Söyleşi: Demet Enç
Kitap Cumhuriyeti yazarları ile söyleşi dizimizin yeni konuğu, 27 yazarın öyküleriyle katıldığı, “Yaz Öyküleri” adlı öykü kitabını derleyen ödüllü edebiyatçı Onur Çalı.
Dijital kitaplar hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Dijitalleşme yayıncılık alanını büyük ölçüde etkiledi, buna kuşku yok. Çok uzak olmayan bir gelecekte, okurlar metinleri dijital ortamlar aracılığıyla okumaya daha da yatkın olacaklar. Geleneksel kitap ve dergi basımı elbette bitmeyecek ama daha fazla okur dijitale yönelecek. Basılı bir kitabın güzelliğinden vazgeçmem diyenleri anlıyorum ama dijital yayıncılığın imkanları (okura ulaşma kapasitesi, okurun metne ulaşma imkanı, okuma kolaylığı, vs.) yabana atılır cinsten değil.
Henüz okumayanlara kitaptan söz eder misiniz, adı neden “Yaz Öyküleri” örneğin?
Kitap Cumhuriyeti Yayın Kurulu’ndan sevgili Emrah Polat, dijital kitap olarak yayımlanacak bir öykü seçkisi yapmamı önerdiğinde severek kabul ettim. Ben de yazar olarak birçok seçkide yer aldım bugüne kadar. Seçkiler okura birden fazla yazarı bir arada tanıma fırsatı verir. Beraberce bir iş kotarmanın güzelliği de yaşanır seçkilerde.
Sözün kısası, Emrah’ın teklifi üzerine hemen işe koyuldum. Kendi kuşağımdan ilgiyle takip ettiğim yazarların yanı sıra edebiyat dergilerinden bildiğim, takip ettiğim yeni yazarlara da bu seçkiden bahsederek yeni birer “yaz öyküsü” yazmalarını rica ettim. Sağ olsunlar, kırmadılar.
Kitaba kimler öyküleriyle katıldı?
Yaz Öyküleri seçkisine 27 yazar öyküleriyle el verdi. Öykü okurları, seçkide yer alan isimleri tanıyor zaten. Seçkiye göz atan okurların çağdaş öykümüz hakkında olumlu bir intiba edineceklerini, iyi öyküler okuyacaklarını, bundan sonra yakın takibe almak isteyecekleri yazarlarla tanışacaklarını düşünüyorum.
Seçkiye öyküleriyle katkı sunan değerli yazarların isimleri şöyle:
Aslı Akarsakarya, Ayça Erkol, Ayşe Başak Kaban, Ayten Kaya, Çağdaş Küçük, Defne Suman, Deniz Arslan, Derya Sönmez, Duran Emre Kanacı, Esra Özdemir Demirci, Gül İnce Beqo, Gülhan Tuba Çelik, Hakan Sipahioğlu, Hakkı İnanç, Halil Yörükoğlu, Hande Çiğdemoğlu, M. Barış Övün, Makbule Aras Eivazi, Mehmet Can Şaşmaz, Mehmet Fatih Özbey, M. Özgür Mutlu, Nalan Kiraz, Nilüfer Ataç Canbayır, Ruhşen Doğan Nar, Suzan Bilgen Özgün, Tunç Kurt, Vuslat Çamkerten.
Kitap Cumhuriyeti ekibi ile çalışma sürecinden söz eder misiniz? Gördüğünüz olumluluklar ve eksiklikler nelerdir?
Rahat ve tıkır tıkır işleyen bir çalışma süreci oldu. Seçkiye öyküleriyle katılan yazarlar öykülerini yollamakta gecikmediler, Kitap Cumhuriyeti ekibi yayımlama işini itinayla sürdürdü. Ben şahsen hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadım. Kitapta emeği geçen herkese bir kez de buradan teşekkür ederim.
Konunun dışına çıkıp, yazma rutininizden söz etmenizi rica etsek?
Günde sekiz saat mesai yaptığım bir işte çalışıyorum. Bunun yanında, 15 yıldır yayımladığım Parşömen Sanal Fanzin’in de ayrı bir mesaisi oluyor.
Bu zorunlu mesailerden sonra elimde kalan dar vakitlerde okumak istediğim kitapların, dergilerin ancak küçük bir kısmına el atabiliyorum. Dolayısıyla yazma rutinim hem var hem yok. Yılların alışkanlığı gereği olsa gerek, yazacağım bir şey varsa onu kayıtsız şartsız kağıda dökebiliyorum. Demek istediğim, asgari şartlar yeterli oluyor benim için. Bir yazarın en çok ihtiyaç duyduğu şey zamandır aslında. Zaman bulmak, okuyup yazmaya vakit ayırabilmek en büyük lüks. Hayatımı buna göre kurmaya, günlük rutinimi bana azami zaman bırakacak şekilde düzenlemeye çalışıyorum.
Son olarak kitap önerilerinizi öğrenmek isteriz. Son dönem okuduklarınız arasında beğendikleriniz nelerdir?
Güncel okumalarımdan Dünlükler’de bahsediyorum zaten. Haddim olmayarak bir tavsiyem olacaksa, Türkçe okuyup yazan herkesin Salâh Birsel ve Refik Halid Karay’ın hiç olmazsa bir iki kitabını okumalarını çok isterim.
edebiyathaber.net (20 Ocak 2021)