Wolfgang Kaleck’in “Adaletin İktidarla Mücadelesi: İnsan Hakları” adlı kitabı, Ufuk Tonka çevirisiyle The Kitap Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen 11 Eylül gibi felaketler hâlâ gündemimizdeyken, dünyanın dört bir yanında işlenen insanlık suçlarını çok daha hızlı unutuyoruz. Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi’nin kurucusu Wolfgang Kaleck bizlere etkisi Batı merkezli olmayan insan hakkı ihlallerini hatırlatmakla kalmayıp, bu ihlallerin hafızalarda kalmasının onlara karşı direnmek için gerekli gücü oluşturduğunu hatırlatıyor. Kaleck canlı ve etkili hikayelerle global adalet arayışında güce ve iktidara karşı direniş ve cesaret gösterenlerin sesini duyuruyor.
Dünyanın yalnızca kötülükle değil direniş ve adalet umuduyla da dolu olduğunu okurlara anlatan “Adaletin İktidarla Mücadelesi: İnsan Hakları” kitabı The Kitap Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.
Büyük Britanya’nın Kenya’da yaptıkları, ABD’nin Vietnam’da yaptıkları, Fransa’nın Cezayir’de yaptıkları ve daha birçok insanlık suçu… İnsan haklarının en önemli savunucularından biri olan dünyaca ünlü Avukat Wolfgang Kaleck; adaletin, yasaların ve insan haklarının her zaman ve herkes için geçerli olması için mücadele ediyor.
Kaleck bu kitapta, acı dolu hatıralarını dinlediği insanlardan, iç savaşın yakıp yıktığı ülkelerden ve işkencelere maruz kalarak hayatını kaybeden insanların ailelerinden bahsediyor. Unutmanın cezasızlık kültürünü genişlettiğini düşündüğü için bu acıları, adaletsizlikleri ve kötülükleri her zaman hatırlamanın önemini vurguluyor. İktidarın, kendi çıkarlarına göre işlettiği hukuki dinamiklere şiddetle karşı çıkan Kaleck; her ülkenin, en güçlü ülkelerin bile hesap vermesi gerektiğini söylüyor. Amerika’ya, Mercedes-Benz’e ve daha birçok güçlü ülkeye, oluşuma veya şirkete davalar açan Wolfgang Kaleck, iktidar karşısında âciz duruma düşmüş olan adaleti yeniden yeşertmenin yollarını arıyor.
Dünya genellikle korkunç bir yer olsa da, insanlar mücadele etmeye istekli olduklarında evrensel insan hakları standartlarının hâkim olabileceği fikrinin altını çizen, ilgi çekici ve canlı hikâyelerle dolu bir kitap.
“Çağımızın tarihî işkenceciler ve onların savunucuları tarafından değil de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin vaadinden asla vazgeçmeyenler tarafından yazıldığında, Wolfgang Kaleck baş yazarlardan biri olacaktır. O zamana kadar, bu mücadeleyi yazmayı seçtiği için ona minnettar olabiliriz.”
Edward Snowden
Yazar Hakkında:
Berlin’deki Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi’nin (ECCHR) kurucusudur. Kuruluşundan beri örgütün aynı zamanda genel sekreterlik ve hukuk direktörlüğü görevini yürütmektedir. Dünyanın dört bir yanındaki ortaklarla birlikte çalışan ECCHR, insan haklarıyla ilgili yasaları ihlal eden bireyler, şirketler ve devlet aktörleri hakkında yasal işlemler yürütür.
edebiyathaber.net (23 Mart 2022)