi’nde Uluslararası Ekonomi ve İşletme alanında yüksek lisans derecesi aldı. İtalya ve Türkiye’de yönetim danışmanlığı yaptı. Farklı üniversitelerde işletme alanında dersler verdi. Film yapımcılığı yaptı. Predrag Matvejević’in Akdeniz’in Kitabı‘nı (1999), Umberto Eco’nun Açık Yapıt‘ını (2016), Jonathan Wilson’ın Kirli Yüzlü Melekler: Arjantin Futbol Tarihi‘ni (2017), Fernando Báez’in Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi‘ni (2018), David Lewis-Williams’ın Mağaradaki Zihin‘ini (2019), Carlo Rovelli’nin Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders (2017), Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir (2018) ve Zamanın Düzeni (2020) kitaplarını dilimize kazandırdı. Açık Radyo’da Akdeniz cazı programı “Akdeniz Güneşi”ni hazırlayıp sunmaktadır.

edebiyathaber.net (15 Kasım 2021)

Yorum yapın