Öyküleri Notos, Sözcükler, Öykü Gazetesi, Trendeki Yabancı ve Oggito gibi mecralarda yayımlanan Deniz Eldam’ın ilk öykü kitabı “Bunu Kimseye Anlatma” geçtiğimiz ay Notos Kitap etiketiyle okurla buluştu. Eldam’ın “Musa’nın Eli” adlı öyküsü 2021 AltKitap Öykü Ödülü’ne değer görüldü.
Deniz Eldam ilk öykü kitabı olan Bunu Kimseye Anlatma’da farklı kesimlerden kadınların türlü hallerini anlatan on beş öykü yer alıyor. Kitabın ilk öyküsü Geriye Kalan Ayaklar morgda başlıyor. Kızını kaybetmiş bir annenin acısına şahit oluyoruz. Ayak tırnaklarına sürmeyi düşündüğü kırmızı oje, kızıyla olan diyaloglarını çağrıştırıyor. Eşiyle birlikte yeni duruma zor da olsa alışmaya çalışıyorlar. Belli ki ikisi de kendisini suçluyor, özellikle de kadın. Bon Jovi Posteri Sende Kalsın’da lösemi kanserinin pençesinde yaşam mücadelesi veren kardeşin çaresizliğine şahit oluyoruz. Öteki iki kardeşin ilikleri uymaz, iyileşme umuduyla anne yeniden hamiledir. İlk öyküde olduğu gibi bu öyküde de suçluluk duygusu izleği merkezde duruyor, ölüm ihtimaliyle birlikte temel çatışmayı besliyor. Üniversite nedeniyle evden ayrılan, bayram ziyaretine gelen büyük kıza karşı anne ve babasının değişken davranışları, imaları dikkat çekiyor, anne-babanın kardeşler arasındaki yaptığı ayrım da. On İki Dakika’da merkez kadın karakterin doğumları sırasında annesinin ölümüne neden olduğunu düşündüğü ikizinden aldığı intikama bakıyoruz. Yine ölüm, yine kardeşler arası ayrımcılık, yine kâbus çekirdek aile… Saf kötülük belli belirsiz nedenleri ve varlığıyla sarsıyor.
“Deniz Eldam Bunu Kimseye Anlatma’da öfkeli, protest kadınların var olma çabalarına odaklanıyor. Kaybettikleriyle hırçınlaşmış, çabaladıkça daha da batmış kadınların hesaplaşma kararlılıkları uğruna göze aldıklarını göstermeye çalışıyor. Okurları, pes etmeye çok yaklaşmış ama yine de hayata bir yerinden tutunmaya çalışan kadınların dünyasına davet ediyor. Bunu Kimseye Anlatma yıkıcı tutkulara, kadın erkek ilişkilerine, aile kurumuna yönelen etkileyici, sonunda gene de umuda yer açan bir sorgulama,” deniyor kitabın arka kapak yazısında.
Bunu Kimseye Anlatma’da özlü, yoğun, akıcı ve duru anlatım, işlevsel diyaloglar, tekniğin ve simgelerin kusursuz kullanımı söz konusu, her şey ne eksik ne fazla; yoğunluk ve bütünlük etkisi sağlam, kendine özgü biçem ve ritim arayışı belirgin öyküler okuyoruz.Kişi ve mekânlarla ilgili yalın betimlemeler, anlatıcı seçimleri, karakterlerin duygu ve davranışlarının gösterilmesi hem atmosferin hissedilmesine katkı yapıyor hem de yazarın anlatım sorunları üzerine düşündüğünü kanıtlıyor. Eldam; gözlem gücü yüksek bir yazar, ayrıntılara iyi odaklanıyor, bireysel ve toplumsal çatışmaları iyi yakalıyor. Öykü kişileri gerçekçi, kurmaca dünya içinde sahici biçimde yaşadıklarını hissediyoruz. Karakterlerin arzuları, duyguları ve kişilik özellikleri; karşılıklı konuşmaları ve davranışları üzerinden görünür oluyor. Yazarın bu incelikli yaklaşımı sayesinde modern hayatın yarattığı çıkmazlardan çıkış arayan kadın karakterler üzerinden ilişkilere ve çekirdek aileye daha derinlikli biçimde bakıyoruz.
Bunu Kimseye Anlatma; ölüm, kardeşlik, ilişkiler, aile ve suçluluk duygusu izlekleri üzerinden yeni okumaların önünü açan; kadın karakterleri, hikâyeleri ve kurgu toplamıyla nitelikli ve sarsıcı bir ilk öykü kitabı…
edebiyathaber.net (15 Ağustos 2022)