Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Merhaba bu söyleşiyi daha çok bir dijital sanatçı olarak cevaplayacağım. Cevaplar sorularla bağlamını daha iyi yakalayacaktır böylece. Ben çizimle çok uzun süredir ilgileniyorum. Dijital imkanları kavramadan önce daha malzeme bazlı pastel ve suluboya ile ilgilendim.
Yaklaşık beş yıldır ise dijital çizimle ilgileniyorum fakat ben temelde kendimi çizer olarak değil dijital kolaj sanatçısı olarak tanımlamayı seviyorum. Bunun da kökeni neredeyse çizimle olan bağım kadar eskiye gidiyor. On iki yaşımda elime Photoshop CD’si geçti. Program tamamen İngilizce. Elime sözlük alıp her aşamada böyle ilerleyerek sonradan online kurslarla programı öğrendim. Ardından Corel, İllustrator gibi programlar geldi. Birisini öğrenince diğerine geçişte zorluk da yaşamadım. Ama hala kolaj ağırlıklı çalıştığım için Photoshop temelli çalışmalarımı sürdüyorum.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Benim kitaplarla görsel ilişkim kapak tasarımı üzerinden ilerliyor. Bunun için de zamanım oldukça kapağını hazırlayacağım kitap dosyasına göz gezdiriyorum. Yayınevinden dosya içeriğinden bahisle bir rapor istiyorum bazen. Bu rapor doğrultusunda kafamda isimle birlikte de bir şekillenme başlıyor.
Bu şekillenmeyi de kendi tarzımla birleştirip ortaya alternatifli birkaç kapak çıkarıyorum. Süleyman Arif Yıldız’ın Loras’tan çıkan Kör Yarış kitabının üzerinden bir örnek verecek olursam; bu dosyayı yazarla diyaloğum münasebetiyle kapak sürecinden önce de okumuştum. Dosyayı okurken gözümde canlanan bozkır havası ve öykülerdeki hafif hüzünlü sonbahar tonlarının yaptığı çağrışım nihayetinde de kitapta yoğun ve güçlü şekilde yer alan çocuk imgesi ortaya böyle bir kapak çıkardı.
Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Çalıştığımız yayınevleri ile diyaloglarımız genelde daha samimi ve çözüm odaklı ilerliyor az evvel de belirttiğim gibi dosya hakkında bilgi sahibi olmak için bir şekilde iletişimimizi devamlı kılıyoruz.
Kapak son halini alana kadar etkin ve sonuca yönelik yapılan geri dönüşler bizlerin de işini kolaylaştırıyor. Yayıncının kafası net ise zaten ortaya güzel sonuç çıkmama ihtimali yok.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?
Aynı zamanda edebiyatla ilgilenen bir dijital kolaj sanatçısı olarak hikâye temelli ilerlemeyi seviyorum. Öykü yazarken de kullandığım kolaj, pastiş veya ironi gibi teknikleri tasarımlarıma da uyarlamayı seviyorum. Beni temel olarak hikayesi olan her şey besliyor diyebilirim.
Bunu geliştirmek için de dünya çapındaki güncel tasarım işlerini ve görsel sanatçıları takip etmeye çalışıyorum. Tasarımcılığın nereye doğru gittiğine dair fikirler yürütüyoruz F-Graphi’de ki biz de buna göre alalım gardımızı.
Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?
Bizler işin çoklukla dışında oluyoruz aslında kapak tasarım aşamasına gelene kadar dosyanın editöryal süreçleri bizden bağımsız gelişiyor. Fakat içeriğin kapağı besleyeceği yerlerde dosyalar hazırlanırken dahi fikir aldığımız ve buna göre materyal topladığımız da oldu. Genelde seri kapaklarda bunu daha çok yaşıyoruz. Nihayetinde rafta gördüğümüz kapak bizi de mutlu ediyor zira kitabın vitrini elimizden çıkmış oluyor.
edebiyathaber.net (8 Ekim 2022)