Mu Tunç’un yazdığı Genç Rönesans Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Dijital Yaratıcıların Hayatta Kalma Rehberi
Gerçeğin çok kolay maniple edildiği, yalan olanın hemen doğru kabul edildiği içinde yaşadığımız bu “hiper-normalite çağı”nda dijital yaratıcılar nerede konumlanacak?
Youtuber, gamer, videographer, streaming platformlarından NFT kripto sanatına kadar, yeni dijital dünya düzeninde telif haklarına dair her şey bu kitapta!
Arka Kapak Yazısı:
Hiçbir şey hayatımızı dijital devrimden daha fazla değiştirmedi. Ve artık yeni bir çağın tam da içindeyiz: Genç Rönesans Çağı! Yaratma özgürlüğünün zannedilenden daha kısıtlı bir bakış açısıyla ilerlediği bu yeni çağda, değişen argümanlarla beraber genç dijital yaratıcıların hayatta kalması nasıl mümkün olacak?
Coca-Cola, L’oreal, Mastercard, Starbucks gibi global markaların reklam ve dijital pazarlama kampanyalarını yöneten; Mubi ve Les Benjamins gibi markaların global direktörlüğünü üstlenen; Türkiye’nin ilk punk filmi Arada’nın yönetmeni Mu Tunç, büyük bir samimiyet ve cesaretle deneyimlerini okurla paylaşıyor.
Dijital film yaratıcıları, Youtuber’lar, Tik Tok fenomenleri… Instagram ve Twitter’da çevrimiçi kimliğimizin küratörlüğünü yapmak, hem gizliliğimize, hem güvenliğimize, hem de dijital her türlü eserimizin telifine karşı gelişebilecek tehditlere hazırlıklı olmak. Beklenmedik bir şekilde ve hızla oluşan, sınırları sürekli değişen dijital kast sisteminde yerimizi almak ve korumak.
Bu baş döndürücü dijital Rönesans Çağı’na sıkı şekilde hazırlanmak isteyen yaratıcılar için kafa açıcı bir yol gösterici:
GENÇ RÖNESANS dijital yaratıcıların hayatta kalma rehberi.
OYUNU KAZANMANIZ ENGELLENİYORSA, ONLARIN KURALLARINI DEĞİŞTİRİN!
Yazar Hakkında:
Mu Tunç 1986 yılı İstanbul doğumludur. Türk sanat musikisi solisti baba, öğretmen anne ve Türkiye’nin ilk punk müzik grubunun kurucu üyelerinden bir ağabeyin olduğu, sanatçı bir ailede dünyaya gelmiştir. Kamerayla tanışması, küçük yaşlarda ağabeyinin yeraltı punk konserlerini filme alarak başlamıştır. 19 yaşında üniversitede okurken ilk reklam filmini stop-motion yaparak Fransız Publicis Ajansı için çekti. Üniversitedeki lisans eğitimini birincilikle kazandı ve Tasarım Bölümü’nü tamamladı. Yüksek lisansını sinema üzerine yaparken, genç yaşta kalbini dijital medya ve teknolojiye kaptırmasıyla, Türkiye’nin ilk dijital ajansında 23 yaşında “yaratıcı yöneticilik” yaptı ve bu unvana genç yaşta erişenlerden biri oldu.
Silikon Vadisi’nde ortaya çıkan birçok dijital platformun, Türkiye’de ve Avrupa’da yaygınlaşması için emek veren ilk yaratıcı grupların arasında yer aldı. Dünyanın en büyük reklam ajanslarından biri olan McCann grubunun, 2011 yılında dijital büyümeden sorumlu başkanı oldu. Aralarında Coca-Cola, L’oreal, MasterCard, Starbucks gibi global markaların reklam ve dijital pazarlama kampanyalarını yönetti. İlerleyen yıllarda; Londra, Paris ve Milano şehirlerinde MUBI ve Les Benjamins gibi markaların global direktörlüğünü üstlendi. İngiltere ve Paris’te yaşadı. Dijital Sinema Platformu MUBI’nin halen kullanmakta olduğu özgün marka dili olan “Her Güne Bir Film” konseptinin oluşmasına ve MUBI+ adıyla Avrupa ülkelerinde dijital iletişimlerinin yayılmasına yardımcı oldu. Sonrasında lüks sokak giyim markası Les Benjamins’in 2015 yılında marka direktörlüğüne geçti ve tüm dünyayı kasıp kavurmasına neden olan East + West marka DNA dilini buldu. Robert Rabensteiner gibi dünya erkek moda sektörüne yön veren isimlerle Milano Moda Haftası’nda, büyük ses getiren Ottoman Punk Show’unu düzenledi ve Les Benjamins markasının; Amerika, Avrupa ve Ortadoğu pazarında büyümesini sağladı.
2010 yılında Mu’nun Günlüğü (Diary of Mu) ismiyle kurduğu kültür platformu, internetteki öncü vlogging projelerinden biri oldu. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde çekim yaparak Melissa George, Asia Argento, Róisín Murphy, Dario Argento, Soko, Francesco Carrozzini gibi birçok önemli Hollywood yıldızlarından İtalyan yönetmenlere, İngiltere’nin kült şarkıcılarından Paris moda sektörüne kadar birçok değerli sanatçıyı filme aldı.
2018 yılında Türkiye’nin ilk punk filmi olarak değerlendirilen ARADA ile sinemaya geçerek, ilk uzun metraj filmine imza attı. ARADA filmi ile ulusal ve uluslararası birçok film festivalinde yer aldı ve CINEDAYS Film Festivali’nde “Genç Sinemacı” ödülünü kazandı. Amerika’nın önemli sanat merkezi MAD Museum of Arts & Design Müzesi’ne davet edilerek Derek Jarman gibi kült yönetmenlerle birlikte filmi gösterildi. New York’tan Londra’ya, Reykjavik’ten Tel Aviv’e kadar birçok önemli Amerikalı ve Avrupalı sanatçılar için çeşitli müzik videoları yönetti. Dünyanın en saygın basın kuruluşları arasında görülen; NPR, Fader, i-D Magazine, GQ Portugal, Vogue Italia gibi platformlarda müzik filmleri premiere edildi. Randall Dunn, Zola Jesus, Liraz, Gyda Valtýsdóttir, Sophie Hutchings, Zen Mother, TŌTH gibi önemli müzik sanatçılarıyla çalıştı.
2021 yılında, ikinci uzun metraj filmiyle Türkiye sinemasında sık rastlanmayan müzik ve şehir formatını bir araya getiren belgesel filmini hayata geçirdi. Aynı zamanda Under Armour spor markasının ilk Türk reklam filmini çekti. Şu anda üçüncü uzun metraj filmi üzerinde çalışmakta, YouTube kanalını ilerletmekte, reklam filmleri çekmekte ve ikinci kitabı üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.
edebiyathaber.net (24 Kasım 2021)