Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Çizim ile olan ilişkim çocukluğumda başladı. Hep çizer, yontar, diker, yoğurur, şekil verirdim. Lise yıllarımda önce Eşref Üren, daha sonra Kayıhan Keskinok atölyelerine devam ettim. Çizim tutkuma rağmen, belli nedenlerden dolayı Güzel Sanatlar yerine Hacettepe Üniversitesi’nde Sosyoloji okudum.
Bilgiye ulaşma ihtiyacım bununla kalmadı; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Felsefe Masterı yaptım. Ancak koşullarım sanata yönelebilme dönemine geldiğinde, Pennsylvania Academy of Fine Art’s’ ta atölyelere katıldım. Jüri yılsonu bitirme sergisinde resmimi sergilenmeye değer buldu. Bilkent Üniversitesi resim bölümünde yüksek lisans derslerine burslu devam ettim. Konu hep resim ve enstalasyonlardı. TRT Televizyonunda çocuklar için program yaptım. Çocuğumun okul çağına gelmesi ile eğitim kurumlarında Sanat Danışmanı ve Yönetici olarak çalışmaya başladım. Çocuklar ile çalışmaya başladığımda, çizgilerim illüstrasyona dönüşmeye başladı. İlk kitabım; iş arkadaşımın çocuklara anlattığı hikâyelerden oluşturduğu öyküsünü resimlemekti. Ormana yönelen ilgim; Orman ‘’Okulu Eğitmeni Eğitimi ‘’ almama neden oldu. Daha sonra çektiğim doğa fotoğraflarının üzerine dijital olarak çizdiğim ‘’Orman Cüceleri’’ ile yeni bir çizim serisine başladım.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Editörden gelen metni okurum. Öykünün konusu zihnimde açık bir dosya olarak durur. Bu süreç başladığında genellikle çok hoşlandığım şeyleri yaparım, okurum, yüzerim, uzun uzun yürürüm, koşarım, kendime kahve ısmarlar ve kendim için film seçer, her şeyi kendimle yapmayı tercih ederim.
Adeta kendimi şımartma dönemidir. Bu süreci fırının ısınmasına benzetirim. Zamanlama kendi sürecini yaratmıştır. Acele etmem, ama hep konu üzerindeyimdir. Doyumsuz bir yalnızlık döneminden sonra, doygunluk dönemi başlar ki; müsvedde kâğıtlarım vardır, sadece onlarla bu serüven başlar, kadrolu J 0,5 kalemim kâğıdın üzerinde dolaşmaya başlar ve eskizler belirmeye başlar. Genellikle hoş bir kafe çizim mekânımdır.
Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Editörden veya yazardan gelen metni okuyup, içsel sürecim tamamlandıktan sonra eskiz öncesi yazarın duygu, düşünce, renk ve stil beklentilerini bilmek isterim. Editörüm ile öngördüğüm teknik detaylar (karakter, renkler, teknik) hakkında paylaşımda bulunurum. Eskizler tamamlanır. Editör ve yazar ile paylaşılır. Öneriler alınıp, düzeltmeler yapılır. Burada kendi tarzım ile yazarın beklentisini yakalamak önceliğimdir.
Çünkü çizimlerin benim çocuğum olması gibi yazarın metni de onun çocuğu gibidir. Derin bir duygusallık vardır. Hep beraber içimize sindikten sonra, belirlenen teknikle boyamalara başlanır.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz ?
Çizim hazırlıkları başladığında hayatımda meditatif (mindfullness) yaşamı önemserim. Dış uyaranları aza indirerek, kişisel iç dünyamda olmak bana keyif verir. Sistem, güne böyle başladığında düzenli yaptığım yürüyüşlerimle de iç dünya torbasını doldurmak için fırsat oluyor. Bakıyorum, görüyorum, kokluyorum, dokunuyorum… Hepsi Data’ ya ekleniyor. Çocuk kitaplarını incelemek için kitapçıya gidiyorum. Üstüne lezzetli bir kahve ile ruha cila atıyorum. Aylık olarak kitap kulübümde okuduğum kitap haricinde gezi ve doğa kitapları, haftalık gazeteler, mutlaka haftalık mizah dergileri okuyor, bolca film, belgesel, gezi programı izliyorum. İnsanları dinlemeyi seviyor, dinlerken besleniyorum.
5.Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız ?
Yayınevinin bir öyküyü kitaba dönüştürme kararından sonra, uygun olan çizeri belirler. Bu çizer ya kendi bünyesinde çalışan çizerdir veya dışarıdan çalıştığı çizerdir. Çizerin uygunluk durumuna göre (elinde iş olmaması gibi) çizim bedeli belirlenir ve sözleşme imzalanır.
Editörden alınan metin sayfalandırılmış ve yaklaşık sahneler hakkında ipucu alınmıştır.
En beklenen süreç ; yazar ve editörden alınan yönlendirmelerle karakterin ortaya çıkışıdır.
Ve serüven başlar… Sahneler zihinde belirmeye ve her sahnede yüzde bir gülümseme ve karakter ile arkadaşlık başlar. Karakterin belirlenmesi en zaman alan durumdur.
Sonra karakter çizeri elinden tutup eğlenceli bir yolculuğa çıkarır. Bitiminde dosya hard copy veya dijital kopya olarak yayınevine teslim edilir. Tekrar gözden geçirilme ve belki içe sinmeyen düzeltmeler yapılır. Grafik tasarımcı baskı öncesi çalışmalarını tamamlayınca, baskıya doğru yol alır. Bir gün paket size ulaşır. Taze çıkmıştır fırından, mis kokar, derin bir nefes, büyük gülümseme ile kucaklanır.
edebiyathaber.net (4 Aralık 2021)