1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çocuklar için yazmak fikriyle yola çıkmadım aslında. Edebiyata hep ilgim vardı ve çocuk yaştan itibaren öyküler yazıyordum. Okul öncesi öğretmeni olunca çocuk kitapları ilgi alanıma girdi ve bu alanda da bir şeyler ürettim. İyi bir çocuk kitabı yetişkinlere de hitap etmeli, onları da etkilemeli bence. O yüzden çocuklar için ya da yetişkinler için yazmayı birbirinden ayırmıyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Aklıma ilk gelen kitap Kemalettin Tuğcu’nun bir kitabı oldu: Sütçü Kız. Beni bir miktar drama quenn yapmış olabilir bu kitap ☺ Biz çocukken imkânlarımız kısıtlıydı ve çocuk edebiyatı pek ciddiye alınan bir tür değildi. Kötü kitaplar da okuduk bu yüzden. Okuduğum ve çok etkilendiğim ilk çocuk kitabı ise “Şeker Portakalı”ydı. Aslında bu da oldukça hüzünlü ve trajik bir hikayeydi. Küçük bir çocuğun bakış açısıyla yazılmış olması bu kitabı bu kadar özel yapan sanırım. En yakın arkadaşı bir portakal ağacı olan bu çocuk, büyüklerin dünyasında kendini yalnız hisseden bana en yakın arkadaş olmuştu.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
“Ayı Olmayan Ayı” kitabını ben yazmak isterdim. Aslında daha çok yetişkin dünyasının meselesi olan pek çok konuyu mizahi bir dille, sade bir hikâye ile hem de çocuklara göre mükemmel bir şekilde anlatıyor bu kitap. Modern insanın doğada yol açtığı tahribat eleştirisi, kafkaesk bir hikâye okuyor gibi hissettiren bürokrasi eleştirisi, bizi kendimizden şüpheye düşüren ve öz benliğimizden koparan kapitalist sistem eleştirisi… İnanmayacaksınız ama hepsi bu kısacık çocuk kitabının içinde. Hem de hiç kör göze parmak yapmadan, çocukları eğlendiren bir üslupla ustalıkla işlenmiş. İşte tam da bu sebeple söylüyorum, iyi bir çocuk kitabı aslında yetişkinlere de hitap eder.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son okuduğum çocuk kitabı okul öncesi bir kitaptı, ismi “Neden?” Ebeveynler dünyayı keşfetmek isteyen meraklı çocuklarından sıklıkla duyarlar bu soru cümlesini: “Neden?” Bazı şeylerin nedeni yoktur ya da bazı şeylerin nedeni kelimelere dökülemez, sadece içerden bir yerden biliriz öyle olduğunu. Çocukları -ya da yetişkinleri- duygular üzerine düşünmeye sevk eden, kalbimizi sıcacık yapan tatlı bir dostluk hikayesi “Neden?”
edebiyathaber.net (21 Eylül 2022)