İrfan Akalp’in “Ankara Masalları/Kuyulu Kahvenin Yankısı” adlı kitabı Arte etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de ortak hafızayı oluşturan mekânlar hızla yok oluyor. Kentler yıkılıp yeniden yapılırken tarih de unutuluyor. Kentte yaşayanların hatırlayabildikleriyse 60-70 yıldan önceye gidemiyor. Tarih deyince akıllara hemen devlet, ulus, kahramanlar, savaşlar ve bozgunlar geliyor. Okullarda ezberletilen tarihin içinde küçük insanın hayatına dair hiçbir bilgi verilmiyor.
Ankara’da doğup büyüyen yazar, yaşanmışlıklardan yola çıkan kısa öyküler eşliğinde okuru hem yaşadığı yerlere, sokağına, doğduğu eve hem de Başkent’in öteki Ankara’sına götürüyor. Bizi kentin harabeleriyle mahzenleri ve esrarlı zindanlarında gezdiriyor. Türkiye’nin en önemli dönüm noktaları olan 60’lı 70’li yıllardan başlayarak 90’lı yıllara kadar ulaşan bir yolculuğa çıkıyor, kentin gizli geçitleri ve sur kapılarından geçip, esrarlı sokaklarında dolaşıyoruz. Kitap, bizleri dayatılan politik kent algısının dışına çıkmaya davet ediyor.
Yazardan:
Bu kitabın yayınlanmasında “Yaratıcı Yazma” derslerine katılıp kendilerinden çok şey öğrendiğim değerli Eğitimci/Yazar Nizamettin Uğur, öykücümüz Cemil Kavukçu, Gaye Dinçel, Gülayşe Somel Koçak ile Romancımız Mehmet Eroğlu’na, Roman atölyesine katıldığım Emrah Polat’a, yazdıklarımı ilk okuyup değerlendiren eşim Fatoş ile noktalamaları kontrol eden oğlum Anıl’a, hikâyelerin kitaplaşması için beni yüreklendiren başta Ankara Araştırmacısı Erman Tamur olmak üzere çevirmen Atilla Dirim ile Yazar Celal İnal ve Emel Pamir Danışoğlu’na, kitabı yayına hazırlayan İlknur Kavlak ile desteklerini esirgemeyen Güven Tunç, Hasan Üstün ve “ Eski Ankara Fotoğraf Ansiklopedisi” grubu üyeleriyle daha ismini sayamadığım onlarca destekçi dostuma çok çok teşekkür ederim.
edebiyathaber.net (1 Eylül 2022)