Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy, 8 Nisan Cuma 20:00’de, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin YouTube kanalında ilk gösterimi yapılacak olan Diyaloglar’da, İsviçreli yazar Fleur Jaeggy’nin Disiplinli Güzel Günler romanını ele alacak.
İtalyanca yazan Fleur Jaeggy’nin ilk baskısını 1989’da yapan I beati anni del castigo adlı romanı, Mart 2019’da Şemsa Gezgin’in çevirisiyle ve Disiplinli Güzel Günler başlığıyla Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Kitap hakkında
Savaş sonrasının İsviçre’sinde geçen bu tekinsiz romanın başlangıç cümlesi alabildiğine basit ve saftır: “On dört yaşındayken Appenzell’de bir okulda yatılı öğrenciydim.” Gelgelelim söz konusu ortam basitlik ve saflıktan oldukça uzaktır. Kaba ve bilgiç bir karaktere sahip olan anlatıcı merhametsiz ve soğuk bakış açısıyla okuldaki tutsaklık hayatını gözler önüne serer. Çok geçmeden, görünüşte mükemmel bir kız olan yeni öğrenci, Frédérique’e gönlünü kaptırır ve onu baştan çıkarmak için elinden geleni yapar. Ancak daha sonraları, kendine bağladığı bu kıza karşı hiç de cömert davranmayacaktır. Anlatıcının kendi entrikalarını; günlük ilişkilere sızan tahakkümün, kontrol ile deliliğin doğası konusunu uzun uzun irdelemesiyle romana ürkütücü, ele gelmez bir atmosfer hâkim olur.
“Frédérique ile geceleri ayrı evlerde uyumanın ötesinde gündüzleri de ayrı sınıflardaydık. Sofrada da yakın oturmuyorduk ama onu görebiliyordum. Sonunda o da bana bakmaya başlamıştı. Belki ben de ilginç bir insandım. Alman dışavurumcuları, yaşam ve henüz işlemediğim suçlar ilgimi çekiyordu. Ona, on yaşındayken bir başrahibeye hakaret ettiğimi, “inek” dediğimi anlattım. Ne kadar sıradan bir sözcüktü, anlatırken sıradanlığımdan utandım. O yüzden okuldan atılmıştım. “Özür dile,” demişlerdi. Dilememiştim. Frédérique güldü. Neden yaptığımı sorma inceliğini gösterdi. Böylece ona yavaş yavaş sekiz yaşındayken neler yaptığımı anlatmaya başladım.”
— Disiplinli Güzel Günler, Fleur Jaeggy.
edebiyathaber.net (6 Nisan 2022)