Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hayata geçirdiği podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, Deniz Altunay ve Olcay Mağden ile Soğukkanlılıkla romanını konuşuyor.
Bu bölümde Amerikan edebiyatının en renkli simalarından biri olan yazar Truman Capote’yi ve yazarın “kurgu dışı roman” olarak tanımladığı Soğukkanlılıkla adlı kitabı masaya yatırılıyor. Başarır, dünya edebiyatında “true crime” (gerçek suç hikâyeleri) alanında öncü olarak kabul edilen Soğukkanlılıkla romanını, “Meçhule Giden Gemi” adlı podcast serisini hazırlayan Deniz Altunay ve Olcay Mağden ile konuşuyor. Altunay ve Mağden, aynı zamanda bir yol hikâyesi olarak tanımladıkları romanın, tüm gerçekler ortada olmasına rağmen ne kadar sürükleyici olduğuna vurgu yapıyor. Başarır’ın kişisel anılarını da paylaştığı bölüm, kitabın karanlık hikâyesine rağmen dinleyenleri sık sık gülümsetiyor.
Romanın konusu, her ne kadar bir aileden dört kişiyi birden vahşice öldüren iki katilin idama kadar varan hikâyesi ise de, yazar Capote’nin renkli kişiliği ve hayatı, bölümü dinleyenlere eğlence ve neşe de vaat ediyor.
Deniz Altunay, Soğukkanlılıkla için “Okuduğum polisiyelerde benim için önemli olan katilin kimliği, süreç boyunca onu bulmaya çalışmak, bir sonraki seviyede de katilin motivasyonudur. Bu kitabın daha en başında katillerin kimler olduğunu biliyoruz. Ama bu okuma zevkimizden hiçbir şey kaçırmıyor,” derken, Olcay Mağden ise “‘True crime’ araştırmacısı sıfatıyla okumaya başladım. Önce afalladım ama sonra öyle bir sarıp sarmaladı ki beni kitap… Müthiş tasvirler, hissiyatı anlatan müthiş sayfalar. ‘True crime’ meselesini bir tarafa bırakıp, belki Capote’nin istemediği bir şekilde; bir kurgu, bir roman olarak okumaya başladım,” diye anlatıyor.
“Bir cinayetin başlangıcından gelişimine, soruşturma sürecine hatta sonrasına kadar bütün süreci bilmek istiyorsanız, bu kitabı okumalısınız,” diyen Altunay, romanda Amerikan hukuk sisteminin de anlatıldığını ve ırkçılığın çok dikkatini çektiğini ifade ediyor. Mağden ise konuya “Öyle herkesin gözünden kulağından akıyor ki o ırkçılık, o ötekileştirme, sınıf ayrımı… Bunu çok iyi vermiş gerçekten. 1959’da Orta Batı Amerika’da nasıl insanlar vardı, o toplum nasıl bir toplumdu gözler önüne seriyor. Dava süreci de çok güzel anlatılmış. Amerikan Kültürü 101 kitabı olarak da okutulabilir,” sözleriyle devam ediyor.
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.
edebiyathaber.net (17 Mart 2022)