İlhan Berk Bodrum’a 1970’de yerleşmiş. Ölene kadar da Bodrum’u hiç terk etmedi. 80’li yılların başında Bodrum’a gitmeye başladığımda ilk görmek istediğim kişi İlhan Berk’ti. Genç şairler, şair adayları için İlhan Berk her zaman ilgi odağı olmuştur. Benim için de öyleydi. Yanlış anımsamıyorsam “P.K. 90 Bodrum”du adresi. İlhan Berk’e yazdınız mı, derginizi, kitabınızı yolladınız mı bir satır, bir dize de olsa cevap geleceğini bilirdiniz. Birçok şair gibi benim de arşivimde onun kendine has el yazısıyla yazdığı mektupları, kartları yer alır. Şairin 100. yaşı vesilesiyle düzenlenen sergi için konuşan Ahmet Berk, “Hâlâ posta kutusuna bir şeyler gelir” diye anlatmış.
Bodrum’a ilk gidişimde genç şair çekingenliğiyle kapısını çalamamış olsam da yolda karşılaşıp selamlaşmak, ayaküstü konuşmak bile benim için yeterliydi. Sonraki yıllarda artık birçok şair ve şiirsever gibi Bodrum benim için İlhan Berk olmuştu. Bodrum’a her gidişimde mutlaka yollarımız kesişti. Nilgün Marmara, eşi ve arkadaşları Gümüşlük’te pansiyon açtığı yıl İlhan Berk ve Ece Ayhan’la yaşadıklarımız ise kolay unutulacak anılar değil. İlhan Berk her gelişinde yeni bir şiirini getiriyordu yanında. Aşkla dolu, heyecanla yazılmış, taze şiirlerini bizlere okuyordu. Bir şiir kitabının doğuşuna şahitlik etmiştik hep birlikte.
İlhan Berk Bodrum’da kendini tamamen şiire adamış. Şiirine hep resim eşlik etmiş. Defterlerini şiirler ve desenlerle bezemiş. Şiir yaşama sebebiyse, resim de en önemli uğraşı olmuş. 28 Ağustos 2008 Perşembe günü Bodrum Devlet Hastanesi’nde vefat edip. Bodrum Türbe Mezarlığı’na, eşi Edibe Hanım’ın yanına defnedilene dek de şiir ve resimle iç içe yaşamını sürdürmüş.
İlhan Berk, her yıl 28 Ağustos’ta şiir ve resmin birlikte yer aldığı sergilerle anılıyor. Oğlu Ahmet Berk’in öncülüğünde düzenlenen bu etkinliklerin en yenisi Miliiyet Sanat Dergisi 50. yıl etkinlikleri kapsamında Bodrum Marina Yacht Club’teki meRQez Art Alternatif Sanat Mekânı’nda ziyarete açıldı.
meRQez Art’ın girişinde bizi İlhan Berk ve Berkhane bayrakları karşılıyor. Ahmet Berk’in şairin Bodrum’daki evinin hem fiziksel olarak hem de dijital dünyada ziyaret edilebilecek interaktif bir müzeye dönüştürmeyi hedeflediği projesinin adı Berkhane.
meRQez Art’ın galerisi küçük ve ferah. Galeri umulmadık bir şekilde kalabalık. Şairin dostları, şiir ve sanatseverler sıcağa aldırmayıp galeriyi doldurmuş.
İçeri girdiğimiz anda kendimizi İlhan Berk’in evinde gibi hissediyoruz. Çalışma masası sanki demin kalkmış gibi. Bir kaç adım ileride ise koltuğuna oturmuş İlhan Berk bekliyor bizi. Bir camekanda da bazı belgeler, resim yaparken ve şiir yazarken kullandığı eşyalar sergileniyor. Tüm duvarlar İlhan Berk’in resimleri ve çizimleri ile bezeli. Şiir kitaplarının sayfalarına yaptığı desenler özellikle dikkatimi çekiyor. Ressam İlhan Berk bu çalışmalarıyla iyice belirginleşiyor. Biyografisinde de resim çalışmalarının, sergilerinin geniş bir yeri var. Şiiri o kadar büyük ve önemli ki kaçınılmaz olarak ressamlığını ihmal etmişiz.
1974’de o dönemin en önemli sanat galerisi olan Galeri Baraz’da ilk resim sergisini açmış. 1978’de Bedri Rahmi Eyüboğlu Galerisi’nde ikinci resim sergisi düzenlenmiş. Son sergisi 2007’de Çırağan Sarayı’nın sanat galerisinde.
Resimlerinde, çizimlerinde el yazısının kıvraklığını buluyorum. Haydar Ergülen’in aktardığına göre şöyle demiş: “Ben resmi bütün vücudumla yaparım. Fırça kullanmadım ben. Kullandığımı söyleyemem. Başparmağımla boyarım bu resmi. Büyük ustam Chardin gibi. Araya (gövdemin kendisinin dışında) hiçbir şey sokmam, boya hariç. Şiirle, resimle sevişirim ben.”
Bodrum Marina Yacht Club’teki meRQez Art Alternatif Sanat Mekânı’ndaki sergi 25 Eylül’e dek sürecek. İlhan Berk’in anılarıyla, şiirleriyle, resimleriyle buluşmak için iyi bir fırsat.
edebiyathaber.net (31 Ağustos 2022)