Uluslararası Yayıncılar Birliği- IPA’nın her yıl ifade özgürlüğünün vazgeçilmez bir bileşeni olan yayınlama özgürlüğü onuruna, tehdit ve baskılara karşın ihtilaflı ve hassas fikirleri yaymaktan çekinmeyen kişi, kurum veya gruplara verdiği IPA Voltaire Ödülü 2021 yılı kazananının Dar Al-Jadeed Yayınevi (Lübnan) olduğu duyuruldu.
Aralarında Türkiye’den Mikado Yayınları’nın da bulunduğu finale kalan beş finalistten bu yılki ödülün verildiği Dar Al-Jadeed Yayınevi, 2000 yılında Lokman Slim ve kız kardeşi Rasha al Ameer tarafından Beyrut’ta, ideolojik çatışmalardan ve partizanlıktan uzak kültürel eserler yayımlamak üzere kuruldu. Lokman Slim, Lübnan’da ifade özgürlüğünün ve açık diyaloğun gelişmesine yönelik çabalarından dolayı aldığı tehditlerin sonrasında 2021 Şubat ayında öldürüldü.
IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson açıklamasında, Dar Al Jadeed’in cesaretinin ilham verici olduğunu belirtirken, IPA Başkanı Bodour Al Qasimi, yayıncıların ve yayıncılık değer zincirindeki tüm paydaşların, haksız zulüm ve sansüre uğradıklarında arkalarında tüm endüstrinin kolektif desteğinin olduğunu bilmelerinin önemini ifade ederek Lokman Slim’in kaybının tüm uluslararası yayıncılık topluluğunun kaybı olduğunu vurguladı.
IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi bu yıl ayrıca, gördüğü baskılara dayanamadığını belirterek 23 Temmuz 2021’de intihar eden, Bağımsız Çin PEN Merkezi üyesi Çinli yazar Li Liqun’a (Li Huizi) bir Özel Ödül vereceğini de duyurdu.
Kristenn Einarsson, Özel Ödül‘ün yalnızca özellikle dikkate değer durumlarda Komite tarafından verildiğini, Li Liqun’un bir yazar, siyasi yorumcu ve tanınmış bir entelektüel olarak çabalarının yaygın saygı gördüğünü ve kendisinin ifade özgürlüğüne yönelik çalışmalarını tanımaktan gurur duyduklarını belirtti.
Voltaire Ödül Töreni, 30 Kasım 2021 tarihinde Guadalajara Uluslararası Kitap Fuarı‘nda düzenlenecek.
Voltaire Ödülü‘nü önceki yıllarda kazananlar arasında, Vietnamlı Yayınevi Liberal (2020), Mısırlı yayıncı Khaled Lotfy (2019); Hong Kong’da yayıncılıkla uğraşan, İsveçli Gui Minhai (2018); Türkiye’den yayıncı Turhan Günay ve Evrensel Yayınları; Suudi Arabistan’dan blog yazarı Raif Badawi (2016); Belaruslu yayıncı Ihar Lohvinau (2014) bulunuyor. Özel Ödül‘ü önceki yıllarda kazananlar arasında, Bangladeş’ten yayıncı Faisal Arefin Dipan (2018), Türkiye’den gazeteci Hrant Dink (2007) ve yayıncı İrfan Sancı (2010) bulunuyor.
edebiyathaber.net (24 Kasım 2021)