Çiğdem Ülker’in “Buluşmalar” adlı deneme kitabı Remzi Kitabevi etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Çiğdem Ülker bu denemelerde insana dair kalıcı olanı; yaşadığımız çağın edebiyata, sinemaya, kentlere yansıyan yüzünü keşfetme amacıyla yola çıkıyor.
Türk ve Dünya edebiyatının klasik ve güncel kimi eserleri, kentlerin ve ülkelerin yarattığı izlenimler, sinemanın has yapıtları edebiyatçı gözüyle değerlendirilerek bir araya geliyor.
Buluşmalar, geleceğin dünyasıyla buluşma yolundaki sonsuz bir çabanın 2020’lerdeki yankılarını gözler önüne seriyor.
Yazar hakkında
Samsun’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi, aynı üniversitenin felsefe bölümünde İoanna Kuçuradi yönetimindeki tezini hazırlayarak master yaptı. Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Makedonya’da, St. Kiril & Metodiy Üniversitesi, Filoloji Fakültesi’nde ve Beyaz Rusya’da, Minsk Devlet Üniversitesi’nde ders verdi (2012).
Makedonlar için Türkçe 1994’te Üsküp’te, Metaforum yayınevi tarafından basıldı. Makedonya Türk Edebiyatında Kimlik Sorunu 1998’de yayımlandı. Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri adlı ortak kitabın yazılışında yer aldı (2005); Eleştirinin Odağında’da yazınsal eleştirilerini kitaplaştırdı (2007); Ekinle Gelen’de denemelerini ve eleştirilerini yayımlandı (2013); Zamanın Kapıları, 2015’te yayımlandı. Sayfaya Yansıyan Hayattır Edebiyat adıyla yayımlanan eleştirileri 2017’de çıktı. Babil’in Peri Masalları adlı öykü derlemesini yayına hazırladı ve kendi metinleriyle kitapta yer aldı (2018).
Çağdaş Türk Dili, Türk Dili, Hece, Hürriyet Gösteri, Lacivert, Varlık dergilerinde ve Cumhuriyet Kitap ekinde yazıyor. Um.ag Vakfı, ODTÜ SEM ve bazı kamu kuruluşlarıyla işbirliği devam ediyor ve farklı aşamalarda “Türkçe Metin Oluşturma”, “Editörlük” ve “Yazma Dersleri” veriyor.
edebiyathaber.net (17 Ocak 2021)