Piyanist ve besteci Fazıl Say’ın babası müzikolog, müzik yazarı, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say vefat etti. Ahmet Say aynı zamanda çeşitli ödüller kazanan beş edebiyat eserinin ve konservatuvarlar ile üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulan müzik kitaplarının da yazarıydı.
Fazıl Say, babasının vefat haberini sosyal medya hesabından “Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz. Ahmet Say, Türkiye’nin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağolsun. 86 yıllık ömründe ne çok eser bıraktı. Ve çok özel çok güzel bir baba oğul ilşkisidir, son anına kadar. Başımız sağ olsun…” sözleriyle duyurdu.
Babamı kaybettik.
— Fazıl Say (@fazilsaymusic) May 10, 2022
Üzüntüm sonsuz.
Ahmet Say, Türkiye’nin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağolsun.
86 yıllık ömründe ne çok eser bıraktı.
Ve çok özel çok güzel bir baba oğul ilşkisidir, son anına kadar.
Başımız sağ olsun… pic.twitter.com/yrTiupaeAq
Ahmet Say kimdir?
Ahmet Say, 1935 yılı İstanbul/Kadıköy doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nden sonra piyanist Ferdi Ştatzer’in tavsiyesi üzerine 1946’da İstanbul Belediye Konsevatuvarı’na girdi, 1950’de burayı bıraktı. Bu süre içinde piyano, teori ve armoni çalıştı. 1954 yılında, altı yıl yaşayacağı Almanya’da basın yayın eğitimi aldı. Türkiye’ye döndüğünde Almanya’daki okulun denkliği kabul edilmeyince Almanca eğitmeni oldu ve Bingöl’de üç yıl öğretmenlik, halk eğitimciliği ve folklorculuk yaptı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi.
1967’de Türk Solu dergisinin yazı işleri müdürü oldu. 12 Mart darbesi döneminde 4 kez gözaltına alındı, 17 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra 1976’da ‘Kocakurt’ romanını yazdı. 1977’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları’nı çıkarttı. 1980’den itibaren müzik yazarlığını önceledi.
Ahmet Say’ın, müzik alanındaki teorik bilgisiyle kaleme aldığı müzik kitapları, konservatuvarlarda ve üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulmaya başlandı. Yazarlığı, kurgu alanında da takdir edilen Say, 1970 yılında TRT Öykü Yarışması’nı, 1974’te Yeni Adımlar Dergisi’nin Sabahattin Âli Hikâye Yarışması birincilik ödülünü, Antalya Film Festivali Öykü Yarışması Mansiyon Ödülü’nü ve 28. Ankara Uluslararası Film Festivali Sanat Çınarı ödülü kazandı. 1975’te Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda, “Kocakurt” adlı romanı Basılmaya Değer Ürünler arasına girdi.
“Bingöl Hikâyeleri”, “İpek Halıya Ters Binen Kedi”, “Güneşin Savrulduğu Yerden” adlı öykü kitaplarının yanı sıra “‘Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır?” adlı sanat kuramı kitabı, “Ağaçlar Çiçekteydi” ve ‘İnsanoğlu İnsanlar” adlı anı kitapları bulunuyor.
edebiyathaber.net (10 Mayıs 2022)