Mert İnan’ın hazırladığı “Beyin Nedir?”den “Yaşam Nedir?”e – Bir Hayat Serüveni: Türker Kılıç, Epsilon Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Hayatının her dönemi örnek başarılarla dolu bir bilim insanı olan Prof. Dr. Türker Kılıç’ın ilginç yaşam öyküsü, gazeteci Mert İnan’ın kaleme aldığı “Beyin Nedir?”den “Yaşam Nedir?”e – Bir Hayat Serüveni: Türker Kılıç ile kitaplaştı. Epsilon’un yayımladığı kitapta insan beyninin gizemleri, yapay zekânın ayrıntıları yer alırken, “Bağlantısal Bütünsellik”ten doğmakta olan yeni uygarlığın ve yeni bilimden doğan yeni dünya düzeninin de kapısı aralanıyor. “Beyin Nedir?”den “Yaşam Nedir?”e adlı kitapta Prof. Dr. Kılıç’ın aile geçmişinden bugüne biyografisi, bilinmeyen hobi ve uğraşları, yakınlarının kendisi hakkındaki görüşleri gibi detaylar da okurlarla buluşuyor.
Bilime adanmış bir ömrün hikâyesi, halk sağlığına yönelik haberleriyle ödüller kazanan gazeteci Mert İnan’ın özenli çalışması ve Epsilon logosuyla “Beyin Nedir?”den “Yaşam Nedir?”e – Bir Hayat Serüveni: Türker Kılıç adlı kitapta okurlarla buluşuyor.
Prof. Dr. Türker Kılıç hem çok bizden hem de bize çok farklı bir dünyadan. “Beyin Nedir?”den “Yaşam Nedir?”e adlı kitabı farklılaştıran da “bizden” bir ailenin “hep farklı sorular” soran çocuğunun, dünyanın en seçkin beyin cerrahlarından ve yeni bir bilim felsefesini aralayan beyinbilimcilerinden biri hâline gelmesinin öyküsü olması…
Balkanlar’dan Bursa’ya göç eden orta halli bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen ve çevresinden farklı olan Türker Kılıç, henüz ilkokul sıralarında içine düşen bilim aşkıyla, insan beyninin gizemlerini araştırmaya başladı. Kılıç’ın çok çalışarak, çok okuyarak, çok anlayarak ve çok araştırarak var etmeyi başardığı “cevher” ise her girdiği okulda, ortamda fark edildi. Henüz çocuk yaşta kendi yolunu çizmeye karar verdiğinde ise Muradiye Mahallesi’nde başlayan serüven Harvard’a, oradan da Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi’ne kadar uzanacaktı. En zor koşullarda bile pes etmeyen, vazgeçmeyen Kılıç, daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir dünya için kafa yorarken iyi bir bilim insanı, iyi bir cerrah ve iyi bir eğitimci olmanın yanı sıra iyi bir aile babası olmayı başardı.
Yaşamının her dönemi örnek başarılarla dolu bir bilim insanı olan Prof. Dr. Türker Kılıç, yeni bilimsel paradigmadan doğacak “yeni uygarlık”ın şifrelerini, insan beyni ve nöronal bağlantı üzerinden ortaya koydu. Prof. Dr. Kılıç’ın geleceğin bilim insanlarına örnek olacak sıradışı yaşam öyküsü, aynı zamanda başarıya giden sürecin yol haritasını da Türkiye’nin geleceğini yaratacak genç bilim insanlarına sunuyor. Yeni bilimsel anlayışın ortaya çıkış öyküsü, her yetkin düşünürde olduğu gibi Prof. Dr. Kılıç’ın kendi yaşamıyla birlikte ilerliyor. Bağlantısal Bütünsellik düşüncesi, sadece insan beyninin sırlarını, beynin nasıl düşünce ürettiğini değil, evrendeki madde, enerji, canlı, cansız her parçanın iletişim içinde varolduğunu ortaya koyuyor.
PROF. DR. TÜRKER KILIÇ HAKKINDA
Prof. Dr. Türker Kılıç, beyin cerrahisi profesörüdür. Beyin tümörleri ve tedavileri alanında üst ihtisasını Harvard Üniversitesi’nde yapmış, bilim doktorasını ise anatomi alanında tamamlamıştır. Prof. Kılıç, 2015 yılında Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi’ne seçilmiştir. Bilim dünyasındaki en önemli üç akademiden biri olan, üyeleri arasında 30 Nobel Ödüllü bilim insanı bulunan bu akademiye 25 yıllık tarihinde ülkemizden toplam 15 bilim insanı seçilmiştir. Hacettepe, Marmara ve Harvard Üniversiteleri’nde eğitim alan Dr. Kılıç, 2012 yılından beri Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı olarak eğitim ve araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma alanları Beyin-Zihin İlişkisi, Beyin ve Hipofiz Bezi Tümörleri, Beyin Damarları ve Tümörleri Mikrocerrahisi, Ameliyathane MR’ı İçinde Cerrahi yöntemidir.
Prof. Kılıç, başta Harvard Tıp Fakültesi, Yale, Milano Politeknik ve Johns Hopkins Üniversiteleri olmak üzere 10’dan fazla üniversitede konuk öğretim üyesi olarak ders vermiştir. Kılıç, 100’ün üzerinde mesleki başarı ödülüne layık görülmüş olup, bu ödüller arasında 1999’da aldığı Avrupa Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Bilimsel Araştırma Ödülü ile 2001 ve 2005’te aldığı Amerikan Beyin ve Sinir Cerrahisi Dernekleri Birliği’nin Tümör Araştırma Ödülleri bulunmaktadır. Prof. Dr. Kılıç, 2019 Mayıs ayında Dünya Bilim ve Sanat Akademisi üyeliğine aday gösterilmiştir. H-indeksi 35 olan ve 200’ün üzerinde bilimsel yayını 4000’in üzerinde atıf almış olan Prof. Dr. Kılıç, çeşitli beyin ameliyatı yöntemleri ve beyin tümörlerinde kullanılan Glivec isimli ilacın buluşunda önemli katkı sahibidir. Türkiye’de Gamma-Knife Işın Cerrahisi, Tümör Bankası, Ameliyathane MR Tekniği uygulamalarını başlatanlardandır. Bilimsel araştırmaları yanında, Tıp Eğitimi ve Bilim Eğitimi konularında çalışmakta olan Prof. Dr. Türker Kılıç’ın Bilim ve Bilim Eğitimi konulu konuşmaları internet üzerinden 10 milyondan fazla kişi tarafından izlenmiştir.
MERT İNAN HAKKINDA
Mert İnan, 13 Mart 1979’da İstanbul’da doğdu. Gazetecilik mesleğine 1997 yılında İntermedya Dergi Grubu Haber Extra Dergisi’nde başladı. 1998-2000 yılları arasında Ortadoğu Gazetesi’nde muhabirliğin yanı sıra çeşitli dergilerde haber muhabirliği ve editörlük görevlerinde bulundu. 2000-2002 yılları arasında Sabah Gazetesi Haber Merkezi’nde, 2002-2014 yılları arasında Vatan Gazetesi Haber Merkezi’nde foto muhabirliği ve muhabirlik yaparken çok sayıda özel habere ve haber fotoğrafına imza attı. 2014 yılından bu yana Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Servisi’nde muhabirlik yapan İnan, sağlık, çevre, tarihi eserler, dizi röportajlar, toplum ve siyaset gibi farklı birçok alanda özel haberlere imza atmaya devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan İnan, 17 yıldır Sarı Basın Kartı taşıyor. Mert İnan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği 2018 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri kapsamında, Milliyet Gazetesi’nde 7, 8, 9 Şubat 2018 tarihlerinde yayınlanan “Halk Sağlığına Asbest Darbesi” başlıklı yazı dizisi ile sağlık alanında ödüle değer bulundu. İnan, daha önce de halk sağlığına yönelik haberleriyle 2017 ve 2018’de iki kez ödüle layık görüldü.
edebiyathaber.net (16 Aralık 2021)